Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
U čast rekordera Maracane

Svi pričaju o Messiju, a Pele tvrdi: On mi se najviše približio!

Ove nedjelje legendarni brazilski nogometaš Zico, kojeg mnogi smatraju jednim od najboljih nogometaša svih vremena, slavi 60. rođendan, a na taj dan su ga se sjetili u "njegovom" Flamengu, te su svijetu predstavili veliku statuu u liku dotičnog Brazilca...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Zico je u svojoj uspješnoj karijeri uvjerljivo najviše vremena proveo u tom uglednom i vjerojatno najpopularnijem brazilskom klubu, gdje je igrao u dva navrata. Prvo je tamo započeo karijeru 1971. godine i ostao do 1983., a potom se nakon kratke avanture u talijanskom Udinesu vratio u Flamengo i igrao od 1985. do 1989. godine.

S Flamengom je osvojio četiri brazilska prvenstva 1980., 1982., 1983. i 1987., Copu Libertadores i Interkontinentalni kup 1981., kada je Flamengo u Japanu razbio europskog prvaka Liverpool na proste faktore sa 3:0. U 249 prvenstvenih utakmica brazilske Serie A za taj klub je postigao - 135 pogodaka. U svim natjecanjima je za Flamengo postigao 508 golova u 731 utakmici, dok je ukupno u karijeri postigao 826 golova u 1180.

Iako je bio klasični "playmaker", Zico je nekoliko puta bio najbolji strijelac brazilska lige, 1984. bio je drugi strijelac tada strahovito jake talijanske Serie A s 19 postignutih golova dok je igrao u "malom" Udineseu, u koji je s napunjenom 31 godinom života prešao iz Flamenga za tada rekordni iznos.

Zico drži mnoge rekorde, ali po jednom će se zauvijek pamtiti i teško će ga bilo tko nadmašiti. Naime, Zico je rekorder Maracane s 333 postignuta gola u karijeri na tom slavnom brazilskom stadionu, hramu svjetskog nogometa na kojem je igrano finale Svjetskog prvenstva 1950., a igrat će se i finale SP-a 2014.

Inače, za reprezentaciju Brazila je ova legendarna "desetka" odigrala 72 utakmice garnirane s čak 52 pogotka, a iako je kao trener Zico radio na mnogim lokacijama, još uvijek se čeka da i u trenerskom smislu zakorači u svoj Flamengo.

Posljednji trenerski posao je obavljao na izborničkoj dužnosti Iraka, do prošle godine. Zica se vrlo često nazivalo "bijelim Peleom", a i sam Pele je nebrojeno puta naglašavao:

"Ako mi se itko sasvim približio u nogometnom smislu, onda je to definitivno bio Zico." (I.M./TS)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider