Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Čekao pregled, kad ono...

Šterbik stigao "iz aviona" u Arenu i ubio u pojam Francuze: "Ne želim braniti Červara, ali..."

Priča dana u polufinalu Europskog rukometnog prvenstva bio je Arpad Šterbik.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Tajno španjolsko oružje, u smislu da ga nitko nije očekivao, za polufinalni okršaj s Francuskom na Europskom rukometnom prvenstvu bio je Arpad Šterbik.

Jedan od najboljih svjetskih vratara uskočio je u reprezentaciju kao zamjena za Barceloninog Gonzala Pereza de Vargasa, a nakon utakmice priznao je da ga je iznenadio poziv izbornika Jordija Ribere.

"Bio sam u Skoplju, u jednoj čekaonici sam čekao red za pregled kad mi je stigao poziv iz reprezentacije oko 10:30. U 14:30 sam bio u avionu za Ljubljanu odakle su me doveli automobilom u hotel u Zagreb, stigao sam na večeru u hotel, zaspao i onda se malo spremao za Francuze."

Skinuo tri sedmerca!

I spremio se, itekako dobro. Konačna bilanca od tri obrane neće otkriti puno toga jer nesumnjivo je Šterbikova pojava imala i psihološki učinak na Les Expertse. Uz to, te tri obrane su bile strašno važne jer se radi o tri obranjena sedmerca, od čega su dva bila u prvom poluvremenu kad se Španjolska odvajala i radila razliku.

"Mislim da Francusku dobiti nije mala stvar, Španjolska se uvijek borila i dobro igrala, ali puno puta smo gubili od njih. Zadnje što se sjećam je bilo na Olimpijskim igrama u Londonu kad smo vodili protiv njih sa šest-sedam razlike pa na kraju izgubili u zadnjim sekundama. Tako da ni sad nisam bio siguran da ćemo pobijediti, čak ni sad kad smo imali pet-šest razlike", kazao je Šterbik izrazivši zabrinutost uoči finala protiv Šveđana.

"Španjolska je odigrala odlično i protiv Njemačke i protiv Francuske, a teško da jedna reprezentacija može odigrati tri tako dobre utakmice na ovom nivou, malo se plašim zbog toga. Tim više jer nam je ova treća najvažnija."

"Ne može svaki put biti medalja"

Vratara europskog prvaka Vardara i suigrača naših Čupića, Cindrića i Karačića upitali smo kako je vidio nastup hrvatske reprezentacije i osvojeno peto mjesto.

"A čuj, ne može svaki put biti medalja. Ovo prvenstvo je puno ekipa bilo na istom nivou, nije im bilo lako, imali su samo u svom dijelu ždrijeba Francusku, Norvešku i Švedsku, a ovamo još i Danska i Španjolska i Njemačka. Onaj kiks protiv Švedske su skupo platili. Isto tako, treba priznati da je bez Duvnjaka stvarno teško", rekao je i nastavio:

"Ne želim braniti Červara, ali pokušajte zamisliti kako bi Makedonija izgledala bez Kire Lazarova, Francuska bez Nikole Karabatića ili evo mi bez Raula Entrerriosa. Hrvatska zadnjih 10 godina ima dosta medalja, treba raditi s mladim igračima i onda ćete opet biti u vrhu."

Dvije godine mlađi od francuskog izbornika Dinarta

Šterbik više ne zna gdje će s medaljama i priznanjima, što na klupskoj što na reprezentativnoj razini. Ovaj vojvođanski Mađar davne 1999. godine osvojio je brončanu medalju s reprezentacijom Jugoslavije na Svjetskom prvenstvu u Egiptu. Od 2008. nastupa za Španjolsku s kojom je plasmanom u ovo finale osigurao četvrtu medalju.

Kad je dosta?

"Vidjet ću dok mogu, borim se i imam želju, zdrav sam. Skoro sam isto godište kao treneri, Didier Dinart je samo dvije godine stariji od mene haha", u veselom raspoloženju je zaključio Šterbik koji na kraju ove sezone odlazi u mađarski Veszprem.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider