Tenis
SPORTOVI
Tenis
nitko nije zaslužio to više

Rafa Nadal poput Feniksa: Prošao pakao da bi se vratio na svjetski tron!

Rafael Nadal od idućeg će ponedjeljka ponovno biti svjetski broj 1, po prvi put nakon tri godine.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Ozljede, šokantni porazi i sumnja. Te tri stvari obilježile su posljednji tri godine velike karijere Rafaela Nadala, točnije do siječnja 2017. godine, koji je označio njegov veliki povratak na svjetski tron.

Otkako je na zagrijavanju uoči finala Australian Opena 2014. godine ozlijedio leđa i izgubio od Stana Wawrinke, karijera Rafaela Nadala krenula je silaznom putanjom. U iduće tri godine Španjolac je više nego nekoliko puta neobjašnjivo gubio mečeve, izgledao očajno na terenu i nerijetko otkazivao nastupe i uzimao pauze zbog ozljede. Kritičari i svi oni koji prate tenis su ga otpisali i govorili "To je to. Izgorio je. Potrošio se kao mlad i koljena mu više ne drže".

No Španjolac se nije obazirao na te zle glasove već je naporno radio i vjerovao da će se vratiti tamo gdje mu je mjesto. Idućeg ponedjeljka Nadal će se vratiti na svjetski broj 1, nakon što se Roger Federer povukao s turnira u Cincinnatiju, na kojem su se njih dvojica trebali obračunati za broj 1. Ozljeda leđa u finalu Montreala spriječila je "genijalca iz Basela" da nastupi u Cincyju.

2014. godina

No vratimo se u 2014. i napravimo kratak presjek svega kroz što je Nadal prošao da bi se vratio na svjetski tron.

Nakon spomenute ozljede u finalu Australian Opena, Nadal je osvojio ATP 500 u Rio de Janeiru, a no onda doživio iznenađujući poraz od Dolgopolova u Indian Wellsu. Tjedan dana kasnije je izgubio od Novaka Đokovića u finalu Miamija, a onda je krenula zemljana sezona.

U Monte Carlu je izgubio u četvrtfinalu, baš kao i u Barceloni. Potom se vratio starim navikama slavivši u Madridu i Roland Garrosu koji je osvojio po deveti put.

U Wimbledonu je izgubio u 4. kolu od Nicka Kyrgiosa, pa je otkazao turneju po američkom betonu zbog ozljede lijevog ručnog zgloba. Vratio se u Kini gdje je poražen od Kližana, a potom je u Baselu izgubio i od našeg Borne Ćorića. Nakon tog je turnira zaključio sezonu zbog operacije slijepog crijeva.

2015. godina

2015. godinu započeo je šokantnim porazom u 1. kolu Katara od Michaela Berrera. Na Australina Openu je zaustavljen u četvrtfinalu od Tomaša Berdycha. Gubio je potom od Fogninija, Miloša Raonića i Fernanda Verdasca, prije nego li je preselio na svoju omiljenu podlogu - zemlju.

No za razliku od svih prethodnih sezona, zemlja mu nije donijela nijednu titulu. Gubio je od Đokovića u Monte Carlu, Fogninija u Barceloni, Andyja Murrayja u Madridu, te ponovno Đokovića u četvrtfinalu Roland Garrosa.

Potom je osvojio turnir u Stuttgartu na travi, da bi potom ispao u 2. kolu Wimbledona od Dustina Browna. Na US Openu je uslijedio neobjašnjivi i možda najteži poraz u njegovoj karijeri. Vodio je protiv Fogninija 2:0 u setovima i u karijeri nikada prije nije izgubio takav meč (151-0 omjer). Talijan je okrenuo meč i izbacio Nadala u prvom tjednu.

2016. godina

Lani je izgubio u 1. kolu Australian Opena u pet setova od sunarodnjaka Verdasca, a onda je osvojio Masters 1000 u Monte Carlu. Izgledao je dobro i bio je jedan od favorita za osvajanje Roland Garrosa, no zbog obnovljene ozljede lijevog ručnog zgloba morao je predati meč 3. kola.

Odustao je od Wimbledona kako bi se oporavio za Olimpijske igre u Rio de Janeiru, gdje je poražen u meču za broncu od Keija Nishikorija. Uslijedio je US Open na kojem je izgubio u 4. kolu od Lucasa Pouillea u tie-breaku petog seta. To je ujedno značilo da je po prvi put od 2004. godine Nadal propustio zaigrati u četvrtfinalu bilo kojeg Grand Slam turnira u sezoni!

Njegov idući nastup dogodio se u Šangaju, gdje ga je u 2. kolu pobijedio Viktor Troicki. Ostatak sezone otkazao je kako bi zaliječio ozljedu lijevog ručnog zgloba.

Povratak na svjetski tron!

I onda je uslijedila 2017. godine. Ostalo je povijest... Loše je otvorio sezonu, porazom u četvrtfinalu Brisbanea, no onda je zaigrao u finalu Australian Opena u kojem ga je pobijedio Roger Federer u pet uzbudljivih setova.

Gubio je finala Acapulca, Indian Wellsa i Miamija, a prve se titule domogao na svojoj najdražoj podlozi. Osvojio je Monte Carlo po 10. put, potom i Barcelonu, te Roland Garros, također po 10. put u svojoj čudesnoj karijeri.

Na Wimbledonu je izgubio u 4. kolu od Gillesa Müllera 15:13 u petom setu, a potom u 3. kolu Montreala od Denisa Shapovalova. Unatoč ranim porazima na posljednja dva turnira, Nadal je na temelju prvog dijela sezone i naravno ozljedama i otkazima Novaka Đokovića i Andyja Murrayja, ponovno osigurao povratak na vrh ATP ljestvice!

Nakon svih silnih problema s ozljedama, Rafa Nadal zaslužio je povratak na teniski tron, no morat će se itekako potruditi da ga obrani, jer ako ozljeda leđa Rogera Federera nije preteška, Švicarac će ga pokušati svrgnuti već u New Yorku početkom idućeg mjeseca kada je na rasporedu posljednji Grand Slam sezone - US Open.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider