Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Obratiti pozornost

Kako do prvog finala nakon 10 godina: Pet ključnih stvari za pobjedu protiv Norvežana

Pred hrvatskim je rukometašima polufinalna utakmica Europskog prvenstva.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvatska rukometna reprezentacija suprotstavit će se Norveškoj u polufinalu Europskog prvenstva. Punih 10 godina Kauboji nisu igrali u finalu nekog velikog natjecanja pa je jasno koliki je njihov motiv uoči večerašnjeg dvoboja (Hrvatska – Norveška, početak u 18:00).

Koliko god želja bila golema, toliko je jasno da ih čeka vraški težak posao jer će na suprotnoj strani stajati reprezentacija koja je jedina stopostotna na ovom Euru.

Izdvojili smo pet stvari koje ne da bi mogle nego će sigurno, svaka u određenoj mjeri, utjecati na konačni ishod.

Brzi centar

Ovo je veliki norveški forte na koji će Lino Červar i igrači morati obratiti posebnu pozornost. Čim Norvežani prime pogodak, njihov vratar odmah brzo baca loptu na centar i odmah kreće sprint protivniku u leđa. Jako velik broj pogodaka postižu na nepostavljenu obranu pa će ključno biti što se brže vraćati natrag i minimalizirati broj situacija u kojima će nam postizati golove već nakon 10-ak sekundi provedenih u napadu.

Naša obrana 5-1

Kada Kauboji i uspiju spriječiti norvešku jurnjavu i prisiliti ih na klasični napad, tada bi na scenu trebala stupiti obrana 5-1 s Domagojem Duvnjakom kao isturenim čovjekom. Kako su to lijepo srpski i njemački izbornik objasnili poslije poraza od Hrvatske, Duvnjak je njihove vanjske igrače uvlačio u lijevak te ih svojim angažmanom prisiljavao na mnogo tehničkih pogrešaka. Bude li kapetan na razini svojih najboljih izdanja s ovog Eura, a da pritom ne bude previše "propuha" na crti, imamo se pravo nadati.

Vratari

Hrvatska je utakmicu protiv Njemačke dobila na nevjerojatan način, mimo svih zakonitosti rukometne igre. Naši vratari imali su zajedno pet obrana, a Andreas Wolff čak 13. Ovoga puta ne smije biti tolike razlike jer Norvežane nećemo pobijediti ako omjer zaustavljenih šutova bude tako izražen u njihovu korist. Torbjorn Bergerud spada u pet najboljih svjetskih golmana i može se očekivati da će on biti na nivou Wolffa otprije nekoliko dana. Možda je nerealno nadati se da će Šego imati jednak broj obrana poput Bergeruda, ali za slavlje će biti potrebno da Marin bude barem tu negdje kao norveški vratar.

Sander Sagosen

Najbolji srednji vanjski na svijetu i jedan od najboljih rukometaša uopće. S obzirom na to kako igra, gotovo nestvarno zvuči podatak da su mu tek 24 godine odnosno da je pred njim još više od desetljeća igranja za reprezentaciju (Norvežani, naime, ne tjeraju svoje legende iz reprezentacije čim prijeđu 30). Njega nitko ne može u potpunosti zaustaviti, ali ako itko može malo smanjiti njegov doprinos u napadu Norvežana (gdje zabija, asistira, iznuđuje sedmerce...), onda je to njegov budući suigrač u Kielu - Duvnjak. Sagosen na ljeto odlazi iz PSG-a na sjever Njemačke, a mi se nadamo da će u internim šalama Duvnjak imati više materijala za zadirkivanje.

Obostrani deficit na desnom vanjskom

Posljednje što smo izdvojili, ali ne i najmanje važno. I Hrvatska i Norveška u proteklom su periodu imale strašnih pehova na poziciji desnog vanjskog (nama otpali Martinović i Šebetić, njima Tonnessen i Rod) te u ovaj sudar ulaze sa samo jednim igračem na tom mjestu: kod nas je to Luka Stepančić, a kod Norvežana Harald Reinkind. Oni će obojica danas igrati po 60 minuta, i obranu i napad, a premda je Stepančić umorniji jer je više igrao na ovom Euru, nadamo se da će koncentracije biti dovoljno jer je Stepančić s visokim postotkom realizacije jedan od važnih preduvjeta za trijumf Kauboja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider