Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi

Preminuo legendarni vinkovački trener Tonko Vukušić

Bivši igrač i trener vinkovačkog Dinama preminuo je u svojim Vinkovcima u 77. godini.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Starije generacije Tonka Vukušića pamte po dugogodišnjoj karijeri u Dinamu iz Vinkovaca, gdje je igrao 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća. Najveći uspjeh kao trener doživio je 1982. kada je vinkovački Dinamo, današnju Cibaliju, uveo u 1. ligu bivše jugoslavenske lige.

Komemoracija preminulog prof. Tonka Vukušića, čiji je sin Mirko poginuo u obrani Hrvatske, održat će se u vinkovačkoj Velikoj županijskoj viječnici 18. siječanja 2011., s početkom u 10.30 sati, a posljednji ispraćaj zakazan je za 13.00 sati na gradskom groblju Vinkovci.

Tko Vukušić rodio se u Splitu 24. 5. 1934. Završio je Fakultet političkih znanosti i Višu trenersku školu, a igrao je nogomet od 1950. do 1963.

Spada u red najboljih strijelaca Dinama toga vremena. Potom se posvetio trenerskom pozivu., najprije u Lokomotivi iz Vinkovaca, zatim Dinamu iz Vinkovaca, pa Borovu, Slogi iz Vukovara, Spačvi iz Vinkovaca, Osijeku, Zadru, Kopru, Vojvodini iz Novog Sada, Mladosti 127 iz Suhopolja i Croatiji iz Toronta. Kao trener uveo 5 klubova u II. ligu te 4 kluba u I. ligu.

Posebno uspješan bio je u matičnome klubu vinkovačkome Dinamu, odnosno Cibaliji te kao trener Kamen Ingrada iz Velike i Virovitice. Obnašao je mnoge dužnosti, bio je predsjednik Zbora nogometnih trenera HNS-a, dugogodišnji član Stručne komisije HNS-a; bio je izbornik vrste II. lige-zapad i član raznih stručnih komisija HNS .

Ulomak iz monografije GŠK CIBALIA - NK DINAMO – HNK CIBALIA

TONKO VUKUŠIĆ CICO

Tonko Vukušić rođen je u Splitu 24. svibnja 1934. godine. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Vinkovcima. Fakultet za fizičku kulturu, smjer nogomet i Fakultet političkih znanosti završio je u Zagrebu. Nakon završenih studija radio je kao profesor u Srednjoj tehničkoj školi u Vinkovcima i kao trener vinkovačkog Dinama. Godine 1982. uveo je vinkovački Dinamo u I. saveznu nogometnu ligu bivše Jugoslavije.Od tada postaje profesionalni nogometni trener koji će ostvariti vrlo bogatu nogometnu karijeru.

Uveo Dinamo u Prvu jugoslavensku ligu

Tonko Vukušić bio je vrstan nogometaš koji je svoju afirmaciju i veliku popularnost u gradu i šire postigao vrlo rano. Nogometom se započeo baviti još davne 1950. godine u vinkovačkom Dinamu za kojega je nastupao sve do 1961. godine kada je prešao u suparničku Lokomotivu iz Vinkovaca. Zbog nezgodne ozljede rano svršava igračku karijeru i privremeno postaje trener, a od 1963. godine u Lokomotivi započinje se definitivno baviti trenerskim poslom.

Nakon Lokomotive kraće vrijeme trenira ekipu Borova i Sloge iz Vukovara koju je kroz kvalifikacije uveo u Drugu ligu.Godine 1964. vraća se tamo gdje je i započeo svoj nogometni život u vinkovački Dinamo s kojim jer eto ostvario i san svih ljubitelja nogometa u gradu na Bosutu prvo plasman u drugoligaško natjecanje, a potom i u Prvu ligu. Uz Dinamo Tonko Vukušić uspješno je vodio vinkovačke klubove Spačvu, Lokomotivu, ali kao poznat i priznat stručnjak od svoje struke i ekipe Zadra, Kopra, novosadske Vojvodine, Mladosti iz Suhopolja, Croatie iz Toronta ( Kanada ), Virovitice, Kamen Ingrada iz Velike i naravno vinkovačke Cibalije.

Promotor Vinkovaca i Slavonije

Kao trener uveo je 5 klubova u drugu ligu i 4 puta klubove u prvu ligu, Cibaliju svaki put nakon odlaska u niži rang natjecanja. U Dinamu odnosno Cibaliji obnašao je funkciju trenera, šefa stručnog tima, tehnika i športskog direktora kluba. Kao uvaženi trenerski stručnjak obnašao je i važne funkcije na saveznoj i republičkoj razini. Pune tri godine bio je predsjednik trenera Jugoslavije te dvije godine predsjednik trenera prve lige bivše države. Isto tako nakon uspostave HNL – a pet godina obnašao je funkciju predsjednika trenera HNL- a.

Tonko Vukušić obnašao je i funkciji predsjednika trenerske organizacije vinkovačkog Nogometnog saveza. Dugogodišnji je član Stručne komisije HNS-a, a obnašao je i funkciju izbornika vrste Druge lige - Zapad. Gotovo 6 desetljeća kroz veoma popularnu nogometnu igru bio je promotor svojih Vinkovaca, Slavonije i svoje domovine Hrvatske na poseban i upečatljiv način ostavivši dubokoga traga gdje god je djelovao.

Otac heroja Domovinskog rata

Na kraju istaknimo i to da Tonko Vukušić potječe iz športske obitelji u kojoj su se i dva mlađa brata uspješno bavila športom, posebice Herman koji je u stolnom tenisu s ekipom zagrebačkog Vjesnika i državnom reprezentacijom postigao planetarne rezultate.

Svojom predanošću poslu, stalnom edukacijom i upornošću Tonko Vukušić, otac narodnog heroja, Mirka, zrakoplovca koji je svoj život položio na oltar domovine na zadatku kod Otoka, jedinstven je primjer čovjeka koji je unatoč životnim nedaćama pokazao kako se voli svoje – svoj grad, svoj klub i na kojeg se mogu i trebaju ugledati mladi naraštaji .

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Utakmicu po Utakmicu Utakmicu po Utakmicu

Nastavi čitati
divider