Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Ovo je njegova priča

Što ti je život: Prvak Španjolske, viceprvak Europe, a nekada je vrijedio - 27 eura!

U moru Atleticovih 'anonimaca' s kojima je Diego Simeone pokorio Španjolsku, a zamalo i Europu jedno ime posebno iskače...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Niti dvije minute dijelile su valjda sve sportske novinare svijeta od istoga zadatka. Urednici su već znali što žele - priču o Diegu Godinu. Što više, što bolje, po mogućnosti ono što konkurencija nema. Sam po sebi Godin je intrigantan lik, prvenstveno zbog činjenice da je široj javnosti postao poznat tek (posljednjih mjeseci) ove sezone.

Iza njega je najbolja godina karijere u kojoj se potvrdio među 10-15 najboljih svjetskih stopera, a koju je okrunio golom Barceloni vrijednom senzacionalnog osvajanja Primere. Za vlastitu, ali i 'besmrtnost' Atletica i Chola Simeonea nedostajalo je tih prokletih 120 sekundi. Sergio Ramos iznova je spasio Real Madrid, a produžeci su potom bili čista formalnost, obzirom na fizičku iscrpljenost i emotivni slom kojeg su doživjeli Atleti primivši pogodak u 93. minuti.

Prvak Španjolske, viceprvak Europe, ponajbolji svjetski stoper vrijedan na desetine milijuna eura... Znate li koliko je koštao 2003. godine?

Međutim, urugvajski reprezentativac kojeg ćemo gledati i uskoro u Brazilu, neosporno ostaje dobra priča. Zašto? Idemo u 2003. godinu. Tada 17-godišnji tinejdžer Godin prelazio je iz redova četverostrukog urugvajskog prvaka Defensor Sportinga u maleni Cerro. Klub iz glavnog grada Montevidea, u kojem je Diego želio završiti školu i upisati studij, platio je za njegove usluge 840 pesosa. Što je, vjerovali ili ne, 27 eura. Da, 200 kuna u to vrijeme plaćen je danas branič vrijedan desetine milijuna eura i nesuđena 'priča godine'.

"Sjećam se da ga je Defensor pustio da ide, a njegov otac pitao je jednog mog prijatelja bi li ga ja mogao kupiti. Želja im je bila da Diego završi školu u Montevideu, ali i da nastavi igrati nogomet. Kod nas je ostao tri godine koje su, čini se, imale vrlo važnu ulogu u stvaranju povijesti kakva je sada", prisjeća se tadašnji predsjednik Cerra Alfredo Jaureguiberry.

Godin je u Cerru izrastao u ponajboljeg igrača, a onda ga je uzeo Nacional, drugi najtrofejniji klub Urugvaja. I tamo je nastavio u istom tonu, postavši vrlo brzo kapetan i profesionalac za primjer drugima. Nakon samo jedne sezone preselio je u Villarreal za 890 tisuća eura.

U uvodnoj godini Godin je u dresu Žute podmornice upisao 24 prvenstvena nastupa, a klub je u toj sezoni 2007/08 ostvario povijesni uspjeh u španjolskom prvenstvu - drugo mjesto. Urugvajac je nastavio s dobrim igrama i postao stup obrane Villarreala, čime je 2010. konačno zavrijedio pravi transfer. Za osam i pol milijuna eura kupio ga je madridski Atletico.

Cholo posložio šuplju obranu, a Godin postao stup iste: Danas za njime vlada pomama

Od samog početka Godin je na Vicente Calderonu bio standardan, no pravi procvat, kao i svi njegovi suigrači, a uostalom i Atletico kao klub, doživio je dolaskom Diega Simeonea. Temperamentni argentinski stručnjak posložio je godinama poput švicarskog sira šuplju obranu Atleta, a kao komandant zadnje linije iskočio je Diego Godin.

"Presretan sam što ću biti dio kluba i u narednim godinama. Ovo je moja kuća", kazao je Godin kada je početkom studenog prošle godine produžio ugovor s Atleticom.

Gledajući sve što je prošao u karijeri, te kakav je napredak doživio pod vodstvom Simeonea, ne bi nas začudilo da Godin uistinu ostane dosljedan svojim riječima. Unatoč činjenici što mnogi veliki klubovi za ovog prvaka Španjolske i viceprvaka Europe nude milijune i milijune eura. A nekada je koštao - 200 kuna. Života zaista piše nevjerojatne priče...

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider