Tenis
SPORTOVI
Tenis
a tek su mu 24. godine

Upoznajte Matu Pavića: U 2018. još uvijek neporaženi Hrvat jedna je od najljepših priča u Melbourneu

Mate Pavić osvojio je dva Grand Slam naslova u razmaku manjem od 24 sata.

Mate Pavić (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Hrvatski tenisač Mate Pavić apsolutna je senzacija u Melbourneu, gdje se održava prvi Grand Slam turnir sezone - Australian Open. Pavić je prije manje od 24 sata osvojio naslov u konkurenciji muških parova s Oliverom Marachom, a sada je tome pridodao naslov i u konkurenciji mješovitih parova s Kanađankom Gabrielom Dabrowski. Oni su s 2:6, 6:4, 11:9 bili bolji od indijsko-mađarske kombinacije Rohan Bopanna / Timea Babos.

Pavić je u 2018. godini i dalje neporažen. On i njegov partner u muškim parovima Oliver Marach osvojili su dva turnira na otvaranju sezone (Doha i Auckland), a sada su tome pridodali i Grand Slam naslov, premijerni za obojicu! Za 24-godišnjeg Pavića je to bila 11. ATP titula u parovima, a za Maracha jubilarna 20.!

Najbolji hrvatski igrač parova ne igra za reprezentaciju

Mnogi se pitaju zašto Mate Pavić ne igra za hrvatsku Davis Cup reprezentaciju kada je tako dobar (trenutno 5. igrač svijeta). E pa razlog tome je njegov nepostojeći odnos s izbornikom Željkom Krajanom. Prije četiri godine Hrvatska je igrala protiv Nizozemske u Davis Cupu, Pavić je tražio izbornika da mu dopusti da se priključi u srijedu, ovaj je to odbio. Lani je Krajan, uoči gostovanja u Kolumbiji u meču za ostanak u Svjetskoj skupini, odgovarao na pitanja novinara vezana za Pavića.

"Još uvijek su tu neke razmirice. On je postavio neke uvjete na koje ja ne želim pristati, a razlikuju se od uvjeta pod kojima igraju svi drugi reprezentativci. Imali smo sreće da u zadnje vrijeme imamo odličnih igrača u parovima. Koga god smo stavili u par s Ivanom Dodigom nije bilo problema. Nisam čuo da je promijenio stav, da je priznao da je pogriješio. Na vjerujem da je takav problem da mi se javi pa da riješimo tu situaciju", rekao je Krajan.

Ljevoruki Mate počeo je trenirati tenis kada mu je bilo pet godina. On je u siječnju 2011. godine bio među pet najboljih juniora na svijetu, ali već se tada iskazao i kao timski igrač. Iste je godine osvojio i juniorski Wimbledon u paru s Britancem Georgeom Morganom.

Rođeni Splićanin s prebivalištem na Bahamima postao je profesionalni tenisač 2011. godine, kada je nastupao uglavnom na ITF turnirima. Proboj u Top 100 u igri parova 2013. godine i od tada njegov renking raste. Tri se godine kretao između 50. i 70. mjesta, a onda je početkom 2016. godine osvojio četiri ATP turnira u prvoj polovici godine i plasirao se među 30 najboljih igrača svijeta u parovima.

Eksplozija lani u Wimbledonu

Godinu dana vrtio se oko 30. mjesta na ATP ljestvici, a onda je stigao Wimbledon 2017. godine. S Marachom je izborio finale u kojem je bio poražen od Kubota i Mela, aktualnih prvih igrača svijeta. No ulazak u finale omogućio je Paviću skok na čak 18. mjesto. Mjesto gore dolje od spomenutog Wimbledona do danas, a sada je 5. igrač svijeta u parovima!

Grand Slam naslov u mješovitim parovima Pavić je osvojio 2016. godine na US Openu zajedno s Njemicom Laurom Siegemund. Mješoviti parovi nisu toliko cijenjeni kao klasični parovi, pa nisu svi odmah prihvatili Pavića kao vrsnog igrača parova, sve do spomenutog Wimbledona i u konačnici početka ove sezone, odnosno osvajanja Australian Opena.

Kao što smo rekli Pavić je u juniorskim danima bio među pet najboljih igrača svijeta u pojedinačnoj konkurenciji. No prelazak iz juniorske u seniorsku konkurenciju nije najbolje sjeo mladom Splićaninu. Pavić je do 2016. godine pokušavao u pojedinačnoj konkurenciji izgraditi karijeru, ali je u posljednjih godinu dana ipak odlučio igrati samo parove. Lani je odigrao samo jedan turnir u pojedinačnoj konkurenciji na ATP Touru, te predao nakon ulaska u glavni turnir.

Paviću su tek 24 godine i pred njim je blistava budućnost u igri parova. No tko zna. Možda još zaigra i u pojedinačnoj konkurenciji. Jer ako se vratimo pet i pol godina unazad i prisjetimo da je Pavić u Umagu nokautirao nekada prvog igrača svijeta Juan Carlosa Ferrera, zašto ne?

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider