Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Utakmica sezone

Skandal koji je tresao Španjolsku: Atletico je već osvojio naslov u zadnjem kolu!

U zadnjem kolu Primere Barcelona i Atletico Madrid u međusobnom će ogledu odlučiti o prvaku Španjolske…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Atletico Madrid propustio je još jednu meč loptu. Da je pobijedio Malagu ili prije toga Levante, već bi bio prvak, ovako u zadnjem kolu na Camp Nou ne smije izgubiti.

Hoće li Atletico zbog ove obrane u 95. minuti ostati bez naslova?

Barcelona i Atletico ove sezone sastajali su se pet puta, četiri puta bilo je neriješeno, Madrižani su upisali jednu pobjedu. Zakon velikih brojeva nije na strani Atletico, no povijest jest.

'Mourinha prije Mourinha'

I Atletico i Barcelona bili su u situaciji da u zadnjem kolu odlučuju o prvaku u zadnjem kolu. U sezoni 1945/46. Barcelona je pred 55.000 na starom Les Cortsu dočekala Sevillu. Barceloni je trebala pobjeda za titulu prvaka, no Andalužani su uspjeli ostati neporaženi, bilo je 1:1. U sezoni 1950/51. Atletico je pod vodstvom „Mourinha prije Mourinha“, Helenija Herrere, u zadnjem kolu gostovao kod Sevilla koja je trebala pobjedu od dva gola razlike. Sevilla je pobijedila s nedostatnih 2:1, a iza utakmice ostali su „repovi“ koji nisu riješeni do današnjih dana.

Skandal u Sevilli

Sevilla je u drugom poluvremenu postigla treći pogodak, nastao je delirij na tribinama, a potom konsternacija i žestoko negodovanje publike. Naime, glavni sudac je poništio gol na signalizaciju pomoćnog, navodno je lopta kod centaršuta prešla korner crtu.
Sporna situacija ostala je spornom do današnjih dana, jer nema adekvatne snimke koja bi mogla potvrditi ili demantirati pomoćnog suca. Izbio je veliki skandal koji je tresao španjolski nogomet danima nakon utakmice.

Atletico - klub za koji je navijao Franco?

Afera je poprimila političke razmjere. Sevilla se smatrala pokradenom, Andalužani su optuživali suce da su podlegli pritisku s najviše razine. U to je vrijeme, naime, u jednom dijelu španjolske javnosti vladalo mišljenje da Atletico ima podršku nekih madridskih političkih struktura, posebice vojske. Do današnjeg dana ostalo je uvriježeno mišljenje da je „Generalisimus“ bio navijač Atletica, koji je do 1947. imao status vojnog kluba i zvao se Atlético Aviacion de Madrid. Međutim, Atletico je sam zatražio da mu se ukine taj status. Real Madrid je bio i ostao klub kastiljanske vladajuće elite i španjolskog dvora, dok Barcelonu Francov režim nije baš mazio, najblaže rečeno.

Radnički klub iz Madrida

Možda nešto govori i podatak da je Atletico od devet svojih naslova prvaka njih sedam osvojio za Francova života. U to je vrijeme Atletico bio al pari s Barcelonom, a nije previše zaostajao ni za Realom. Atletico je odavno izgubio imidž vojnog kluba i smatra se tipičnim radničkim klubom. Da je posljednjih dekada daleko od nekadašnjih slavnih dana, govori i podatak kako je čak ispadao iz elitne lige te da je zadnji naslov prvaka Španjolske osvojio 1996., a prije toga 1977. Dakle, samo dva u 37 godina. Nekoć mu je prosjek bio puno bolji.

Barcelona proseprirala dolaskom demokracije i ulaskom u EU

Dok je Atletico dolaskom demokracije i kasnije ulaskom Španjolske u Europsku uniju sve više kopnio snagom i moći, Barcelona je prosperirala te je u posljednjih tridesetak godina osvojila glavninu svojih trofeja i tako se osvojenim trofejima i značajem dosta primakla nedodirljivom Realu. Atletico se posljednje tri-četiri godine polako vraća na scenu, gradi i novi stadion, a osvajanjem prvenstva ili Lige prvaka, gdje ga u finalu čeka mrski gradski suparnik Real, napravio bi ogroman korak naprijed i možda bi u dužem razdoblju mogao postati ozbiljan izazivač Realu i Barceloni. Kako god, budućnost Atletica u mnogome bi mogla ovisiti o sljedeće dvije utakmice.

Okršaj s dugoročnim posljedicama

S druge strane, Barcelona je već prežalila obranu naslova, Messi i društvo stavili su točku na neuspješnu i skandalima obilježenu sezonu te su se okrenuli prema Brazilu, no ukazala im se nova, potpuno nenadana šansa. Ako Barca iskoristi priliku i pobijedi u zadnjem kolu, sezona će biti spašena, usprkos svim teškoćama koje su pogodile Camp Nou. Vratilo bi se povjerenje navijača, a sasvim sigurno bi čelnici Barce lakše pristupili ljetnoj rekonstrukciji momčadi. Ako, pak, Barca opet uprska, posljedice bi mogle biti iznimno teške. Camp Nou bi pogodilo još veće „crnilo“ koje bi se moglo negativno reflektirati na sljedeću sezonu.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider