Tenis
SPORTOVI
Tenis
TELEMACH DONOSI

Tko nakon Marina Čilića? Dvojica klinaca predvodit će hrvatski tenis

Hrvatska teniska reprezentacija sigurno je pobjedom 3:1 protiv Austrije u Rijeci izborila završnicu. U momčadi nije bilo najboljeg hrvatskog tenisača Marina Čilića, ali briljantni Borna Ćorić i Borna Gojo svojim su pobjedama osigurali Hrvatskoj prolazak dalje.

Marin Čilić (Foto: Thomas Coex)

Čilić se oporavlja nakon operacije koljena i nije otkrio koliko ga neće biti na turniru ATP, ali vjerojatno se radi o višemjesečnoj pauzi čim je operacija koljena u pitanju. Marin je diskutabilno najbolji hrvatski tenisač u povijesti, no posljednja ozljeda, uz činjenicu da se radi o tenisaču od 34 godine, sugerira kako je Čilićev najbolji tenis iza njega.

To nas je nagnalo na razmišljanje tko bi mogao predvoditi hrvatski muški tenis u budućnosti. Borna Ćorić tu je najbolje pozicioniran s 26 godina, ulazi u najbolje teniske godine, no iz sjene vrebaju dva klinca koja su prikazala fantastičan tenis u posljednjih godinu dana, Mili Poljičak i Dino Prižmić.

Juniorski pobjednik Wimbledona

Poljičak je 18-godišnji tenisač iz Splita koji je dospio u centar javnosti tako što je u 2022. tri dana prije 18. rođendana osvojio juniorski Wimbledon. Poljičak se u međuvremenu prebacio na seniorsku razinu uglavnom igravši po turnirima Futures i Challenger.

Mili Poljičak Mili Poljičak (Foto: SEBASTIEN BOZON)

Tamo još čeka pravi iskorak, no Mili je pokazao sjajan all-around talent koji krase snažni udarci na bekhendu i forhendu. Pogotovo ovdje dominira forhend, koji mu je najbolji udarac u repertoaru.

Najveći minus mu je nešto slabije kretanje na terenu, koje mu koči i višak kilograma. Kako je i sam rekao u jednom intervjuu, Poljičak je tijekom cijelog odrastanja imao nešto više kilograma od tenisača u svojem godištu, no ako želi uspjeh na seniorskoj razini, bez prave fizičke forme neće se imati čemu nadati. Ipak, Poljičak je od osvajanja Wimbledona već znatno napredovao u tom segmentu i stvari idu samo nabolje.

Nevjerojatan Prižmićev niz od ljeta

Dino Prižmić malo je nepoznatiji hrvatskoj javnosti. U juniorima nije imao rezultate poput Poljičaka, nije osvojio Grand Slam, ali otkako se ovaj 17-godišnjak preselio među seniore, briljira na Futuresima i Challengerima.

Od kolovoza 2022. Prižmić je na toj razini pobijedio 29 od zadnja 32 meča, igrao četvrtfinala Challengera, a i osvojio nekoliko Futuresa. Takvi rezultati na ovoj razini sjajni su za 17-godišnjeg tenisača.

Što se tiče igre, Prižmić prilično podsjeća na Bornu Ćorića u trenucima kada se probijao na ATP scenu, sa sjajnim kretanjem i obranom, ali nešto slabijim forhendom i na trenutke nedovoljno agresivnom igrom.

Dino Prižmić Dino Prižmić (Foto: Sanjin Strukic/Pixsell)

Budućnost je sjajna

Ne treba zaboraviti kako se i dalje radi o tinejdžerima koji su daleko od završenih teniskih proizvoda. I Poljičak i Prižmić imaju vrlo puno prostora za napredak, no uz pravi rad i razvijanje obojica imaju priliku za teniski svjetski vrh u budućnosti.

Također, ne treba zaboraviti kako su obojica iz Splita, hrvatskog centra kada govorimo o talentiranim tenisačima.

Sport na EON TV-u

Pitanje je dana kada ćemo moći gledati Prižmića i Poljičaka na najvećim turnirima, koji se mogu gledati na EON TV-u.

Osim tenisa, EON TV nudi široku lepezu sportova. Za fanove nogometa veljača donosi nastavak uzbuđenja nedavnog Svjetskog prvenstva – do 11. veljače održava se FIFA-ino Svjetsko klupsko prvenstvo u Maroku. Također, do 19. veljače održava se i Svjetsko prvenstvo u Francuskoj, a hrvatski skijaši i skijašice natjecat će se u šest alpskih disciplina.

EON Sports Mode za najveće obožavatelje i sportske analitičare

EON TV koristi se na više od 1,5 milijuna uređaja u Hrvatskoj i regiji, i to svaki dan. Korisnicima nudi više od 210 televizijskih kanala, od kojih je više od 130 u HD-u. Sadržaje koje su propustili korisnici mogu gledati do sedam dana unatrag, a preko personalizacije profila mogu postaviti kriterije tako da im se prikazuju sadržaji koje zaista žele gledati. EON TV donosi i ekskluzivne sadržaje poput kanala Discovery, kao i 15 kanala SportKluba, od kojih je 10 standardnih kanala, koji su svi u HD rezoluciji.

Tako EON-ovi korisnici imaju ekskluzivan pristup cijeloj paleti sportskih sadržaja koje ne mogu pratiti nigdje drugdje: od američkog nogometa u NFL-u, svih velikih GP-a Formule 1, cijelog niza teniskih turnira, pa sve do najviših razina natjecanja u atletici unutar Dijamantne lige, hokejaša uz NHL, kriketa i brojnih drugih borilačkih sportova.

Dodatna funkcionalnost za najveće obožavatelje i sportske analitičare je i EON Sports Mode, pomoću kojega se mogu pratiti ljestvice, timske formacije, sastavi, statistike i svi drugi detalji natjecanja i utakmica.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Telemah po najvišim profesionalnim standardima.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider