Nogomet
SPORTOVI
Nogomet

Kockasta opsada Beča, Hrvati uživaju u siru i pivu

Glavni grad Austrije preplavile su crveno-bijele kockice. Premda se 13. po redu Europsko prvenstvo održava u Austriji i Švicarskoj u Beču je atmosfera kao da se prvenstvo održava u 'lijepoj našoj'.

Središe glavnog austrijskog grada pruža gotovo nevjerojatnu sliku, more crveno-bijelih kocikca na svakom koraku i na svakom kutu. 

Iako hrvatska vrsta večeras igra protiv Austrije na bečkim ulicama domaći navijači su gotovo nevidljivi. Dominiraju upečatljivi i prepoznatljivi hrvatski dresovi. 

Na potezu od bečke žile kucavice Mariahilferstrasse, najduže trgovačke ulice u gradu, pa sve do katetrade sv. Stjepana i okolnih ulica nema kafića ili restorana u koji nisu zaposjeli hrvatski navijači. U nekima su se toliko udomaćili da se puštaju hrvatske navijačke pjesme.

Na stadionu Ernst Hapell očekuje se oko 15.000 "kockastih", no prema posljednjim procjenama u gradu se nalazi više od 100.000 hrvatskih navijača, a oni optimističniji govore o brojkama većim od 150.000. Zaista je teško procijeniti jer se na svakom koraku nalaze samo hrvatski dresovi.

"Putovao sam 24 sata, presjedao tri puta, no stigao sam do Beča na vrijeme. Nisam niti sanjao da će biti ovakva atmosfera," kazao je Ivan koji je u Beč stigao iz Australije. Nema kartu, kao niti većina pristiglih u austrijsku metropolu no to ga previše ne brine. Inače karte se na crnom tržištu prodaju između 500 i 1.000 eura i to one za najlošije pozicije na stadionu.

Najveća ludnica bila je oko katedrale sv. Stjepana, gdje se nije moglo prolaziti od brojnih hrvatskih navijača. Tamo fešta traje još od sinoć i taj dio hrada je novo hrvatska utvrda.

"Nisam spavao dva dana, proputovao sam pola svijeta s hrvatskom reprezentacijom, no nikada nas nije bilo toliko na jednom mjestu," dodao je 30-godišnji Mislav iz Rijeke.

Oko 15 sati oni sretnici s ulaznicama su krenuli prema stadionu, dio se odlučio za fan par, dok će ostali pratiti utakmicu iz brojnih kafića u gradu.

Hrvati već u subotu u Beču popili 300 hektolitara piva 

Hrvatski navijači popili su prvoga dana EURA u bečkoj navijačkoj zoni 30.000 litara piva i pojeli 15.000 sendviča, tvrdi austrijska agencija APA.

U posebnoj navijačkoj zoni u središtu Beča u subotu su jedini posjetitelji bili hrvatski navijači, koji su dan ranije došli na utakmicu Hrvatska - Austrija.

APA je podatke o popijenom pivu skupila samo sa štandova u bečkoj Fan-zoni, a navodi da se Hrvatima posebno sviđaju topli sendviči sa sirom jer je potrošeno čak 852 kilograma sira.

Glavnim gradom Austrije i noćas 'vladali' Hrvati

Hrvatska je povela protiv Austrije 1:0. Barem što se tiče navijanja. Sinoć su središte nekadašnjeg carskog grada dinastije Habsburg preplavile crvene kockice. Samo središte grada oko katedrale sv. Stjepana i ulica Graben bile su baza tisućama hrvatskih navijača koji su pjevali do kasnih noćnih sati.

Domaćini nenavniknuti na takve scene samo su sa smiješkom pratili hrvatski 'show' koji je srećom prošao bez ikakvih izgreda pa brojne policijske snage nisu trebale reagirati. Oni najhrabriji Austrijanci pokušali su parirati grlatim hrvatskim navijačima no brzo su ušutkani. Muzički 'program' je trajao satima, a prava ludnica je nastala kada su se u ulici Graben pojavile brojne televizijske kamere što je bio dodatan znak hrvatskim navijačima da sa pjesmom ubace u 'višu brzinu'.

'Ovo je čudo, čuo sam da su hrvatski navijači ludi, no ovo nisam očekivao. Oduševljen sam njihom zaluđenošću svojom reprezentacijom. Nas Austrijance nogomet previše ne zanima', kazao je Christian, konobar u jednom od kafića koji su osjetili hrvatsku najezdu.

Najviše oduševljenja izazvala su dvojica hrvatskih navijača koji su se uspeli na stupove javne rasvjete i na njih izvjesili hrvatske zastave.

>> EURO: Organizatori zadovoljni prvim danom 

>> Video: Počeli navijački izgredi, uhićeno sedam Nijemaca

>> EURO: Stigao u Beč usprkos zabrani

>> EURO za Freija završio

>> EURO: Češka pobijedila domaćina

>> Euro: Portugal lako protiv Turske

>> Ponudili mu smještaj pa mu ukrali ulaznice za Euro

Premda su se vlasnici okolnih kafića i restorana dobro pripremili za najezde navijača, naručivši dodatne količine alkoholnih pića, oko 23 sata niti jedan ugostiteljski objekt oko katedrale više nije imao pive, a dodatan udar na hrvatsko grlo uslijedio je u ponoć kada su svi objekti zatvoreni. Nisu pomogle niti molbe, niti pokušaji mita.

Za razliku od brojnih hrvatskih ugostitelja njihove bečke kolege poštuju radno vrijeme, pa su premda se više tisuća Hrvata spremnih na provod i trošenje nalazilo u ulici Graben zatvorili radnje.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider