Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Kakav je to bio delirij...

Sjećate li se te rapsodije? Francusku je zadnja nokautirala – Hrvatska

Uoči današnje utakmice Hrvatska – Francuska podsjećamo na podatak za rubriku ''vjerovali ili ne''.

Željko Babić, Slavko Goluža i Stipe Mandalinić (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Hrvatska rukometna reprezentacija s početkom u 18:00 igra protiv Francuske u dvoboju drugog kruga Svjetskog rukometnog prvenstva 2019. utakmicu koja kudikamo veći ulog ima za nas negoli za Francuze. Nikola Karabatić i društvo već su osigurali mjesto u polufinalu, dok našoj reprezentaciji visi plasman na Olimpijske igre pa će Kauboji biti pod znatno većim pritiskom u ovom ogledu.

Na današnji dan, prije točno šest godina, 23. siječnja 2013., Hrvatska je pobijedila Francusku u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva koje se igralo u Španjolskoj.

Konačan rezultat bio je 30:23 i bila je to jedna od najboljih utakmica naše reprezentacije u posljednjih dugo, dugo godina. Naročito to vrijedi za drugo poluvrijeme koje je završilo 17:11 u korist Kauboja. Izbornik je bio Slavko Goluža, pomoćnik mu Željko Babić, koji će ga kasnije naslijediti na mjestu izbornika, a pravi kauboj na terenu Domagoj Duvnjak, koji je zabio čak devet golova. Od ostalih naših strijelaca iz tog okršaja danas su u reprezentaciji samo Zlatko Horvat i Damir Bičanić, koji su postigli pet odnosno tri pogotka.

Damir Bičanić i Jerome Fernandez (Foto: AFP) Damir Bičanić i Jerome Fernandez (Foto: AFP) (Foto: Afp)

I prije, a i poslije toga Hrvatska je pobjeđivala Francusku, ali ono zbog čega je taj ogled ostao upamćen te i dandanas ima posebnu težinu jest činjenica da je to posljednji poraz francuske reprezentacije na svjetskim prvenstvima. Podatak za rubriku ''vjerovali ili ne''!

Monstruoznih francuskih 25 (9+9+7)

Na SP-u kojemu je 2015. domaćin bio Katar Francuzi su odjurili do naslova svjetskih prvaka uz osam pobjeda i jedan remi (s Islandom u skupini). Dvije godine kasnije, 2017., kad se SP igrao u Francuskoj, ponovno su osvojili zlato, ovaj put uz maksimalan učinak od devet pobjeda u devet utakmica.

Na ovom Svjetskom prvenstvu taj su niz produžili za još sedam susreta (šest pobjeda i remi s Nijemcima u prvom krugu), na ukupnih i nevjerojatnih 25 utakmica zaredom bez poraza na svjetskim prvenstvima.

U rukometu to nitko nikad nije napravio, ni blizu. Francuzi su zato, između ostalog, to što jesu – najveći u povijesti ovoga sporta.

Rezultati by SofaScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider