Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Tri desetljeća strasti

Dan kad je rođen 'Božanski konjski repić' - jedan od najvećih ikad!

Na današnji dan 1967. godine rođen je jedan od najvećih talijanskih napadača u povijesti Roberto Baggio...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Legendarni Baggio u karijeri je igrao za Fiorentinu od 1985. do 1990. godine, gdje je postigao kultni status i veliku popularnost kod navijača. Godine 1990. prešao je u Juventus za, tada rekordnih, 19 milijuna dolara.

Navijači Fiorentine napravili su nerede na ulicama Firence, u kojima je ozlijeđeno oko pedeset ljudi. Kada je u dresu Juventusa igrao protiv Fiorentine, odbio je pucati jedanaesterac i prilikom izlaska iz igre poljubio je fiorentinski ljubičasti šal te izjavio da je duboku u srcu privržen Fiorentini.

U dresu Juventusa osvojio je Kup Uefe 1993. godine i pritom dao dva pogotka u finalu. Iste godine postao je Fifin igrač godine i najbolji europski nogometaš. 1995. godine napokon je dočekao i prvi 'Scudetto' s Juventusom. Iako je bio ozlijeđen veći dio sezone, u pohodu na naslov ugradio je nekoliko ključnih pogodaka kao što je čuveni gol glavom Milanu, ali golovi i protiv Cremonesea, Parme i Reggiane.  

Na kraju sezone prešao je u Milan, na inicijativu Silvija Berlusconija. Ponovno je osvojio talijansko prvenstvo i time je postao prvi talijanski nogometaš koji je osvojio 'Scudetto' dvije godine zaredom s dva različita kluba.

Kasnije je prešao u Bolognu pa u Inter, gdje se sukobio s trenerom Marcellom Lippijem pa je rijetko igrao. Od 2000. do kraja igračke karijere 2004. godine, igrao je za Bresciju. Završio je karijeru 16. svibnja 2004. godine u utakmici protiv Milana. Trener ga je zamijenio u 88. minuti, kada je dobio pljesak 80 000 gledatelja.

Njegov broj 10 umirovljen je u klubu Brescia. U talijanskoj ligi postigao je 208 golova, čime je postao 5. najbolji strijelac u povijesti lige poslije Silvija Piole, Gunnara Nordahla, Giuseppea Meazze i Joséa Altafinija. Danas je ispred njega još Francesco Totti (ukupno drugi), koji je u međuvremenu došao do brojke od 232 pogotka u Serie A.

Ukupno je postigao 318 golova. Jedini je Talijan koji je postigao toliko pogodaka u posljednjih 50 godina i treći ukupno poslije Piole i Meazze. (VLM)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider