Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi

Charlize Theron na ždrijebu izvukla Irsku umjesto Francuza!

Južnoafrička glumica i dobitnica Oscara Cahrlize Theron bit će domaćica ždrijeba FIFA-e za SP iduće godine, a na glavnoj je probi napravila dobru predstavu kada je izvukla Irsku umjesto Francuske.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Glumica se na taj način našalila na račun FIFA-e koja je odbila Irski zahtjev da postane 33. sudionica SP na kojem sudjeluju 32 zemlje. Irska je tražila da joj se ipak dopusti sudjelovanje na SP jer ju je u uzvratu doigravanja izbacila Francuska koja je pobjednički gol postigla nakon asistencije rukom Thierryja Henryja.

Francuska je viceprvak svijeta, ali nije nositelj na izvlačenju

>> FIFA odbacila Irce: Nema šanse da bude više od 32 nacije!

Theron, koja će biti domaćica ždrijeba na svečanosti u petak zajedno s glavnim tajnikom FIFA-e Jeromeom Valckeom, izvukla je kuglicu s Irskom umjesto Francuske.

'Da, napravila je to, ali to je sve bila šala', kazao je Valcke koji je komentirao i vijest kako Francuska nije nositelj na izvlačenju: 'To ni u kojem slučaju nije kažnjavanje Francuske'.

Valcke je istaknuo kako epizoda s rukom Thierryja Henryja u utakmici protiv Irske u uzvratu doigravanja nije uzeta u obzir prilikom stavljanja Francuske u skupinu 4 s drugim europskim slabije plasiranim zemljama (Danska, Grčka, Portugal, Srbija, Slovačka, Slovenija, Švicarska).

Na prijašnjem ždrijebu 2005., uoči SP 2006., FIFA je, kako je podsjetio Valcke, 'kao kriterije uzela plasman na svojoj ljestvici i rezultate s prvenstava 1998. i 2002.'. 'Međutim, sada je FIFA uzela u obzir samo plasman Francuske na njenoj ljestvici za mjesec listopad prije doigravanja', pojasnio je Valcke.

Francuska je na toj ljestvici deveta iza Hrvatske, a kako zemlja organizator, u ovom slučaju Južnoafrička Republika, mora biti nositelji Francuska i nije imala uvjete da bude među nositeljima skupina.

Posljednji plasman iz studenog organizacijsko povjerenstvo SP-a nije uzelo u obzir zbog 'načela pravednosti', pojašnjava FIFA. Naime, prema tom zadnjem plasmanu Francuska je napredovala s devetog na sedmo mjesto, kao i Portugal koji je skočio s desetog na peto, ali zahvaljujući prolasku doigravanja. (I.Š./Hina)

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider