Tenis
SPORTOVI
Tenis
vrijeme je za rezultat karijere

Ako riješi ovaj problem, Čilić može i do naslova u Wimbledonu!

Prema mišljenju kladionica Marin Čilić drugi je favorit Wimbledona. No prema našem skromnom mišljenju, prvi je u redu za trofej, odmah iza najvećeg Rogera Federera.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Marin Čilić osvajač je Grand Slam turnira, Mastersa 1000, ATP-ja 500 i 250. Osvojio je 17 titula dosada u karijeri, no samo jednu na travi, koja mu je nakon betona vjerojatno najdraža podloga, ako ne i jednako draga. Međugorac je u nedjelju propustio priliku osvojiti drugi naslov u Queen's Clubu, nakon što je 2012. slavio diskvalifikacijom Davida Nalbandiana. Čila je u finalu izgubio od Feliciana Lopeza sa 6:4, 6:7, 6:7.

Najveći teniski turnir na svijetu, Wimbledon, kreće idućeg ponedjeljka, a u njega Čilić ulazi kao peti favorit (prema kladionicama) i šesti nositelj. Kada je pravi, Marin je u stanju osvojiti Grand Slam naslov, što je pokazao na US Openu prije tri godine. Mišljenja smo da je Čilić drugi favorit za osvajanje Wimbledona ove godine, neovisno na branitelja naslova Andyja Murrayja, povratnika u formu Rafaela Nadala i Novaka Đokovića koji traži povratak na pobjedničke staze. No problem koji Marin mora riješiti ako želi u ravnopravnu borbu za titulu jest igra u tie-breaku.

Izgubio sedam tie-breakova u nizu

Čilić je u karijeri preko 50 posto uspješnosti kada je tie-break u pitanju (149-137), no ove je sezone na mizernih 33 posto (5-10). Stvar je još gora ako kažemo da je Marin izgubio svih pet tie-breakova na travi ove sezone, a ako se još vratimo mjesec i pol dana unazad i turnire na zemlji, Čila je na nizu od sedam uzastopnih izgubljenih tie-breakova!

Izgubljeni tie-breakovi ove sezone odnijeli su mu direktno polufinale Rotterdama (Tsonga, 6:7, 6:7), polufinale Masters 1000 turnira u Rimu (Isner, 6:7, 6:2, 6:7), finale u Hertogenboschu (Karlović, 6:7, 7:5, 6:7) te naslov u Queen's Clubu (Lopez 6:4, 6:7, 6:7). Kada je krucijalno, Čilić je ove sezone zakazao u 13. igri.

Trava je podloga na kojoj se najčešće igraju tie-breakovi i na to mora biti psihički spreman u Wimbledonu, pogotovo ako uđe u završnicu turnira, a s druge strane budu sjajni serveri poput ovih nešto ranije navedenih.

Je li to "taj" Wimbledon?

Čilić je ove sezone zaista sjajan, a rezultat njegovih odličnih rezultata je novi-stari renking karijere – 6. mjesto! Njegove su šanse za odličan rezultat u Londonu visoke, pa s nestrpljenjem čekamo ždrijeb i početak natjecanja. Osim Rogera Federera koji je i dalje strah i trepet na travi, svi drugi igrači itekako su pobjedivi i Čilić se s pravom može nadati svojem najboljem rezultatu dosada na "svetoj travi".

Podsjetimo, u posljednja je tri navrata igrao četvrtfinale u kojima je dva puta gubio od Đokovića (jednom u pet setova) i jednom od Federera. Lani se Federer provukao i okrenuo 0:2 uz tri spašene meč-lopte. Je li došla godina kada će Marin kao i Ivanišević 2001. ljubiti trofej pobjednika Wimbledona i nadati se da ga nitko neće probuditi?

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider