Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi

Bivša nada Dinama brutalno pretukla vojnog invalida homoseksualca

Udruge Iskorak i Kontra oštro su reagirale na brutalno premlaćivanje 44-godišnjeg branitelja i vojnog invalida Gorana Hadžića.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Podsjetimo, Hadžić je napadnut i pretučen zbog svoje homoseksualne orijentacije. Dvije udruge ističu kako su ga pretukla dva brata, jedan od kojih je i bivši Dinamov nogometaš. Dva brata pratila su Hadžića po izlasku iz gej kluba te su ga napali bez ikakvog povoda.

'Bez ikakvog povoda nasrnuli su na g. Hadžića te u namjeri da ga usmrte, srušili su ga na pod i udarali nogama isključivo u glavu, a u svom naumu da ga usmrte bi zasigurno i uspjeli da nisu bili spriječeni dolaskom četvero prolaznika. Dok su ga udarali nogama u glavu, obojica napadača su višekratno ponavljala riječi: 'Udri ga! Ubij ga! Ubij ga! Mamu mu je*** pedersku!'', stoji u priopćenju dvaju spomenutih udruga.

Višestruke teške ozljede

Hadžić je u brutalnom napadu teško ozlijeđen te je više dana nakon napada proveo na odjelu neurokirurgije u Vinogradskoj bolnici. Zadobio je teške tjelesne ozljede u vidu frakture nosa sa pomakom, hematoma po licu, te sedam šavova na usnici.

Čitav događaj, podsjetimo, zbio se u oko 2 sata ujutro 7. studenog, a policija je kriminalističku obradu dovršila 12. studenog te je protiv dvojice braće podnesena kaznena prijava zbog nanošenja teških tjelesnih ozljeda i zločina iz mržnje. Obojica se trenutno nalaze u pritvoru, ističu dvije udruge, koje su oko slučaja angažirale i odvjetnika.

Traže oštre sankcije prema nasilju i govoru mržnje

'Povećanje učestalosti i intenziteta napada na LGBT (lezbijke, gejevi, biseksualne, transrodne) osobe u posljednje vrijeme ukazuje na potrebu efikasnijeg djelovanja represivnih organa, policije i državnog odvjetništva u takvim slučajevima', ističe se u priopćenju. Udruge Iskorak i Kontra od Državnog odvjetništva traže da se napad na Hadžića okvalificira, zbog brutalnosti, kao pokušaj teškog ubojstva u vezi s rasnom i drugom diskriminacijom.

Traže i da se uvedu strože sankcije počinitelje nasilnih zločina te zločina iz mržnje, kao i sankcioniranje diskriminacije i govora mržnje predsjednika HNS-a i drugih nogometnih trenera. Isto tako, traže da se uvede stalna edukacija policijskih službenika o zločinima iz mržnje na temelju seksualne orijentacije i bolja suradnja s nevladinim organizacijama koje se bave zaštitom ljudskih prava LGBT osoba.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider