Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
U utorak za jedinicu?

Najava Europskog prvenstva: Pred Hrvatskom u Splitu tri velike bitke i samo jedan cilj

Hrvatska rukometna reprezentacija Europsko prvenstvo otvara večeras protiv Srbije.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Pred hrvatskom rukometnom reprezentaciju tri su izazova koja treba riješiti kako bi se lakše ukrcala u vlak za polufinale Europskog rukometnog prvenstva.

Kauboji u skupini A u splitskoj Spaladium Areni igraju protiv Srbije, Islanda i Švedske, a tim vam redoslijedom donosimo i kratak presjek triju reprezentacija protiv kojih će izabranici Line Červara juriti maksimalni učinak.

Za otvaranje – Srbija

Za početak Srbija – suparnik koji budi posebno zanimanje, ali i, što je puno važnije, zahtijeva poštovanje. U najkraćim crtama, opis njihove reprezentacije bio bi da je to skupina nekoliko izrazito dobrih pojedinaca, ali nisu ni približno jaki kao kolektiv i upravo na tom stvaranju kemije u momčadi, čime se pohvalio naš izbornik Lino Červar na press-konferenciji, morao je raditi izbornik Srbije Jovica Cvetković.

Nekoć trofejni jugoslavenski rukometaš bez krzmanja poručuje kako nije alibi-trener i kako puca na najveće ambicije, ali ne vjerujemo da Srbi mogu iznenaditi naše igrače na otvaranju Europskog prvenstva. S obzirom na veliku nervozu i pritisak na leđima naših reprezentativaca, možemo očekivati tvrdu i tešku utakmicu, iz koje bi Hrvatska ipak trebala izaći kao pobjednik, a Srbija se okrenuti susretima sa Švedskom i Islandom u kojima bi potražila kartu za drugi krug u Zagrebu.

Njihov je najbolji igrač kapetan Petar Nenadić, a osim njega pažnju će trebati obratiti i na trojac iz europskog prvaka Vardara: pivota Mijajla Arsenića, "srpskog Gojuna" Iliju Abutovića te vratara Strahinju Milića. Ipak, s obzirom na bravurozna izdanja u pripremnim utakmicama, dvoboj će među vratnicama vjerojatno započeti Vladimir Cupara kojega je već zakaparilo Kielce. Na ove spomenute dodajte i izvrsnu desnu stranu (vanjski Marko Vujin, krilo Darko Đukić) i dobit ćete reprezentaciju sposobnu zapapriti svima. Uz onaj veliki preduvjet – da Jovica Cvetković od njih stvori momčad.

Island predvodi 39-godišnji Sigurdsson

Nakon Srbije, u nedjelju Kauboje čeka Island. Prije nego što krenemo predstavljati njihovu rukometnu selekciju, podsjećamo na jedan upravo fantastičan podatak: ta malena država sa svojih 333 tisuće stanovnika svjetski je fenomen jer na velikom natjecanju u razmaku manjem od godine dana imat će i košarkaše (Eurobasket 2017.), i nogometaše (Svjetsko prvenstvo u Rusiji), i rukometaše koji su zapravo njihova najveća konstanta, koliko god trenutno nogometaši bili popularniji.

Baš kao što su im se neka dobro poznata imena oprostila, tako su i neki veliki asovi još uvijek tu. Prije svih mislimo na legendarnog Gudjona Valura Sigurdssona koji je već zagazio u 39. godinu, ali i dalje igra sjajno u dresu njemačkog prvaka Rhein-Neckar Lowena. je Druga velika zvijezda Aron Palmarsson za kojeg je Barcelona prije nekoliko mjeseci iskrcala Veszpremu milijun eura odštete, što je za rukomet silno velik novac.

Puno će toga ovisiti i o Bjorgvinu Pallu Gustavssonu, čija izdanja variraju od onih s ništa ili malo obrana pa do približno 15, a kad je tako, onda je Island tvrd orah svima.

Švedska za broj 1 u skupini

Kao najveći protivnik Hrvatskoj u borbi za prvo mjesto označena je Švedska. I sam raspored utakmica sugerira kako bismo u utorak u izravnom okršaju mogli odlučivati o pobjedniku skupine, s tim se složio i švedski kolega Nils Palmgren prenoseći nam generalna očekivanja od Šveđana.

Poslije zapaženog nastupa na lanjskom Svjetskom prvenstvu u Francuskoj, Šveđani bi sad htjeli nešto više (konkretno: ulazak u polufinale), ali su svjesni da će do toga teško doći u konkurenciji Hrvatske, Francuske i Norveške.

Nekoliko je igrača u švedskoj reprezentaciji koji (još) nisu tolike rukometne face poput Nikole Karabatića ili Mikkela Hansena, ali su fantastični i igraju na vrhunskom nivou. Recimo, glavni razigravač Jim Gottfridsson, desni vanjski Albin Lagergren iz Kristianstada ili Kielovo desno krilo Niclas Ekberg. Vratarski im je dvojac iz RN Lowena: Andreas Palicka i Mikael Appelgren. Sve skupa jedna cjelina s odličnim i jednako tako mladim individualcima koja s Kristjanom Anderssonom na klupi tek treba doseći svoj vrhunac na Europskom prvenstvu 2020. kada su sudomaćini s Austrijom i Norveškom.

Hrvatska ima Linu Červara i trenutno jest bolja od svih ovih triju reprezentacija, ali ne toliko kao u ono zlatno doba s Ivanom Balićem, Perom Metličićem i ostalima, da bismo mogli reći da su Kauboji danas izraziti favoriti. Bliže pobjedama jesmo, a sa sva tri slavlja, odnosno s maksimalna četiri boda prenesena u drugi krug natjecanja bili bismo na milimetar od zacrtanog polufinala. U tom slučaju bi možda i jedna pobjeda u drugom krugu bila dovoljna za boj za medalje...

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider