Tenis
SPORTOVI
Tenis
SLIJEDI MEČ KARIJERE

Donna Vekić pred velikom prilikom, može napraviti nešto što su prije nje postigle tek dvije Hrvatice

Donna Vekić pokušat će do najvećeg rezultata karijere doći u meču protiv tenisačice koja joj stilski odgovara.

Donna Vekić (Foto: Afp)

U noći s utorka na srijedu svi hrvatski ljubitelji tenisa pratit će događanja u Melbourneu, gdje će Donna Vekić po drugi put u karijeri zaigrati četvrtfinale nekog Grand slam turnira.

Već od ranije, odnosno od US Opena 2019. godine, kad u četvrtfinalu od nje bolja bila Belinda Benčić, Donna je jedna od 13 Hrvata s četvrtfinalom Grand Slama.

Svi dosadašnji hrvatski četvrtfinalisti otišli su korak dalje

Ulaskom u četvrtfinale Australije postala je jedna od samo sedam koji su to napravili dva puta. S tim da su preostalih šest barem jednom preskočili i tu prepreku.

Sad joj slijedi meč karijere, Aryna Sabalenka, koja je spriječila da se Donna ponovno u četvrtfinalu nađe s Benčić. Odnosno, upravo je Kanađanku savladala u svom meču osmine finale i dovela svoj omjer u 2023. godini na 8-0.

No, sigurno 24-godišnjoj Bjeloruskinji, trenutno petoj tenisačici svijeta, neće biti drago s druge strane vidjeti Hrvaticu. Naime, Donna upravo protiv Sabalenke ima svoj najbolji omjer među svim protivnicama koje su ikad bila Top 10.

Osječanka je pobijedila u pet od šest međusobnih ogleda, uključujući posljednja dva, među kojima je onaj na Olimpijskim igrama u Tokiju. No, oba ta meča bila su vrlo napeta, posebno taj olimpijski, odlučen u tie-breaku trećeg seta. Prije tri mjeseca u San Diegu, Donna je slavila 6-4, 6-7 i 6-1. Pobjeda Sabalenko datira na kolovoz 2019. godine i turnir u San Joseu.

Put do grandioznog uspjeha nikad otvoreniji

Uspije li Donna u sedmom susretu po šesti put savladati Sabalenku, izborit će svoje prvo Grand slam polufinale. A to je nešto što su prije nje napravile tek dvije Hrvatice. Iva Majoli, 1997. godine, kad je na Roland Garrosu otišla do kraja te Mirjana Lučić Baroni, koja je svoja dva polufinala odigrala u čak 18 godina razmaka. Na Wimbledonu 1999. godine te u Melbourneu 2017. godine.

Od muških kolega, pridružit će se Marinu Čiliću i Goranu Ivaniševiću, našim uvjerljivo najuspješnijim tenisačima te Ivanu Ljubičiću i Mariju Ančiću, koji imaju svaki po jedno polufinale.

Sve je na Donni, neka pored imena Selekhmeteve, Samsonove, Parrizas Diaz i Fruhvirtove, upiše ono Sabalenke. Dođe li do polufinala tamo će je čekati pobjednica meče između 30. nositeljice, Karoline Pliškove i Poljakinje Magde Linette, 46. tenisačice svijeta.

Potencijalni odlazak do kraja? Zašto ne, sve se otvorilo, drugo polufinale se već zna, a odigrat će ga 22. nositeljica, Elena Rybakina i 24. nositeljica, bivša prvaka tenisačica svijeta, Victoria Azarenka.

No, korak po korak, meč po meč.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider