Ostali sportovi
SPORTOVI
breaking news !: UŽIVO Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"
Ostali sportovi
Ne bježati od pritiska, ali...

Sve osim hrvatske medalje bit će neuspjeh. Je li realno nadati se zlatu?

Europsko rukometno prvenstvo 2018. počinje u Hrvatskoj za nešto više od 48 sati.

Rukometaši slave broncu na Europskom u Poljskoj (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Europsko rukometno prvenstvo je pred vratima, s Hrvatskom u ulozi domaćina, ali i jednog od aspiranata na medalju. Službeno će biti otvoreno utakmicama Švedska - Island i Bjelorusija - Austrija (obje u istom terminu u petak od 18:15), a RASPORED za hrvatsku rukometnu reprezentaciju počinje nešto kasnije, dvobojem protiv Srbije u splitskoj Spaladium Areni.

Kako se Europsko prvenstvo bliži, tako se lagano mogu osjetiti natruhe euforije koja će, vjerojatno već nakon (očekivanog) trijumfa nad Srbijom, krenuti prema svome vrhuncu.

To je nešto što je, pogotovo u situaciji kad smo domaćini velikog natjecanja, neibježno za naciju poput naše sklonu padanju u trans i depresiju u ne odveć velikim intervalima. Završetak turnira ponudit će nam odgovor na pitanje je li i u kojoj mjeri sve to bilo opravdano.

Cilj je jasan, a pritisak je golem

Prije početka Europskog prvenstva hrvatski su ciljevi jasno proklamirani i vezani su uz osvajanje bilo koje medalje. Od toga ne treba bježati jer ako je lanjsko četvrto mjesto na Svjetskom prvenstvu označeno kao neuspjeh (a jest, za što je ceh u konačnici platio Željko Babić), onda će to zasigurno vrijediti i na domaćem terenu, bez obzira na već sad golemi pritisak na leđima Kauboja.

Poglede prema zlatnoj medalji nitko neće skrivati, ali do nje će biti strašno teško doći, ne samo zbog činjenice da se samo jednom u povijesti europskih prvenstava dogodilo da domaćin ode do kraja (Švedska, 2002.), već i zbog toga što će nadolazeća smotra vjerojatno biti najjača od svih 12 prethodnih.

Neki od naših reprezentativaca u najavama ovog Europskog prvenstva govorili su od 10-11 legitimnih kandidata za medalju, ali ako govorimo baš o onim ozbiljnim kandidatima, s time se teško složiti. Koliko god bi nekakva Mađarska na krilima navijača ili uvijek nepredvidljivi Island ili interesantni švedski spoj mladosti i iskustva mogli pomrsiti račune svima u jednoj utakmici, teško ih je svrstati rame uz rame onim najboljima u smislu da mogu u kontinuitetu raditi dar-mar.

Sedam legitimnih kandidata za tron

Prema našem mišljenju, postoji sedam reprezentacija koje s punim pravom pucaju na polufinale, a zatim i mjesto na pobjedničkom postolju. Uz našu reprezentaciju, to su osvajači medalja s lanjskog Svjetskog prvenstva Francuska, Norveška i Slovenija, branitelj naslova prvaka Europe Njemačka te dvije reprezentacije koje su posljednjih 15-ak godina redovito u samom vrhu svjetskog rukometa: Danska i Španjolska.

Budući da se format Europskog prvenstva nije mijenjao (tri prvoplasirane reprezentacije iz svake skupine prolaze u drugi krug prenoseći bodove osvojene u međusobnim susretima), a obzirom na ždrijeb i skupinu s kojom se križa, Hrvatska će za sami plasman u polufinale morati biti bolja od nekog od finalista svjetske smotre, ili uvijek moćnih Francuza ili sve boljih Norvežana predvođenih Sanderom Sagosenom.

Kiks u Splitu mogao bi biti koban

Jasno, stopostotni učinak u Splitu za Hrvatsku je imperativan jer bilo kakvo ispuštanje bodova u Spaladiumu moglo bi značiti da Kauboji za plasman u polufinale moraju pobijediti i Francusku i Norvešku, a to je ono s čime se nitko ne želi susresti.

Srbija, Island, Švedska - tim redoslijedom. Bude li sve u redu, 20. siječnja u krcatoj Areni Zagreb Kauboje čeka utakmica u kojoj praktički mogu čekirati kartu za polufinale: okršaj s prvoplasiranom reprezentacijom iz skupine B koja se igra u Poreču (tamo su, osim Francuza i Norvežana, još i Bjelorusija i Austrija).

To osvajanje prvog mjesta u splitskoj skupini strašno je važno ne samo zbog bodovnog učinka već i zbog čak tri dana odmora koja će pobjednik imati na raspolaganju uoči starta drugog kruga. Luksuz je to koji si u rukometu ne možete baš često priuštiti na velikim natjecanjima, dragocjeno vrijeme dobrodošlo za rekuperaciju i spremanje taktike za drugi krug.

Fokus će, jasno, biti na događanjima u Splitu i Spaladium Areni, jednim okom pratit ćemo i situaciju u Poreču gdje bismo, raspored utakmica to sugerira, već prvi dan mogli dobiti odgovore na dva ključna pitanja - tko nam dolazi kao pobjednik, a tko kao trećeplasirani.

Ludnica u Zagrebu i Varaždinu

Što se tiče drugog kostura ždrijeba, u zagrebačkoj i varaždinskoj Areni bit će pravo kreševo. Braniteljima naslova Nijemcima u tzv. balkanskoj skupini najteži protivnik bit će Slovenci, reprezentacija koja puca visoko. Imaju jako dobru generaciju, odličnog trenera, a imat će i, prema najavama koje stižu iz Dežele, pravu domaćinsku atmosferu. Crna Gora pokazala se kao tvrd orah u hrvatskoj generalki za Europsko prvenstvo u Spaladiumu, a Makedonija se uzda u labuđi pjev legendarnog Kire Lazarova.

Njegov mađarski pandan Laszlo Nagy prošle se godine oprostio od reprezentacije, pa Mađarska, koliko god s novim izbornikom Ljubom Vranješom isticala velike ambicije, teško može nešto više od samog plasmana u drugi krug i ponekog otkinutog boda. U Varaždinu su osim njih, uz već spomenute Dance i Španjolce, i Česi.

U svakom slučaju, bit će to pravi urnebes kad se u drugom krugu koji će se igrati u Varaždinu jedni na druge namjere Njemačka, Slovenija, Danska i Španjolska u boju za dva mjesta u polufinalu.

Sveukupno gledano, čeka nas pravi rukometni festival. Svi očekujemo, s Kaubojima u glavnoj ulozi.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider