Nogomet
SPORTOVI
Nogomet

Kraj kockastog ludila, ali nema mjesta očaju - bravo dečki!

U posljednje dvije minute produžetaka četvrtfinala EP-a Hrvatska i Turska dale su po gol i odluka o protivniku Nijemcima u polufinalu pala je izvođenjem jedanaesteraca. Turci su slavili sa 2:4. A trebala je to biti još jedna najljepša priča Ivana Klasnića.

 

Hrvatska nogometna reprezentacija na nevjerojatan je način izgubila četvrtfinalni dvoboj na EURU od Turske. 

Nakon sjajno izborene lopte Luke Modrića i odličnog ubacivanja, jedan od naših najvećih junaka, Ivan Klasnić, u 119. je minuti doveo našu reprezentaciju u vodstvo 1-0, te se činilo da će nas njegov pogodak odvesti među najbolje četiri reprezentacije na kontinentu. 

No, treću utakmicu zaredom Turska je postigla gol u sudačkoj nadoknadi, doslovce posljednji udarac na utakmici bio je onaj Semiha Senturka koji se zabio u same desne rašlje ize Pletikose, te su o pobjedniku odlučivali 11-erci. Uzalud je nakon toga Bilić prosvjedovao kod sudaca jer je tražio zamjenu prije posljednje turske akcije, no suci to nisu dozvolili.

A nakon šoka doživljenog u samoj završnici naši reprezentativci nisu imali koncentracije prilikom izvođenja 11-eraca. Modrić i Rakitić promašili su vrata, dok je udarac Petrića Rustu obranio. S druge strane Turci usu pogodili sva tri svoja udarca s bijele točke.

Naši reprezentativci tako se uistinu mogu smatrati tragičarima EURA. U četiri utakmice ostvarili su tri pobjede i jedan neodlučeni rezultat, ali odlaze kući već nakon četvrtfinala.

Hrvatski izbornik Slaven Bilić četvrtfinalni dvoboj protiv Turske započeo s istom postavom koja je nadigrala Njemačku u ključnoj utakmici za prvo mjesto u skupini, odnosno sa samo jednim isturenim napadačem Ivicom Olićem, te pojačanim veznim redom. S druge strane, turski izbornik Terim, koji je zbog kazni i ozljeda imao velikih problema oko sastavljanja momčadi, dodatno je osigurao svoju obranu vrlo defenzivnim Mehmetom Topalom.

U tako postavljenoj igri Hrvatska je do prilika dolazila kada bi naši vezni igrači slali lopte u prazan prostor na bočne pozicije nakon kojih su slijedili ubačaji u kazneni prostor. Tako je i stvorena najbolja prilika u prvom poluvremenu, Kranjčar je proigrao Modrića na desnom krilu, uslijedio je ubačaj u peterac, a tamo je Olić sa samo četiri metra pogodio prečku.

Inače, u samom otvaranju utakmice turski igrači iskazali su nervozu s dva netočna dodavanja na svojoj polovici. Posebno je opasno bilo kada je Rustu poklonio loptu Rakitiću, ovaj je prošao po lijevoj strani, ali njegovu povratnu loptu prema Srni Turci su ipak uspjeli izbiti u korner.

Početkom drugog poluvremena Turci su još jednom loše reagirali, Gokhan Zan je pokušao glavom vratiti loptu do Rustua, do nje je prije turskog vratara ipak stigao Olić, ali njegov pokušaj loba glavom je bio preslab da bi ušao u gol.

U utakmici prilično siromašnoj prilikama dobru akciju naši su reprezentativci izveli u 70. minuti. Pranjić je uposlio Rakitića koji je odigrao dupli pas s Olićem, ali je potom vrlo neprecizno šutirao sa 15 metara. Samo dvije minute kasniej Rakitić je nabacio u kazneni prostor, no Olić je glavom pucao pored vratiju.

U posljednjih 10 minuta drugog poluvremena Hrvatska je imala još tri dobre prilike za pogodak, od toga dvije iz slobodnih udaraca. Oba puta pucao je Darijo Srna, prvi put u 82. minuti kada je njegov udarac sa 25 metara Rustu odličnom intervencijom odbio u korner, a drugi put u sudačkoj nadoknadi kada je uputio neugodan udarac s više od 30 metara koji je umalo iznenadio Rustua. Usto, u 89. minuti Srna i Modrić su odlično kombinirali na desnom krilu, uslijedio je ubačaj na peterac gdje je najbrži bio Olić, ali nejgov udarac je išao ravno u Rustua.

Turska reprezentacija u prvih 90 minuta niti jednom nije ozbiljnije zaprijetila Pletikosi, a kada su napokon ušli u kazneni prostor naše reprezentacije, u petoj minuti produžetaka, Tuncay je pukim slučajem uputio udarac prema našem vrataru, ali na njegov udarac iz mrtvog kuta Pletikosa je bio spreman.

Igra se u prvih 15 minuta produžetka potpuno prebacila na hrvatsku polovicu igrališta, te su Turci sve češće i opasnije prijetili našem golu. Najbliže pogotku bio je Tuncay u 102. minuti kada je za samo nekoliko centimetara promašio gol. Bilo je vidljivo da naša vezna linija trkački pada, ali izbornik Bilić nije ubacio osvježenje s klupe iako je za to imao mogućnost.

Sve je u drugom produžetku upućivalo na 11-erce, da bi u 119. minuti Srna još jednom prošao po desnoj strani, turski branič blokirao je njegovo ubacivanje, ali Modrić je uspio doći do lopte prije Rustua, nabaciti na pet metara gdje je Klasnić nadvisio svog čuvara postigao pogodak za 1-0.

Činilo se da se Hrvatska plasirala u polufinale, ali u drugoj minuti sudačke nadoknade doslovce posljednjim udarcem na utakmici Turska je uspjela izjednačiti. Rustu je napamet nabacio loptu na vrh hrvatskog kaznenog prostora, tamo su dvojica naših braniča pala, lopta je pala pred Semiha Senturka koji je neobranjivo pogodio sam gornji desni kut Pletikosina gola.

Iako je nakon Klasnićevog pogotka izbornik Bilić tražio zamjenu igrača, četvrti sudac Gonzales iz neshavatljivih razloga oglušio se na njegovo traženje. Turci su sjurili prema našim vratima i uslijedila je jedna od najšokantnijih završnica u povijesti europskih prvenstava.

Ponovila se situacija iz polufinalnog dvoboja sa Svjetskog prvenstva 1998. kada Hrvatska nije uspjela zadržati prednost od 1-0. Tada je Šuker doveo Hrvatsku u vodstvo, ali odmah u sljedećem napadu Thuram je uspio izjednačiti, a potom je Francuska došla i do pobjede.

No, mjesta zamjerkama i očaju nema - naša momčad pokazala se iznimno jakom, ispali smo nes(p)retno, no veliko bravo i hvala generaciji i izborniku koji će, sigurni smo, tek u budućim natjecanjima pokazati što sve mogu.

Bilić je stvorio veliku reprezentaciju, slijede kvalifikacije za SP. 

Više o svemu na euro2008.dnevnik.hr

Strijelci: 1-0 Klasnić (119), 1-1 Semih (120+2).

11-ERCI:

Modrić - promašio

Arda - 0-1

Srna - 1-1

Semih - 1-2

Rakitić - promašio

Altintop - 1-3

Petrić - Rustu obranio


HRVATSKA: Pletikosa - Ćorluka, Šimunić, R. Kovač, Pranjić - Srna, N. Kovač, Modrić, Rakitić, Kranjčar (Petrić, 65) - Olić (Klasnić, 97)

TURSKA: Rustu - Altintop, Emre Asik, Gokhan Zan, Balta - Sabri, Tuncay, Mehmet Topal (Semih, 76), Arda Turan, Kazim (Ugur Boral, 61) - Nihat (Gokdeniz, 117)

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider