Tenis
SPORTOVI
Tenis
Tko je najveći?

Usporedba hrvatskih velikana: Je li Čilić već sada nadmašio Ivaniševića?

Da je danas osvojio Australian Open, Marin Čilić bi nadmašio našeg najboljeg tenisača svih vremena - Gorana Ivaniševića - po jednom od najvažnijih kriterija: broju Grand Slam naslova.

Marin Čilić vs. Goran Ivanišević (Foto: AFP/GOL.hr) (Foto: AFP/GOL.hr)

Ludi hrvatski teniski vikend u Melbourneu završio je novim trijumfom Mate Pavića i junačkim porazom Marina Čilića. Najprije: sjajno finale između Čilića i Federera, u kojemu je našem tenisaču nedostajalo tako malo.

Da je danas osvojio Australian Open, Marin Čilić bi nadmašio našeg najboljeg tenisača svih vremena - Gorana Ivaniševića - po jednom od najvažnijih kriterija: broju Grand Slam naslova.

Ovako: i jedan i drugi imaju jednu titulu. Čilić ima još dva finala u kojima je izgubio, a Ivanišević tri finala. Međutim, nije ovo jedini kriterij za usporedbu, a neki drugi pokazuju zašto je Ivanišević - zasad! - uvjerljivo ispred Čilića.

Marin Čilić (Foto: AFP) Marin Čilić (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Na primjer: uspjesi na turnirima sljedeće razine - "Masters tisuću". Na tim turnirima (baš kao na Grand Slamovima!) nastupaju svi najbolji tenisači svijeta, a na njima je Ivanišević dosta uspješniji. Čilić ima jedan naslov, Ivanišević dva. Uz to, Ivanišević je još pet puta bio u finalu, a Čilić osim ove titule - nijednom!

A posebno impresivna razlika između njih dvojice su: izravni okršaji protiv najboljih tenisača svoje generacije. Čilić ovdje ima zaista vrlo slab učinak. Protiv Federera 1-9, protiv Nadala 2-5, a protiv Đokovića katastrofalnih 1-14.

A pogledajte sad Ivaniševića: protiv Samprasa je imao vrlo kompetitivnih 6-12, protiv Agassija 3-4, protiv Beckera 9-10, i tako dalje. Ipak, treba uzeti u obzir da su ovi Čilićevi protivnici među naj-dominantnijim tenisačima svih vremena.

Uostalom, pogledajte što smo još dobili današnjim finalem Melbournea. Čudesni Roger Federer osvojio je nevjerojatni 20-i Grand Slam naslov! Daleko iza je bivši rekorder, Pete Sampras, s 14. A između njih je Rafael Nadal sa 16. Pa dalje: Đoković s 12, Borg s 11, i tako dalje.

Fantastični Švicarac na ljeto puni 37 godina, a još mu se ne vidi kraj. Danas je bio prejak za Marina Čilića, ali nitko nije bio prejak za Matu Pavića! Mladi Splićanin osvojio je drugi Grand Slam u dva dana!


 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider