Nogomet
SPORTOVI
breaking news !: Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"
Nogomet
Zanimljiv mnogima

'Otpadak' Barce kojeg Žuti nije namamio u Zvezdu: Danas je u društvu Ronalda!

Uz bok svjetskim klasama i najboljim strijelcima Europe ove sezone našlo se i jedno manje poznato ime...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Cristiano Ronaldo ili Luis Suarez. Netko od njih dvojice postat će nova Zlatna kopačka. Lionel Messi i Diego Costa ipak su morali potpisati kapitulaciju, no s pravom su dio elitnog društva. Društva kojeg čine najbolji od najboljih. Četiri svjetske klase i četiri najraspoloženija strijelca na svijetu u ovom trenutku.

Međutim, tik iza vrhunskog kvarteta našao se Jonathan Soriano. Taj 28-godišnji Španjolac glavna je uzdanica Red Bull Salzburga, momčadi koju je nogometna javnost upoznala proteklih mjeseci, a čiji maksimum i pravi 'boom' tek očekujemo.

Budući hit Lige prvaka? Od pijanih milijunaša do čudesnog napretka

Oni melju sve i zapanjuju stručnjake: 'Jednostavno, s time se još nismo susreli'

Soriano je u austrijskoj Bundesligi, koju je Salzburg suvereno osvojio, zabio 31 pogodak. Isto toliko ima dvojac Ronaldo-Suarez. No oni dakako dolaze iz Liga petica, pa se njihovi golovi množe s dva boda, dok se zgodici petoplasiranog Soriana množe s 1.5.

Sama činjenica da se našao u društvu Ronalda, Suareza, Messija i Coste za Soriana predstavlja veliku stvar. Ali oni koji ga znaju duže vrijeme, uopće nisu začuđeni. Jednostavno, u super ofenzivnom sustavu Salzburga netko je morao iskočiti, a iskočio je ovaj rođeni golgeter i rođeni Katalonac.

Soriano je karijeru započeo u Espanyolu. Bio je golemi potencijal, zabijao kao na traci za drugu momčad, prošao sve mlađe španjolske uzraste, a za reprezentaciju do 21 godine imao prosjek od dva gola po utakmici. Četiri nastupa, osam komada. No to nije bilo dovoljno da dobije pravu šansu u prvom sastavu matičnog kluba. Slao ga je Espanyol na tri posudbe, a onih 40-ak nastupa koje je i upisao za 'bijelo-plave' bili su najčešće ulasci s klupe...

U ljeto 2009. Soriano se odlučio na prelazak u 3. ligu. Ali ne u bilo koju sredinu, već Barcelonu B. Pep Guardiola sjedio je na klupi prve momčadi, a Luis Enrique je među rezervama pripremao 'materijal' za budućnost. Imao je bome cijelu plejadu talentiranih klinaca - Thiaga Alcantaru, Pedra, Tella, Montoyu, Bartru, Cuencu, Romeua... Nedostajao je tek klasični napadač.

Izbor je pao na Soriana, koji uzvraća na najbolji mogući način. S 18 golova predvodio je golobrade suigrače i bio najzaslužniji za povratak Barcelonine druge momčadi u Segundu poslije 11 godina. Zahvalio mu se i Guardiola, koji mu je pružio po jedan simbolični nastup u Primeri i Kupu Kralja. Naravno, pored Messija i ekipe nije se moglo ništa...

Simpatija Luisa Enriquea i 'Žutog', ali umjesto Rima ili Beograda, završio je podno Alpa

Uslijedila je drugoligaška sezona i još jača eksplozija Soriana. Čak 32 gola za titulu najboljeg strijelca Segunde. Luis Enrique po završetku kampanje napušta Barcinu obitelj, ne bi li se okušao u 'bijelom svijetu'. Uzima ga Roma, a Enrique žarko želi uzeti Soriana. No transfer se unatoč višemjesečnom medijskom šuškanju nije ostvario.

Soriano ostaje u Barci B, a premda na Nou Campu više ne stanuju Ibrahimović i Eto'o, mjesta među najboljima i dalje nema. To je pokušao iskoristiti Robert Prosinečki, u to vrijeme trener Crvene Zvezde, koji se osobno uputio u Kataloniju ne bi li se u Beograd vratio sa centarforom. Po mogućnosti - Sorianom.

"Ma kakav Beograd, molim Vas. Nema ništa od toga, nemojte gubiti vrijeme. On je igrač Barcelone i može igrati samo u najjačim ligama. Znam ja dobro tko je Robert Prosinečki, ali Soriano neće igrati za Crvenu Zvezdu", poručio je Sorianov agent tada srpskim medijima.

Svi silni golovi koje je zabio Soriano zaista nisu promakli niti klubovima iz jakih liga, no sam napadač objašnjava zašto je golgeterske podvige odlučio unovčiti, a novi izazov pronaći u Mozartovom gradu podno Alpa.

"Imao sam ponude iz Primere, Bundeslige i Premier lige, te Benfice. No problem je što su me svi zainteresirani klubovi željeli za šest mjeseci, na ljeto, kada mi je isticao ugovor. Ja sam želio transfer istog trena i zato sam preselio u Salzburg koji je bio najkonkretniji. Nije bilo lako naići na fizički znatno zahtjevniji nogomet, ali i općenito novu zemlju, jezik, klimu i hranu", prisjeća se Soriano.

Austrijanci su ga platili simboličnih 500 tisuća eura. Uvodni mjeseci poslužili su za prilagodbu. Već iduće sezone isporučio je 26 ligaških golova. U aktualnoj je taj doseg premašio za pet pogodaka, ali to je tek dio 'opusa' kojeg ove sezone potpisuje Soriano.

Soriano - Alan, naj tandem Europe: Ukupno zabili 81 gol!

Soriano je naime u svim natjecanjima zabio 46 golova! Uz 31 prvenstveni još 12 golova dodao je u Europi, te tri u Kupu. Iznimnu podršku imao je u brazilskom napadačkom partneru Alanu, s kojim je kombinirano utrpao 81 gol. U sedam navrata Soriano je postigao 'hat-trick', u prosjeku se u strijelce upisivao svaku 71 minutu, a njegov gol Ajaxu s pola terena završio je na TV špicama. Da stvar bude bolja, u studenom i prosincu Španjolac uopće nije igrao zbog ozljede koljena...

"Ne znam jesam li spreman napustiti ovaj raj ovdje i bi li se uopće vratio u Španjolsku. Vjerojatno samo u slučaju neke jako ozbiljne ponude", kaže Soriano.

I dok je u poretku naj strijelaca Europe uz rame najvećim svjetskim nogometašima, u Salzburgu uživa popularnost kao i Sebastian Vettel i Felix Baumgartner. To je i razlog zašto ne trza na upite raznih interesenata, među kojima je navodno i Liverpool.

"Velika je čast što su mi, iako ne poznajem najbolje jezik, dali kapetansku vrpcu i ugovor sve do 2017. godine."

Salzburg ga ne želi pustiti, a i ako će ići nekamo, ići će za minimalno deset milijuna eura. Austrijanci bi ga rado vezali za svoju nacionalnu momčad. Izbornik Marcel Koller u njemu vidi čovjeka koji bi austrijski reprezentativni nogomet mogao podići na veću razinu. Soriano nije rekao ni 'da' ni 'ne', ali zna da ne bi nimalo dvojio kada bi dobio poziv Vicentea Del Bosquea...

"Nitko me nije zvao. Znam da je žestoka konkurencija, pogotovo kada je uz Llorentea, Negreda, Soldada, Torresa i Pedra, sada stigao i Costa. Međutim, nitko mi ne može zabraniti da se nadam", poručuje Jonathan Soriano.

Zadnju utakmicu sezone Salzburg igra u nedjelju, kada ih čeka finale Kupa s drugoligašem St. Poltenom. Nikada u seniorskoj karijeri Soriano nije zabio četiri gola, ali nakon što je u manje od godinu dana sedam puta postizao 'hat-trick'', ne bi nas toliko iznenadilo da napravi dodatni iskorak... Čime bi čudesnu golgetersku sezonu skončao s okruglih 50 komada!

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider