Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi

Povijesni uspjeh na POI: Kralj bacio kuglu za zlato, a Budetić kopljem do srebra

Prvi puta u povijesti Hrvatska ima paraolimpijskog prvaka. Darko Kralj je osvojio zlatnu medalju u bacanju kugle u kategoriji F42 s novim svjetskim rekordom - 14.43. Sjajan dan hrvatske atletike u Pekingu upotpunio je Branimir Budetić koji je u bacanju koplja za slabovidne osvojio srebrnu medalju s rezultatom 57.11.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvatska je do sada na paraolimpijskim igrama osvojila pet brončanih medalja, no od danas ima i paraolimpijskog prvaka i doprvaka. Dva najveća uspjeha hrvatskih sportaša na paraolimpijskim igrama dogodila su se praktički u istom trenutku jer su Kralj i Budetić bacali na susjednim bacalištima.

Kralj je u Peking stigao kao vlasnik svjetskog rekorda (14.04), međutim već u prvoj seriji je nadmašio taj rezultat bacivši kuglu na 14.10 metara. Još četiri puta je rušio rekord (14.12, 14.23, 14,32, 14.43) i na koncu slavio s rezultatom 14.43, ostavivši najvećeg konkurenta Rusa Maksima Narožnija za 51 centimetara. Treći je bio Južnoafrikanac Fanie Lombard (13.87), dok je naš drugi predstavnik u kugli Mladen Tomić zauzeo odlično šesto mjesto sa novim osobnim rekordom 12.78.

"Presretan sam, ostvario mi se san. Još uvijek ne vjerujem da sam osvojio zlatnu medalju," kazao je 38-godišnjak iz Grubišnog Polja koji ima natkoljeničnu amputacijom. Kralj je stradao u srpnju 1991. godine u raketnom napadu JNA na Dalj i život mu je visio o koncu. No uspio se izvući i 17 godina kasnije postao je paraolimpijski pobjednik. Oduševljen pobjedom izborenom pred 85.000 gledatelja u Ptičjem gnijezdu, Kralj je pobjedu poklonio svojoj supruzi Terezi i sinovima Marku, Ivanu i Josipu, te stanovnicima Grubišnog Polja. Supruga je njegov nastup pratila na stadionu, dok su sinovi dežurali uz mobitele kod kuće.

Emocije nije skrivao niti trener Ivan Ivančić.

"Nadao sam se prvom mjestu, čak i novom svjetskom rekordu, ali da će pet puta popravljati svjetski rekord nisam niti pomišljao," kazao je iskusni Ivan Ivančić.

I dok se Kraljeva medalja priželjkivala nitko nije niti pomišljao kako bi 18-godišnji Branimir Budetić mogao do odličja u bacanju koplja u kategoriji slabovidnih F11/12. U Peking je stigao bez velikih očekivanja, a kući se vraća sa srebrnom medaljom, a još ga očekuje nastup u petoboju koji je njegovac jača disciplina. Budetić je već u prvoj seriji popravio svoj osobni rekord za 75 centimetara bacivši koplje na 50.04 metara. U petoj seriji je bio još bolji, 55.08 što je u tom trenutku bilo dovoljno za treće mjesto, no zadnjem pokušaju je bacio koplje na 57.11 čime je preskočio Poljaka Miroslawa Pycha i osvojio srebro. Prvo mjesto je bilo nedostižno jer je Kinez Pengkai Zhu slavio s novim svjetskim rekordom (63.07).

"Osjećaji se ne mogu opisati. Ovo srebro je za mene zlatnog sjaja," kazao je Budetić, koji je bivši rukometaš, no zbog bolesti je izgubio vid.

"U zadnjem hicu sam išao na sve ili ništa. Želio sam ih prestići i uspio sam. Ovaj uspjeh je plod našeg napornog rada i zbog toga sam još ponosniji i sretniji," dodao je Branimir.

"Mislili smo kako će nam ovo natjecanje biti tonus za petoboj i da ćemo bacati samo tri serije, no iznenadili smo najviše sami sebe," kazao je Branimirov trener i asistent trkač Ivan Desić.

Sve hrvatske medalje na paraolimpijskim igrama

Pobjeda Darka Kralja u bacanju kugle apsolutno je najveći uspjeh u povijesti hrvatskog sporta osoba s invaliditetom.

Do Pekinga su hrvatskih sportaši na paraolimpijskim igrama osvojili pet brončanih medalja, a sada u riznici uspjeha imaju i zlato, te srebro Branimira Budetića u bacanju koplja.

Prvu paraolimpijsku medalju pod hrvatskom zastavom osvojila je Milka Milinković 1992. godine u Barceloni u bacanju koplja. Milka Milinković je osvojila i sedam odličja u bivšoj državi - dva zlata, dva srebra i tri bronce. Nakon Barcelone je uslijedilo 12 godina pauze, pa četiri atenske bronce - tri Mihovila Španje, te jedna Jelene Vuković.

HRVATSKE MEDALJE NA PARAOLIMPIJSKIM IGRAMA

1992 Barcelona - Milka Milinković - 3. mjesto u bacanju koplja

2004 Atena - Mihovil Španja - 3. mjesto na 100 m leđno, 3. mjesto na 200 m mješovito, 3. mjesto na 400 m mješovito

2004 Atena - Jelena Vuković - 3. mjesto u bacanju diska

2008 Peking - Darko Kralj - 1. mjesto u bacanju kugle

2008 - Peking - Branimir Budetić - 2. mjesto u bacanju koplja

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider