Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Važan dogovor

Europski klubovi postigli veliki uspjeh: 'Ovo je izvrstan dan za nogomet'

Na kongresu Europske nogometne federacije (UEFA) u četvrtak je u Istanbulu postignut dogovor oko raspodjele prihoda s Europskog prvenstva, dok je Svjetska federacija (FIFA) najavila pokrivanje troškova osiguranja igrača za nastupe u reprezentacijama...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Europski klubovi postigli su veliki uspjeh u nastojanjima da uzmu veći dio financijskog kolača od Uefe, te dogovore pokrivanje troškova osiguranja nogometaša u slučaju ozljeda za vrijeme dok nastupaju za nacionalne reprezentacije na turnirima i utakmicama pod okriljem Fife.

Klubovi će između sebe podijeliti oko 100 milijuna eura prihoda koje im je UEFA dodijelila od ukupnih prihoda Europskog prvenstva u Ukrajini i Poljskoj.

''Ovo je izvrstan dan za nogomet koji je pokazao harmoniju, lojalnost i poštenje u europskom nogometu'', izjavio je po završetku zasjedanja predsjednik Udruženja europskih klubova (ECA) Karl-Heinz Rummenigge, koji je potom uputio i poruku predsjedniku FIFA-e Seppu Blatteru koji je sjedio u prvom redom prilikom Rummeniggeova izlaganja.

''Molim vas otvorite nam vrata Fife. Mi ne nudimo revoluciju. Samo želimo ravnopravno participirati u donošenju odluka'', dodao je Nijemac.

Ranije tijekom dana Blatter je najavio značajan iskorak obećavši kompenzacije klubovima odnosno plaćanje punih troškova osiguranja za nogometaše dok igraju za reprezentacije u terminima koje odredi FIFA.

''Na taj ćemo način pomoći svima, igračima, klubovima i nacionalnim vrstama. Ovaj potez je u najboljem interesu nogometa i nogometaša'', poručio je Blatter.

Odluka će stupiti na snagu nakon što je svih 208 članica FIFA-e potvrdi na okupljanju u svibnju, a sličan potez ranije je povukla UEFA koja je u siječnju nakon snažnog lobiranja ECA-e pokrila osiguranje igrača za Europsko prvenstvo.

Iz UEFA-e su također naglasili da će na Europskom prvenstvu u Francuskoj, gdje će po prvi puta umjesto dosadašnjih 16 sudjelovati 24 reprezentacije, klubovi dijeliti čak 150 milijuna eura. (TS)

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati

Nastavi čitati