Tenis
SPORTOVI
Tenis
statistika to i dokazuje!

Prilika koja se ne propušta: Čilić igra najbolji tenis svoje karijere

Marin Čilić izborio je četvrtfinale Wimbledona lakše od očekivanog, no, što je još bitnije, na nevjerojatno impresivan način.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Marin Čilić i četvrtu se godinu zaredom plasirao u četvrtfinale trećeg Grand Slam turnira sezone Wimbledona. Za razliku od svih prethodnih puta, ove godine to je učinio s četiri čiste pobjede s po 3:0 u setovima. Čilićev suparnik u četvrtfinalu bit će 16. nositelj Gilles Müller, Luksemburžanin koji je s 15:13 u petom setu izbacio Rafu Nadala.

"Definitivno najveća pobjeda moje karijere. Imao sam tešku ozljedu lakta 2013. godine i nisam bio siguran hoću li se ikada vratiti tenisu", rekao je Luksemburžanin nakon meča protiv Nadala.

Čilić ima 2-0 i igru protiv Müllera

Müller je svoje prvo četvrtfinale na Wimbledonu izborio senzacionalnom pobjedom nakon nešto manje od pet sati tenisa. Iskoristio je petu meč-loptu protiv jednog od favorita za osvajanje naslova i igrača kojeg smo očekivali u četvrtfinalu protiv našeg Čilića.

Nećemo se žaliti zbog činjenice da Müller stoji na putu Čilićeva rezultata karijere u Wimbledonu, jer Marin nikad dosad nije zaigrao u polufinalu. Za razliku od Nadala s kojim ima negativan omjer 1-4, Čilić je s umornim Müllerom na 2-0.

"Očito je da igra dobro. Pun je samopouzdanja i osjeća se dobro na terenu. Bit će to težak meč, pogotovo nakon ovog maratona s Rafom. Mislim da se sutra (utorak) neću osjećati najbolje, ali uvjeren sam da ću do srijede biti spreman. Sa mnom putuje fizioterapeut i uvjeren sam da će me osposobiti, pogotovo jer imamo dan pauze", kazao je Müller.

Čilić je slavio protiv Luksemburžanina prije svega dva tjedna u Queensu s 2:1 u setovima te lani u dvorani Rotterdama. U dva meča u kojima su odigrali pet setova Čilić je bio suočen sa svega dvije break-lopte, od kojih je jednu spasio. Međutim, Müller je imao pune ruke posla i čak 18 lopti za obrat s kojima se suočio, no nekako ih je spasio 16.

Meč u četvrtfinalu Wimbledona protiv umornog tenisača, koji ima 34 godine na svojim leđima, i tenisača protiv kojeg ima omjer pobjeda i poraza 2-0 velika je prilika za plasman u polufinale. Čak i da je Nadal u pitanju, Marin s tenisom koji pokazuje može pobijediti svakoga. I prije samog početka Wimbledona govorili smo o tome kako je Čilić nakon Rogera Federera drugi favorit za osvajanje Wimbledona, pa čak i ispred Andyja Murrayja i Novaka Đokovića.

Marin igra najbolji i najagresivniji tenis života

Marin je nakon pobjede protiv Roberta Bautiste Aguta naglasio da je konstantnost u njegovoj igri najvažnija za dobar rezultat i to se najbolje vidjelo u tom i svim prethodnim mečevima.

Čilić u prosjeku bilježi preko 46 winnera po meču te svega 21 neprisiljenu pogrešku, što je nevjerojatna statistika s obzirom na njegov agresivniji stil tenisa. Svatko tko je dosada gledao ijedan Marinov meč, pogotovo zadnji protiv Bautiste Aguta, složit će se da Međugorac igra možda i svoj najbolji tenis od US Opena 2014. godine kada je stigao do svog prvog i dosada jedinog Grand Slam naslova.

Tada je imao sličnu statistiku, ali je daleko više griješio, u prosjeku preko 30 neprisiljenih po meču. Imao je jako puno winnera, ali nije bio ovako ovjerljiv u prvom dijelu turnira.

Najvažnije je da zadrži nivo igre i fokus u glavi koji trenutno ima, jer ga to dvoje u kombinaciji svrstava u prvi red favorita za naslov.

Meč Müller – Čilić igra se u srijedu, vjerojatno ne prije 14 sati po hrvatskom vremenu. Ako pobijedi, Čilić će u polufinalu igrati protiv pobjednika meča između branitelja naslova Andyja Murrayja i Amerikanca Sama Querreyja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider