Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Adam Le Fondre

Čudesni učinak novog Solskjaera: Ulazi s klupe i sve mu ulazi

Adam le Fondre - ovo ime i prezime nije značilo ništa čak ni pasioniranim nogometnim zaljubljenicima. Sve do nedavno.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Ovaj sjajni napadač Readinga dospio je na naslovnice svih engleskih medija nakon što je proglašen najboljim igračem Premiershipa za siječanj.

Engleski nogometni savez (FA) za razliku od HNS-a ima jednak pristup svim klubovima najjačeg razreda pa se nerijetko znalo događati da kraj velikih zvijezda koje nemilice trpaju nagrade poberu i tipovi čiji potezi i golovi klubovima doslovno (prvoligaški) život znače. Le Fondre je jedan od takvih.

U ljeto 2011. Brian McDermott počeo je slagati momčad s kojom će se vratiti u Premiership, a među igračima koje je doveo bio je i 24-godišnji Le Fondre koji je u League Two (četvrti rang) u prethodne dvije sezone za Rotherham United zabio 50 golova u 92 utakmice. McDermott je platio 350 tisuća funti (410 tisuća eura), a Le Fondre mu se odužio s 12 golova u 32 susreta.

U svojoj prvoj sezoni Adam Le Fondre dosad je ubilježio 23 nastupa i zabio 10 pogodaka - međutim, kvaka je u tome što čovjek uglavnom ulazi s klupe (posljednji put je u prvenstvenoj utakmici zaigrao od prve minute 11. prosinca).

Readingov menadžer gotovo uvijek (iznimka su tek kup-dvoboji s niželigašima) koristi formaciju 4-1-4-1 u kojoj je mjesto napadača rezervirano za ruskog gorostasa Pavela Pogrebnjaka. Iako dobiva tek mrvice, Le Fondre je dvostruko efikasniji (10:5), a u siječnju je eksplodirao - u četiri ulaska s klupe, u kojima je ukupno odigrao 85 minuta, pet je puta pucao u okvir gola i zabio pet pogodaka!

U gostima kod Tottenhama nije uspio igrao je zadnjih 17 minuta, ali nije uspio poentirati. Dva gola Crawley Townu u FA Cupu nagovijestila su paljbu koja će uslijediti - gol West Bromwichu u velikom preokretu (od 0:2 do 3:2), zatim oba gola Newcastleu u za pobjedu u gostima (ušao u 70. minuti kad su Svrake vodile 1:0, a u 71. i 77. zabio za preokret) i na koncu - Chelsea. Bogata i (pre)skupa momčad Romana Abramoviča vodila je na stadionu Madejski 2:0, a sredinom drugog poluvremena (67. minuta) McDermott je posegnuo za prokušanim receptom, uveo je Le Fondrea koji je bio stalna prijetnja obrani Bluesa i što je najvažnije, koja ga je dobro upamtila. Prvo je u 87. poravnao, da bi u petoj minuti sudačke nadoknade sjajnim golom donio vrlo vrijedan bod Readingu.

"Nevjerojatno mi je da sam i ja dobio nagradu za igrača mjeseca, nisam mislio da ću ikad igrati u Premiershipu", iskreno je priznao po preuzimanju nagrade Le Fondre, navijač Manchester Uniteda koji za uzore navodi Erica Cantonu i Olea Gunnara Solskjaera, fantastičnog Norvežanina koji je najpoznatiji džoker s klupe u modernom nogometu. Da sve nije slučajnost, svjedoče i pogoci iz drugog dijela 2012., respektabilnim klubovima -  Manchester Unitedu, Arsenalu, Stoke Cityju i Evertonu (oba u domaćoj pobjedi).

U 23 utakmice zabio je 10 golova - nije među najboljim strijelcima (na diobi je šestog mjesta zajedno sa još šest igrača), ali za igrača koji igra u Readingu i minutažu dobiva na kapaljku to je jednostavno briljantno. Može li uopće bolje?

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider