Tenis
SPORTOVI
Tenis
nova teniska nada

VIDEO Hrvat jedan od trojice maloljetnika među 500 najboljih tenisača svijeta: Bez Ivana Ljubičića to ne bi bilo moguće

Dok Australian Open ulazi u svoju završnicu, velika nada hrvatskog tenisa Dino Prižmić u Zagrebu vrijedno trenira za nove izazove na ATP Touru. 17-godišnji Splićanin u posljednja je tri mjeseca ostvario ogroman skok na ljestvici najboljih tenisača svijeta i potvrdio zašto ga već godinama u teniskom svijetu smatraju jednim od najvećih talenata.

Njegov talent teniskom je svijetu poznat već godinama. Dino Prižmić još je kao dječarac na splitskim Firulama privlačio pozornost velikih teniskih agencija te u raznim dobnim kategorijama bio među najboljima u Europi.

Danas, sa 17 godina na leđima, potvrđuje se i na seniorskoj razini. Na posljednjih sedam turnira, pet Futuresa i dva Challengera ostvario je omjer od 29 pobjeda i samo tri poraza.

Karen Hačanov (Foto: AFP) Slavni ruski tenisač na udaru kritika, no ne brine se: "Pa ja sam Armenac" divider

"Kad sam krenuo igrati Futurese, mislio sam da je to neki dosta bolji tenis od ovih top juniora, ali skužio sam da mogu igrati sa svim tim dečkima i stvarno mi je jako drago što sam u dobroj formi, što se dobro osjećam. Samo da imam što manje ozljeda i ja ću biti stvarno zadovoljan", rekao je Dino Prižmić.

Trenira ga Luka Kutanjac, za karijeru se brine Ivan Ljubičić

U posljednja tri mjeseca Dino Prižmić napravio je ogroman skok na ATP ljestvici.

U listopadu je, kao 835. tenisač svijeta, u Grčkoj osvojio prvi ITF Futures i skočio za gotovo 140 mjesta. Prosinac je donio tri naslova na Futuresima u Tunisu, nakon kojih je godinu završio na 475. mjestu. U siječnju se prebacio na višu, challenger razinu i s dva četvrtfinala u Portugalu došao do trenutačne 408. pozicije.

Donna Vekić Donna Vekić pred velikom prilikom, može napraviti nešto što su prije nje postigle tek dvije Hrvatice divider

Jedan je od samo trojice maloljetnih tenisača među najboljih 500. A, njegovim napretkom iznimno je zadovoljan i trener Luka Kutanjac, koji zajedno s Darkom Klaićem brine o teniskom razvoju. A sve nadgleda legendarni Ivan Ljubičić.

"Počeli smo definitivno taj proces prije šest godina, kad se Ivan Ljubičić počeo brinuti o njemu. On je uvijek bio veliki radnik, još uvijek je veliki radnik, još uvijek mora puno učiti i trenirati, ali zadovoljni smo. Na dobrom je putu i mislim da će biti u redu", kaže Dinin trener Luka Kutanjac.

Prižmić ističe da bez Ljubičića ništa od ovog ne bi bilo moguće i slaže se s Ljubom po pitanju svoje glavne tenisačke karakteristike.

"Po meni je borbenost moje glavno obilježje, to što je rekao da ne puštam ni jedan poen. Ali, pokušavamo poboljšati i ofenzivnu igru na terenu, kao što imamo i defanzivnu. Radimo na svim stvarima, tako da mislim da će to biti dobro", kaže Dino.

Novak Đoković Đoković uz velike bolove otišao u osminu finala: Nastavlja svoj put ka Nadalovom rekordu divider

Uspoređuju ga s Ćorićem, uzor mu je Đoković

Igrački ga mnogi uspoređuju s čovjekom s kojim je jutros i odradio trening.

"Svi govore da ja igram kao Borna, a meni je stvarno to jako drago jer Borna je stvarno vrhunski igrač i napravio je čuda rezultate, tako da meni je stvarno čast trenirati s Bornom Ćorićem i to što me zove na trening."

Ipak, teniski uzor je…

"Đoković. Prvo po mentalnom stavu, a ostalo po igri i po toj lakoći tenisa."

Prije nešto više od tri godine ovako je definirao teniske ciljeve.

"Da budem top pet, da osvojim koji Grand Slam i to je to", rekao je 2019.

Novak Đoković Poznata TV kuća napala Đokovića da se bahatio i kršio pravila, stigao je njegov žestoki odgovor divider

Je li se što promijenilo po tom pitanju?

"Zasad se nije ništa promijenilo. Ako ne bude ozljeda, potrudit ću se da što bolje igram i naravno da dižem taj renking, a ostalo ćemo vidjeti. Meni je stvarno cilj da napravim što bolju karijeru, a ako ne bude ozljeda, mislim da će to biti tako."

Da Prižmić može biti peti velikan s Firula u najboljih deset, vjeruje i njegov trener, ali odmah i upozorava.

"Za mene je on 400. igrač svijeta koji ima još jako puno puta ispred sebe i dokazivanja."

Korak po korak do velikih stvari, do kojih bi Dino definitivno mogao stići.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:00, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider