Tenis
SPORTOVI
Tenis
Teniski praznik

Veliki derbi u Rijeci: Nikad jača Hrvatska protiv Njemačke za povratak u elitu

Nekadašnji FED kup, danas Billie Jean King kup, donosi susret protiv Njemačke u borbi za prolazak u najjaču skupinu, kroz koju se može izboriti finale te borba za naslov...

Riječani će u petak i subotu imati jedinstvenu priliku uživo gledati nastupe najboljih hrvatskih tenisačica. Pred hrvatskom publikom ženska reprezentacija nije nastupila punih 14 godina.

Nekadašnji FED kup, danas Billie Jean King kup, donosi susret protiv Njemačke u borbi za prolazak u najjaču skupinu, kroz koju se može izboriti finale te borba za naslov.

Izbornica Iva Majoli okupila je nikada jače snage hrvatskog ženskog tenisa - Petra Martić kao najbolje rangirana Hrvatica, Donna Vekić, Ana Konjuh, 20-ogodišnja Tara Wurth te najmlađa, još 16-ogodišnja Petra Marčinko.

"Ljudi često ne shvaćaju da je tenis individualni sport, u kojem je sezona jako duga i da je teško uvijek okupiti sve cure. Ovo je stvarno velika stvar da smo svi zajedno, da smo svi tu da prođemo skupinu", kaže Majoli.

Nijemci tvrdi da je Hrvatska favorit

Njemačka je bila postavljena za jednog od osam nositelja. Naše djevojke ne očekuju lagan zadatak.

"To je ozbiljna ekipa, isto dosta mlade cure s dobrom sezonom. Znači treba respektirati svakog protivnika tako i Njemačku. Nikog se ne bojimo, svakog respektiramo i bit će borba, ali ja uvijek vjerujem u svoju ekipu, u svoje cure i vjerujem u finalu u našu pobjedu“, kaže Majoli.

Njemački izbornik Rainer Schüttler, nekad 5. tenisač svijeta, ostao je bez perjanice reprezentacije, 68. tenisačice svijeta Tatjane Marie, a Hrvatsku smatra favoritom. Očekuje da će pojedinačne mečeve igrati Petra i Dona koje iza sebe imaju jako dobru sezonu.

"Mislim da su obje izvrsne igračice, ali srećom i mi imamo dobre igračice. Tako da će odluka ovisiti kao i uvijek o tome tko će imati bolji dan, tko će se bolje nositi s okolnostima. Možda smo u maloj prednosti jer nemamo pritisak. Hrvatska ima ipak pritisak jer su favoriti zbog boljeg renkinga, a i igraju kod kuće", rekao je njemački izbornik.

Hrvatske tenisačice uvjerene u pobjedu

Naše djevojke uvjerene su kako mogu doći do pobjede i napokon se vratiti među tenisku reprezentativnu elitu u kojoj nisu bile od 2008. godine.

"Atmosfera je jako dobra, sve cure smo super međusobno, guramo jedna drugu, pozitivne smo tako da će nam to sigurno pomoći u ovako teškom dvoboju jer Njemačka dolazi u jakom sastavu, ali s obzirom na formu naših igračica mislim da imamo jako dobru priliku za prolaz", tvrdi Martić.

Na turniru u travnju u Turskoj Hrvatska je izborila priliku za izlazak iz Euroafričke skupine. Mlada Petra Marčinko tada je imala debi iz snova pobijedivši u sva četiri pojedinačna meča.

"Uopće biti pozvan u ovako dobru reprezentaciju i to što sam igrala u Antaliji mi je puno značilo. Tjedan dana tu biti i trenirati je i veliki napredak za moj tenis. Mislim da smo dobre, da možemo pobijediti i da će to tako i biti", kaže Marčinko.

Za kraj djevojke imaju i jednu želju....

"Da nam dođe što više gledatelja i da nas podrže", kazala je Vekić.

U četvrtak je na rasporedu ždrijeb, a petak prvi susreti. Billie Jean King kup završava u subotu kada će se znati jesu li naše djevojke uspjele izboriti povratak u tenisku elitu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:00, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider