Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Već je ušao u legendu

Barcelona traži novog Larssona: Evo tko je glavni kandidat!

U Barceloni su shvatili da im nedostaje jedan iskusan napadač, klasični centarfor, koji je jak u skok igri i ima istančan osjećaj za gol...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Po dolasku na Camp Nou Gerard 'Tata' Martino najavio je da će unijeti neke novitete u igru Barcelone. Argentinski stručnjak kazao je kako je vrijeme da Barcelona nadogradi Guardiolinu „tiki-taku“, odnosno da ima nešto raznovrsniju igru i više taktičkih rješenja, ali, naravno, sve u okviru tradicionalnog Barcinog stila i filozofije nogometa, čije je temelje udario veliki Johan Cruyff. To su ionako u Barceloni ne može mijenjati po nahođenju trenera.

>> 'Cruyff se počeo udaljavati od Barce kad smo doveli Ronaldinha'

Da bi igra bila raznovrsnija, trener mora imati na dispoziciji i raznovrsnije igrače, pa je Martino zatražio od čelnika Barce da mu se u zimskom prijelaznom dovede iskusan napadač koji će stilom odudarati od postojećih. Neki analitičari su prokomentirali kako se Martino zapravo vraća u pred-Guardiolino vrijeme, odnosno u eru kada je na klupi Barcelone sjedio Frank Rijkaard.

Kada je Rijkaard došao na Camp Nou Barcelona je bila u velikoj krizi, nije bila prvak već četiri sezone, a s obzirom na katastrofalne rezultate u prvom dijelu sezone 2003/04. činilo se da će se kriza još produbiti. No, tada je na scenu stupio Ronaldinho koji je preporodio Barcelonu u drugom dijelu sezone i doveo je drugog mjesta odmah iza Valencije, koja je te godine osvojila naslov prvaka. Barcelona je serijom pobjeda dostigla veliki bodovni zaostatak za Realom i na kraju ga čak prestigla.

Barcelona traži novog Larssona

U Barceloni su shvatili da im nedostaje jedan iskusan napadač, klasični centarfor, koji je jak u skok igri i ima istančan osjećaj za gol. I naravno, koji tehnikom zadovoljava Barcine standarde. Pojednostavljeno, Barca je trebala igrač koji će u trenucima krize, kada ne ide sitni vez, ući u igru i prelomiti utakmicu golom iz nekog prekida ili nakon centaršuta. Izbor je pao na Henrika Larssona, dugogodišnjeg centarfora Celtica i švedske reprezentacije. U Barcelonu je stigao s 33 godine, ali je ostavio dubok trag, u mnogome je doprinio uspjesima Barce koji su uslijedili.

Larsson ključan igrač finala Lige prvaka

Larssona je u dvije godine provedene u Barceloni u 40 utakmica postigao 13 pogodaka. Nije mnogo, ali gotovo svaki od tih pogodaka bio je važan. I kada nije zabijao Larsson se znao naći u glavnim ulogama. Ne treba zaboraviti da je bio ključan igrač Barce u finalu Lige prvaka protiv Arsenala. Šveđanin je asistirao za oba pogotka Barcelone. Da je samo to napravio, bilo bi dovoljno da opravda angažman.

Martino treba upravo takvog igrača, a prema informacijama katalonskih medija, Barcelona razmišlja o tri imena: Nelson Valdez, Oscar Cardozo i Miroslav Klose. Valdez trenutačno skuplja petrodolare u Kataru, ali je još uvijek vezan ugovorom s Valencijom. Cardozov je hendikep što ne bi imao pravo nastupiti u Ligi prvaka, jer igra za Benficu u istom natjecanju u prvom dijelu sezone. Neuništivi njemački napadač glavni je kandidat.

Klose dostigao Müllera i prijeti Ronaldu

Klose trenutačno nastupa za Lazio, ali u siječnju bi bez problema mogao prijeći u Barcelonu. Klose ima 35 godina, ali još uvijek trese protivničke mreže u dresu Lazija i njemačke reprezentacije. Njegove reference su doista impresivne. Još mu samo jedan pogodak nedostaje da na vječnoj listi pretekne legendarnog Gerda Müllera i postane najbolji strijelac njemačke reprezentacije u povijesti.

S Müllerom također dijeli drugo mjesto na ljestvici najboljih strijelaca svjetskih prvenstava s 14 golova. Nedostaje mu samo još jedan pogodak da dostigne trenutačno vodećeg Ronalda, a budući da će vjerojatno putovati na SP 2014., lako je moguće da će skinuti i taj rekord. Dalje nije potrebno nabrajati. 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider