Najveći australski tenisač u povijesti ujedno je i onaj o kojemu možemo govoriti kao jednom od najvećih uopće. Rod Laver, po kome nosi ime glavni stadion na Australian Openu, danas ima 81 godinu, ali i dalje prati zbivanje u svijetu tenisa.

Već neko vrijeme u tom svijetu traju prepucavanja o najvećem tenisaču svih vremena. Broj osvojenih Grand Slam turnira te broj tjedana provedenih na vrhu ljestvice najboljih tenisača uzimaju se kao glavni argument u takvim raspravama.

Novak Đoković već je izjavio kako se nada da bi već ove godine ili sljedeće mogao skinuti s trona Rogera Federera kad je o tome riječ. Tu je i Rafael Nadal, koji ima jedan Grand Slam manje od Švicarca i tri više od Srbina, koji je pak najmlađi u tom legendarnom trojcu.

Za razliku od u svijetu omiljenih Nadala, i posebno Federera, Novak Đoković ne uživa ni izbliza takav status među fanovima diljem svijeta. Mnogi se žestoko opiru svakom pokušaju da se srpskog majstora bilo kad proglasi najvećim tenisačem svih vremena.

Novak Đoković i Roger Federer (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Legendarni Rod Laver ima 11 osvojenih Grand Slam turnira u šezdesetim godinama prošlog stoljeća. Dva puta je u istoj godini osvoji sva četiri najveća svjetska turnira, što ga čini jedinstvenim u povijesti tog sporta.

Objasnio je kako on vidi cijelu situaciju o tome tko je najveći. On tvrdi da je to uopće glupo uspoređivati.

''Moderna tehnologija pomaže današnjim tenisačima jer proizvodi rekete zbog kojih je tenis lakši sport nego što je bio. Da su Federer, Nadal i Đoković igrali s drvenim reketima, ne bi mogli izvesti mnoge udarce'', tvrdi Laver.

Smatra kako se može samo proglasiti najbolji u određenoj eri.

''To je se sve što možete reći, a ja bih u tu kategoriju uvrstio Rogera Federera'', poručio je Laver i dodatno rasplamsao virtualne obračune između obožavatelja Švicarca i Novaka Đokovića.