Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Tradicija duga 52 godine

Povijest maskota za SP: Vuk Zabivaka predstavlja Rusiju

Vuk je pobijedio mačku i trigra astronauta.

Galerija Footix (Foto: AFP) Striker (Foto: AFP) Goleo (Foto: AFP)

Vuk Zabivaka je maskota Svjetskog prvenstva u Rusiji, odlučili su navijači glasanjem na internetu.

Vuk je s više od 50 posto glasova pobijedio mačku i tigra u astronautskoj opremi, a pobjednika su zajedno proglasili predsjednik Ruskoga nogometnoga saveza Vitalij Mutko i portugalska superzvijezda Cristiano Ronaldo.

Od Svjetskog prvenstva u Engleskoj 1966. godine svako prvenstvo je imao svoju maskotu. U Engleskoj 1966. bio je to lav kao tipičan symbol Velike Britanije.

Od 1970. do 1978. godine, maskote SP-a bili su dječaci - njih četvorica. U Meksiku je maskota bio dječak Juanito prepoznatljiv po velikom sombreru na glavi. Četiri godine kasnije u Njemačkoj maskote su bili dječaci Tip i Tap. Jedan je na dresu imao natpis WM za svjetsko prvenstvo, a drugi 1974.

U Argentini 1978. posljednji ljudski lik

Posljednji ljudski lik na maskotama svjetskih prvenstava bio je Gauchito u Argentini 1978. godine. Obučen u dres reprezentacije Argentine, Gauchito je imao maramu oko vrata i bič u desnoj ruci poput pravih južnoameričkih kauboja.

Striker (Foto: AFP) Striker (Foto: AFP) (Foto: Afp)

U Španjolskoj 1982. godine maskota je bio Naranjito (naranča), tipično španjolsko voće. Četiri godine kasnije u Meksiko maskota je bila ljuta paprika Pique koja nosi brkove i sombrero.

U Italiji 1990. godine pojavio se posve nov pristup maskotama. Ciao je bio sastavljen od geometrijskih likova u obliku nogometaša i u bojama talijanske zastave. Umjesto glave imao je loptu.

Kontroverzna njemačka maskota

Mundijal u Sjedinjenim Američkim Državama 1994. obilježio je pas Striker, najčešći ljubimac u Americi, koji je nosio majicu u bojama zastave SAD-a s natpisom "USA 94".

Francuska se odlučila za maskotu pijetla, jednog od simbola Francuske. Footix je bio plave boje, kao i francuski dresovi. Ime je izvedeno iz riječi "football" i nastavka "ix" iz popularnog stripa o Asterixu.

Footix (Foto: AFP) Footix (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Futurističke maskote Ato (trener), Nik (plavi igrač) i Kaz (ljubičasti igrač) spustile su se iz Atmozone na našu planetu kako bi bili službene maskote SP-a u Japanu i Južnoj Koreji 2002. godine. Likovi su nastali kompjuterskom animacijom i nikome nije bilo jasno što likovi simboliziraju.

Nijemci su se 2006. odlučili za njih netipičnog lava Golea i loptu koja govori - Pille. Maskota lava izazvala je brojne kontroverze zbog toga što nije imala hlače, kao i zbog činjenice da se ova životinja više povezuje s Engleskom i Nizozemskom nego Njemačkom. Kompanija NCIC koja je licencirala Golea, proglasila je stečaj u svibnju 2006. godine.

Goleo (Foto: AFP) Goleo (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Leopard Zakumi bio je službena maskota SP-a u Južnoj Africi 2010. godine.

Na posljednjem SP-u u Brazilu za maskotu je izabran pasanac Fuleco. Riječ je o sisavcu koji je ugrožena brazilska endemska vrsta.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider