Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Bask opet 'ugriza'

Barcelona likuje: Je li ovo konačna potvrda da Real 'muti' sa sucima?

Bivši Španjolski sudac s Fifinom značkom Eduardo Iturralde González opet je uzburkao duhove u Španjolskoj...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nakon što je Iturralde González prije nekoliko tjedana izjavio da većina sudaca u Primeri naginje Real Madridu, sada je otkrio još jednu pikanteriju koja je u Kataloniji dočekana aplauzom te pokrenuo novu lavinu međusobnih optužbi na relaciji Madrid - Barcelona.

Baskijski sudac, koji je u sudačkoj karijeri triput sudio u „el clasicima“, i to vrlo dobro i pravedno prema ocjenama većine analitičara, otkrio je kako je trebao suditi kontroverzno finale Kupa kralja između Reala i Barcelone 2011. u Valenciji. Kao što je poznato, Real je pod vodstvom Josea Mourinha slavio s 1:0 golom Cristiana Ronalda u 103. minuti.

Bila je to prva Mourinhova pobjeda u „el clasicima“ i prva pobjeda Reala nakon šest uzastopnih utakmica u kojima je zabilježio čak četiri poraza, među kojima je najviše zazvonila Barcelonina pobjeda od 5:0 na Camp Nouu.

„Savez je odredio da ja sudim, međutim, Realu se to nije svidjelo i na kraju nisam sudio“, otkrio je Ituarralde podatak koji do sada nije bio poznat široj javnosti.

„Barceloni je bilo svejedno tko će suditi“, dodao je baskijski sudac u emisiji "tiki-taka".

Na kraju je finale Kupa kralja na Mestalli sudio Alberto Undiano Mallenco. Iza utakmice ostali su brojni repovi. Barcelona je imala dosta prigovora na suđenje. Katalonci su se žalili da je Mallenco dopustio igračima Reala odveć grubu i prljavu igru te da je time otvoreno išao na ruku Realovim igračima, budući da su u to vrijeme tehnički i taktički dosta zaostajali za Barcelonom.

Real tražio suca za Mourinhovu igru

Katalonski analitičari ističu da je Mourinho nakon „petarde“ na Camp Nou shvatio da se ne može nadigravati s Barcelonom pa je svoju taktiku zasnivao na gruboj igri, dizanju tenzija i provokacijama koje su često prelazile granice dobrog ukusa, a da bi takva taktika prošla, morao je imati suca koji će dopustiti takvu igru, odnosno koji neće sankcionirati Realove igrače žutim i crvenim kartonima.

Katalonci ističu da je za taj dio posla bio zadužen predsjednik Reala Florentino Perez. Katalonski mediji već godinama tvrde kako Real iza kulisa vrši pritisak na Savez i sudačku organizaciju i zapravo bira suce koji će mu suditi, a u isto vrijeme preko svojih moćnih medijskih saveznika diže harangu protiv Barcelone svaki put kada se dogodi neka sudačka pogreška u korist katalonskog diva, dok elegantno zaobilaze brojne i evidentne sudačke propuste u korist Reala.

Ističu da su izjavom baskijskog suca dobili potvrdu za svoje stare i dobro poznate teze o tome tko ima odlučujući utjecaj u španjolskom nogometu i tko zapravo upravlja sudačkom organizacijom.

Zanimljivo, Mallenco će suditi sljedeći „el clasico“ koji je na rasporedu 23. ožujka u Madridu i koji bi mogao odlučiti o novom prvaku Španjolske.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider