Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi

Hrvatice na vrhu svijeta: Odabrana ekipa za 2009.

Najambiciozniji projekt Hrvatskog planinarskog saveza, druga hrvatska ženska alpinistička ekspedicija 'Everest 2009', ulazi u završnu fazu priprema. Uspon na najviši vrh svijeta trajat će 24. ožujka do 31. svibnja, a voditelj ekspedicije odabrao je užu ekipu koja će se pokušati popeti na Mount everest bez kisika.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Voditelj ekspedicije Darko Berljak, uvažavajući dosadašnje iskustvo na visini i trenutnu tjelesnu pripremljenost kandidatkinja odabrao je užu ekipu alpinistica koje će u proljeće 2009. godine pokušati osvojiti Mount Everest, visok 8848m.

U ekipi su Darija Bostjančić, Sunčica Hrašćanec, Marija Mačešić, Iris Bostjančić, Vedrana Simičević, Jana Mijailović, te Milena Šijan, dok za mjesto još jedne članice konkuriraju Iris Prebeg, Ena Vrbek i Josipa Levar.

Financijska sredstva odlučit će hoće li s njima u Kathmandu putovati još nekolicina članica iz dosadašnjeg proširenog sastava kandidatkinja. Ekspedicija ima i dvije liječnice, što je rijetko slučaj na takvim pothvatima - Natašu Dančulović i Lanu Đonlagić, obje iskusne liječnice Gorske službe spašavanja.

Hrvatske alpinistice kao jedan od ciljeva imaju uspon na Everest bez kisika, što je do sad u povijesti alpinizma uspjelo napraviti tek deset žena, a druga dva cilja su što veći broj članica na vrhu i pokušaj što bržeg, možda i brzinski rekordnog uspona.

Vlada RH, kao i HOO od samog su početka čvrsto stali iza ovog zahtjevnog sportskog projekta, a u organizacijskom odboru, između ostalog, nalaze se i župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, te gradonačelnici gradova iz kojih dolaze članice.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider