Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
kauboji su srebrni!

Hrvatska opet bez europskog zlata: Španjolskoj velika drama i novi naslov prvaka Europe!

Hrvatska rukometna reprezentacija osvojila je srebro na Europskom prvenstvu.

Hrvatska rukometna reprezentacija nije uspjela doći do prvog zlata na Europskim prvenstvima. Španjolska je u finalu bila bolja s 22:20 čime je obranila naslov prvaka Europe kojeg je osvojila prije dvije godine na Euru održanom upravo u Hrvatskoj.

Ovo je bilo prvo rukometno finale Kauboja u posljednjih deset godina te peto uzastopno na velikim natjecanjima u kojima hrvatska reprezentacija nije uspjela osvojiti naslov prvaka svijeta i Europe. Također, bio je to treći uzastopni poraz u finala Eura.

gol expired Červar otkrio razloge poraza i pohvalio hrabre Kauboje: ''Krvavo smo ovo zaradili'' divider

Umor spriječio još jedan epski preokret

U borbi vidno umornih ratnika, u kojoj se zadnjih 20 minuta više stajalo na terenu nego trčalo, Španjolci su ipak imali više snage i sreće, a na igri Hrvatske se itekako osjetilo umor nakon šokantnog polufinala s Norveškom.

Je li Hrvatska mogla do zlata na Euru?

Ukupno glasova:

Hrvatska je stigla vodstvo Španjolske od četiri gola razlike, u 54. minuti je i povela, ali više nije bilo snage za preokret i jedino zlato koje nedostaje.

Prvo finale europskih prvenstava na nogometnom stadionu, a hrvatski navijači u Tele2 areni napravili su i nogometno ozračje, bolje su započeli Kauboji i poveli s 3-1. Trećim golom Duvnjaka iz sedmerca Hrvatska u 15. minuti ima 8-6, a Marić u 19. minuti diže na tri razlike (10-7). U 21. minuti prvi puta ulazi Cindrić, a Španjolci sa tri gola zaredom izjednačuju na 10-10, a u 28. minuti Španjolska prvi puta vodi (11-10), dok je Hrvatska bila 11 minuta igre bez gola. Na poluvrijeme se odlazi s golom prednosti za Furiju (11-12), dok Hrvatska, s očito za igru nespremnim Cindrićem, ima problema s napadom, a naši vratari su skupili samo dvije obrane u prvih 30 minuta.

gol expired Vratar koji je slomio Hrvatsku otkrio detalj koji je odlučio: "Odigrali smo spektakularno" divider

Španjolci nas stigli pa napravili veliku prednost

Španjolska bolje otvara drugi dio, Hrvatska je primila dva gola na prazna vrata i Furija vodi s 16-12 u 36. minuti. Golovima Šarca i Duvnjaka Hrvatska se primiče na 16-14, a taj rezultat stajao je čak šest minuta, sve dok Karačić postiže gol za 15-16. Dušebajev svojim prvim golom diže na 17-15 za Španjolsku u 45. minuti, a Mamić s igračem manje smanjuje na 16-17. Marić u 49. minuti donosi izjednačenje 18-18, a Stepančić u 54. minuti konačno dovodi Hrvatsku u vodstvo, da bi Abello iz sedmerca poravnao. Entrrerios zarađuje isključenje četiri minute prije kraja, Sarmiento zabija, ali Brozović pogađa prazna vrata za brzinsko izjednačenje manje od dvije minute prije kraja. Abello iz sedmerca donosi prednost Španjolskoj, a Karačić radi korake u našem napadu, a Dušebajev 25 sekundi prije kraja postiže ključni gol za pobjedu Španjolske.

Nažalost, hrvatski rukometaši niti u svom trećem finalu na europskim prvenstvima nisu uspjeli osvojiti zlato, jedinu veliku medalju koja im nedostaje.

Danci, Francuzi i Španjolci nam ne daju do zlata

Do sada smo dva puta igrali u finalima, 2008. i 2010. ali smo oba puta poraženi. U Norveškoj smo izgubili od Danske, a dvije godine kasnije u Austriji od Francuske. Ovoga puta presudili su nam Španjolci koji su tako postali prvi koji su obranili europsko zlato nakon Šveđana koji jedini imaju tri krune u nizu (1998, 2000, 2002).

gol expired Duvnjak razočaran i ponosan: ''Gubili smo četiri razlike, ali smo se vratili i poveli'' divider

Ostaje utjeha kako su Kauboji osvojili šestu medalju na europskim prvenstvima, pri čemu treće srebro (2020, 2010, 2008) uz tri bronce (2016, 2012, 1994).

Ostavši bez europska zlata, hrvatska reprezentacija je ostala i bez direktne vize za olimpijske igre u Tokiju pa će morati u kvalifikacije. Od 17. do 19. travnja, igrati se tri olimpijska kvalifikacijska turnira za koje su već određeni domaćini - Francuska, Norveška i Njemačka. Hrvatska je smještena na turnir s Francuskom i Portugalom i još jednom afričkom ekipom.

Španjolsku su do zlata predvodili Aleix Gomez Abello s pet i Jorge Paqueda s tri gola, dok je Gonzalo Perez de Vargas imao osam obrana. Kod Hrvatske najefikasniji su bili Domagoj Duvnjak s pet i Igor Karačić s četiri gola.

HRVATSKA - ŠPANJOLSKA 20-22

Pred 20.000 gledatelja u Tele2 Areni sude Makedonci Načevski i Nikolov.

HRVATSKA: Šego (4 obrane), Ašanin; Musa, Horvat 2, Mandić 1, Stepančić 3, Duvnjak 5, Karačić 4, Matanović, Šipić, Brozović 1, Marić 3, Mamić 1, Šarac, Hrstić, Cindrić

ŠPANJOLSKA: Vargas (8 obrana), Coralles: Aguinagalde 2, Abello 5, Sole 1, Canellas 2, Dušebajev 2, Entrerrios 2, Maqueda 3, Fernandez 1, Sarmiento 2, Goni 1, Figueras 1, Morros, Arino, Guardiola

HRVATSKA - ŠPANJOLSKA {{score}}

 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider