Tenis
SPORTOVI
Tenis
"svi misle da znaju"

Životna priča čudesne Mikice o kojoj ćemo tek saznati pravu istinu: Zaslužuje i film

Mirjana Lučić-Baroni postala je prava inspiracija na ovogodišnjem izdanju Australian Opena...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Mirjana Lučić-Baroni ostvarila je najveći rezultat svoje karijere ulaskom u polufinale Australian Opena. Istina, već je bila u polufinalu Grand Slam turnira 1999. godine (Wimbledon), međutim napraviti to u 35. godini života, nakon što je bila otpisana gotovo od svih, nakon silnih ozljeda i problema s kojima se godinama suočavala doista zaslužuje epitet uspjeha karijere!

Mikici su predviđali veliku karijeru. "Bit će svjetski broj 1" govorili su mnogi teniski velikani. Međutim tužna obiteljska priča odvela ju je na trnovit put, pun tuge i boli, uspona i padova. No čini se da ju je to samo ojačalo i pripremalo za ovakav povratak, ovakav rezultat.

Početak kao iz bajke, a onda...

Mirjana Lučić-Baroni počela je igrati tenisu u 4. godini života, nakon što je kriomice dolazila na sestrine treninge skrivajući se u automobilu. Od malih nogu se vidjelo da bi ona mogla biti nešto posebno.

Juniorska karijera bila je također vrlo, vrlo obećavajuća. Osvojila je US Open 1996. godine u singlu, te Australian Open 1997. u singlu i paru, čime je postala, uz Martinu Hingis i Jennifer Capriati, jedina u povijesti koja je sa 14 godina osvojila 2 juniorska Grand Slama.

Nije osvajala samo juniorske turnire. S 15 godina je osvojila prvi WTA naslov pobjedivši na turniru u Bolu (Croatian Bol Ladies Open), da bi iduće godine obranila taj naslov i postala najmlađa igračica u povijesti koja je obranila WTA titulu pobjednice! Iste je godine u parovima s Martinom Hingis osvojila Australian Open, a onda je u drugoj polovici 1998. godine uslijedio presudni trenutak u njezinoj karijeri.

Mirjana još ne želi otvoreno i u detalje govoriti o svojoj prošlosti.

"Ljudi misle da znaju sve o meni i mojoj prošlosti, ali ne znaju. Svašta se pričalo, ali većinom su pričali oni koji nemaju pojma. Jednog dana ću možda osjetiti da mi se priča o tome, sada nije taj dan", rekla je Mirjana nakon pobjede protiv Jennifer Brady u osmini finala Melbournea.

Goran Ivanišević joj spasio život

Ono što je poznato i što je otkrila je činjenica da je uoči Wimbledona 1998. godine zajedno s majkom Anđelkom pobjegla od nasilnog oca Marinka u London, a u tome joj je pomogao Goran Ivanišević.

"Goran mi je spasio život. Nikada mu to neću zaboraviti", rekla je Mikica u brojnim intervjuima.

Zanimljivo, Ivanišević je tri godine kasnije, kada su ga već svi otpisali, osvojio Wimbledon...

Iduće godine (1999.) Lučić-Baroni je ostvarila rezultat karijere nakon što je izborila plasman u polufinale Wimbledona, gdje ju je u tri seta, nakon što je dobila prvi, porazila Steffi Graf. Prethodno tome je u 3. kolu na središnjem terenu šokirala Monicu Seles, ali i svijet tenisa.

Nakon tog turnira karijera Mirjane Lučić-Baroni krenula je strmoglavo prema dolje. S obitelji je odselila u Tampu na Floridi (SAD) gdje je započela i s radom kao blagajnica kako bi se mogla brinuti o obitelji. Osim obiteljskih problema Mikica se mučila i s brojnim ozljedama, što ju je natjeralo da 2004. godine uzme podužu pauzu od tenisa. U razmaku od 2004. i 2006. godine odigrala je tek dva turnira.

Povratak tenisu nakon četiri godine

I u iduće dvije godine Lučić-Baroni je nastupala, ali je na gotovo svakom turniru gubila odmah na startu. Tek 2010. godine Lučić-Baroni započinje svoj uspon na WTA ljestvici. Osvojila je dva ITF turnira, izborila je glavni turnir Wimbledona, što joj je bio prvi nastup u glavnom ždrijebu Grand Slama od 2002. godine, te nastup u 2. kolu US Opena.

Iduće godine se vratila u Top 100 najboljih tenisačica današnjice i ponovno postala najbolje rangirana Hrvatica.

Godine 2012. Lučić-Baroni je zaigrala u 3. kolu Wimbledona nakon što je prošla kvalifikacije, a najbolju godinu od svog povratka tenisu imala je dvije godine kasnije. Zaigrala je u 4. kolu US Opena gdje je šokirala Garbine Muguruzu i tadašnju 2. igračicu svijeta Simonu Halep prije nego li je izgubila od Sare Errani. Dva tjedna kasnije osvojila je WTA turnir u Quebecu, gdje je u finalu s 2:0 slavila protiv Venus Williams.

Mikica je u tom trenutku postavila rekord "najduže rupe između dva WTA naslova". Prethodno naslovu u 2014. godini Mirjana je osvojila spomenuti turnir u Bolu 1998. godine. Između ta dva turnira prošlo je 16 godina i četiri mjeseca.

U iduće dvije godine najvažniji rezultat je bilo 3. kolo Roland Garrosa 2015. godine, a onda je stigao Australian Open 2017!

"Ako je netko ovo zaslužio, onda je to Mikica zaslužila", govorio je njezin spasitelj Ivanišević 2014. godine, a što će tek reći nakon ovog rezultata?

Naklonila joj se i Serena Williams

Suparnica Mirjani Lučić-Baroni u polufinalu bit će prva igračica svijeta i jedna od najvećih svih vremena Serena Williams.

"Tako mi je drago zbog Mirjane. Igra jako dobro. Igrale smo prije gotovo dva desetljeća. Prava je inspiracija za mene i jako sam sretna zbog nje. Imat ćemo igračicu u finalu koja ima najmanje 34 godine, a to je sjajno", rekla je Serena nakon pobjede protiv Johanne Konte u svom četvrtfinalnom dvoboju.

Polufinalni okršaj u Melbourne Parku bit će treći dvoboj Mirjane Lučić-Baroni i Serene Williams. Prva dva su odigrale dok su još bile tinejdžerice, a Amerikanka još uvijek nije osvojila ni prvi od 71. WTA naslova, koliko ih sada ima u kolekciji. Oba meča dogodila su se 1998. godine i u oba je slavila Serena.

Mirjana Lučić-Baroni i Serena Williams bi na teren Rod Laver Arene trebale izaći u četvrtak, oko 6 sati ujutro po našem vremenu, nakon što svoj polufinalni meč odigraju Amerikanke Venus Williams i CoCo Vandeweghe. Taj dvoboj neće započeti prije 4 sata ujutro.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider