Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
veliki intervju

Hrvatski trener prvak BiH: 'To vam je kao da HNL osvoji Osijek ispred Dinama'

Hrvatski trener na radu u BiH Branko Karačić osvojio je naslov prvaka bosanskohercegovačke Premijer lige kolo prije kraja prvenstva.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Titula prvaka BiH s mostarskim Zrinjskim zasad mu je najveća u dosadašnjoj, gotovo deset godina dugoj trenerskoj karijeri. Prije toga bio je igrač matičnog mu NK Osijeka, gdje je svlačionicu dijelio s Davorom Šukerom, te splitskog Hajduka, u kojemu je rame uz rame tijekom 90-ih trčao s Asanovićem, Jarnijem, Štimcem... U inozemstvo se zbog restrikcija tadašnje "Jugolige" otisnuo kasno i najveći dio karijere proveo u Belgiji.

Početkom "nultih" godina ovog stoljeća postao je i trenerom, jer mu je nogomet uvijek bio cijeli život, s obzirom da je i u rodnim Vinkovcima još kao dječak stanovao odmah pored nogometnog igrališta. Dosad je vodio mnogo klubova Prve i Druge hrvatske nogometne lige, a odnedavno i u BiH.

Autoritativan, ofenzivnih preferencija i pogleda na nogomet, ali i izuzetan taktičar te trener kojemu je disciplina iznad svega, Karačić je gotovo uvijek, u svim svojim klubovima ostvarivao i više nego što se od njega tražilo. Osim s matičnim NK Osijekom, što i danas ističe kao jedno od većih žaljenja u životu. Sa Šibenikom je pisao povijest, Europu izborio s jednim Slaven Belupom, kasnije i sa Širokim Brijegom, no, dosad najveći uspjeh svoje karijere ostvaruje sa HSK Zrinjskim u Mostaru, nimalo daleko od svoje domovine.

Naslov prvaka sa Zrinjskim: je li to najveći uspjeh Vaše karijere?

"Svakako da jest. To je moj prvi trofej u trenerskoj karijeri koja sad već traje preko jednog desetljeća. Sa svakim klubom sam do sada ostvarivao rezultate iznad očekivanja i zacrtanih ciljeva, osim sa mojim matičnim NK Osijekom, ali osvojiti naslov prvaka je svakako najveći uspjeh do sada. Za to sam osim igračima i Klubu izuzetno zahvalan i svojoj obitelji, koja me oduvijek podržava i bez koje ovaj san ne bi postao java."

Slikovito, koliko je to velika stvar za Zrinjski u kontekstu jačine Premijer lige u BiH?

"Iskreno, riječima se to ne može opisati. Ali ako baš hoćete, to je kao da primjerice NK Osijek osvoji titulu prvaka u 1. HNL ispred Dinama. Nitko nas nije ozbiljno shvaćao dok smo nizali odlične rezultate, što smo mi objeručke prihvatili i uzeli svima naslov ispred nosa."

Nije sve bilo bajno tijekom sezone, kad ste počeli vjerovati u osvajanje naslova?

"Pa, negdje od početka proljetnog dijela smo se potiho nadali da ćemo se ubaciti u borbu za sami naslov, a taj san je postao realnost nakon veličanstvenog preokreta u utakmici protiv Širokog Brijega, gdje smo u deset minuta preokrenuli zaostatak od 0:2 i pobijedili na kraju 3:2. Tada smo zasjeli na prvo mjesto i nismo ga nikome drugome prepustili."

Gledajući objektivno jačinu lige i klubova u njoj, gdje je točno Zrinjski financijski i momčadski u odnosu na druge klubove Premijera?

"Financijski su definitivno najjači FK Sarajevo i NK Široki Brijeg. Igrački gledano, kao što je rezultat na kraju pokazao, ipak moram istaknuti nas. Međutim, smatram i da FK Sarajevo ima odlične igrače, što i posljednji rezultati pokazuju jer su u pozitivnom nizu. Široki je također uvijek u vrhu i imaju jako dobru momčad, a s obzirom na tradiciju, tu je uvijek i 'Željo', unatoč ovogodišnjem malo lošijem rezultatu."

Kakav je ovo uspjeh Zrinjskog s obzirom na očekivanja prije početka sezone i postavljene ciljeve?

"Ciljevi su bili izboriti Europu kroz prvenstvo ili Kup, međutim, nitko od nas ili Uprave nije na početku očekivao osvajanje naslova prvaka. To je bilo nešto nevjerojatno za nas tada, a i sada nam još djeluje malo nestvarno s obzirom da Zrinjski nije bio prvak, čak niti blizu tog uspjeha, već punih pet godina. Ciljevi su definitivno dostignuti, štoviše, i nadmašeni. Uspjeh je itekako velik te se HSK Zrinjski sad izjednačio sa Željezničarom po broju osvojenih naslova odkad se igra jedinstvena Premijer liga u BiH."

Što i kako dalje? Sad slijedi Europa?

"Kada zaključimo ovo prvenstvo, zadnjom utakmicom - derbijem protiv Veleža - sjest ću se zajedno sa suradnicima i Upravom te krenuti slagati igračku križaljku za narednu sezonu i za avanturu u kvalifikacijama za Ligu prvaka. Ciljevi za prvenstvo će sigurno biti ponovno izboriti Europu, a sigurno da ćemo težiti ka tome da osvojimo trofej i sljedeće godine."

Planirate li u bliskoj budućnosti povratak u Hrvatsku ili odlazak u inozemstvo?

"Ne mogu sakriti da sam ambiciozan i izazovi su sigurno nešto što me motivira da postignem najbolji mogući rezultat. Htio bih dobiti priliku negdje u inozemstvu da pokažem da sam spreman i na najvećem nivou. Valjda će svi rezultati koje sam ostvario do sad, kao i uspjeh sa Zrinjskim koji mi definitivno može biti odskočna daska, dovesti možda i do toga. Ali iskreno, ako se to ovog trenutka ne dogodi, bit ću i više nego sretan nastaviti ovu divnu priču u Mostaru i pokušati nakon dugo vremena zajedno sa svima ovdje napraviti iskorak u Europi te naravno u Prvenstvu i Kupu. Tek smo krenuli u jednu divnu priču, valja to i nastaviti!"

Koliko je osvajanje lige sa Zrinjskim velika stvar za Hercegovinu i grad Mostar?

"Sigurno da je velika, pogotovo jer su nas svi podcjenjivali i nisu očekivali da ćemo mi biti ti koji će prvi proći kroz ciljnu ravninu. Osjećaj od prošle nedjelje kada smo potvrdili osvajanje prvenstva, kada su svi 'uletjeli' na teren, i stari i mladi, te zajedno s nama slavili, jednostavno je neopisiv. Ovo je jedan ogroman rezultat za sve ljude iz Mostara i Hercegovine koji će vječno biti upamćen. Svi u gradu su nas od početka podržavali i sada kada smo uzeli naslov, čestitke ne prestaju dolaziti. Još kada se uzme u obzir da smo iza sebe ostavili klubove sa većim budžetima koji su od početka 'pikirali' to prvo mjesto, to dobiva još veću težinu."
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider