Tenis
SPORTOVI
Tenis
bliži se smjena generacije

Teniska godina za pamćenje: Hrvatskoj posljednji Davis Cup, uskoro dva Hrvata u Top10!

Bila je to godina za pamćenje kako za hrvatski tako i za svjetski tenis.

Galerija Hrvatska slavi Davis Cup naslov (Foto: AFP) Marin Čilić i Novak Đoković (Foto: AFP) Borna Ćorić slavi pobjedu (Foto: AFP) +6 Ivo Karlović (Screenshot: YouTube)

Godina na izmaku bila je za pamćenje kada je hrvatski tenis u pitanju, ali i zbog mnogih drugih stvari koje su se dogodile u ludoj 2018. Hrvatska je na samom kraju osvojila posljednje izdanje Davis Cupa, te je godinu završila s gotovo dvojicom tenisača u Top 10 na ATP ljestvici.

Kada je objavljen ždrijeb Davis Cupa za 2018. godinu bilo je jasno da Hrvatska ima veliku šansu zaigrati u finalu ako će svi biti zdravi i spremni igrati za reprezentaciju. Tako je i bilo, pa je momčad koju je predvodio kapetan Željko Krajan nanizala pobjede kod kuće protiv Kanade, Kazahstana, SAD-a, te je potom u finalu slavila kod branitelja naslova - Francuske.

Dokazali da smo kolektivno najjači

Marin Čilić i Borna Ćorić, 7. i 12. tenisači s ATP-jeve ljestvice, predvodili su reprezentaciju do ponavljanja uspjeha iz 2005. godine, kada su Ljubičić i Ančić predvodili Hrvatsku do prve Davis Cup krune. Nakon velike drame u polufinalu protiv SAD-a (3-2), Hrvatska je bila superuvjerljiva u finalu u Lilleu te je s 3-1 slavila protiv domaćina Francuske.

Čilić je donio dva boda u singlu, Ćorić jedan, dok smo jedino izgubili meč parova u tom finalu. Hrvatska će ostati upamćena kao posljednja reprezentacija koja je osvojila Salataru, jer ćemo od iduće godine gledati Svjetsko prvenstvo u studenom, po uzoru na nogometnu svjetsku smotru.

Čilić i Ćorić na pragu Topa 10

Što se individualnih uspjeha tiče, Marin Čilić i Borna Ćorić došli su na mali korak da Hrvatskoj podare dvojicu tenisača u Top 10. Čilić je godinu završio na 7. mjestu, a Ćorić na 12. Obojica su osvojila po jedan turnir ove godine, te su po jednom bili poraženi u finalu.

Čilić je svoj jedini turnir osvojio na travi u Queen'su, dok je izgubio finale Australian Opena od Rogera Federera. Ćorić je iznenađujuće osvojio također turnir na travi i to ni manje ni više nego Federerov Halle pobjedom upravo protiv švicarskog genijalca u finalu. Izgubio je finale Masters 1000 turnira u Šangaju, gdje ga je pobijedio čovjek koji se u pola godine vratio na sami tron svjetskog tenisa - Novak Đoković.

Spomenimo i neuništivog Ivu Karlovća, koji je u 40. godini života sezonu završio na 101. poziciji i još uvijek planira nastupati na ATP turnirima u 2019.

Specijalisti u igri parova, djevojke ostale dužne

Hrvati su postali specijalisti u igri parova u posljednjih nekoliko godina. Mate Pavić završio je godinu na 3. mjestu ATP ljestvice, te je u ovoj godini osvojio čak pet ATP titula, od čega je jedna bila Australian Open. Četiri ih je uzeo s Austrijancem Oliverom Marachom, te jednu s Ivanom Dodigom.

Nikola Mektić osvojio je dva turnira u 2018. godini s još jednim Austrijancem, Alexanderom Peyom, te je sezonu završio na 13. mjestu. Franko Škugor se smjestio na 28. mjesto, a Ivan Dodig na 35. Škugor je osvojio tri turnira, a Dodig dva u 2018.

Kod djevojaka nismo imali toliko uspjeha, ali na kraju godine imamo dvije tenisačice na pragu Topa 30. Petra Martić završila je sezonu na 32. mjestu, a Donna Vekić dvije pozicije ispod nje. Ana Konjuh se još uvijek vraća tenisu nakon problema s ozljedom, te trenutno drži tek 414. poziciju.

Čudesni povratak Đokovića na tron

Godina na izmaku bila je uistinu čudesna. Novak Đoković vratio se na sami tron ATP ljestvice, iako je u veljači bio podvrgnut operaciji lakta, te početkom srpnja bio na tek 21. mjestu! Do kraja godine Nole je osvojio dva Masters 1000 turnira i dva Grand Slama (Wimbledon i US Open), te se vratio na svjetski broj 1.

Godinu je još jednom označio i neuništivi Roger Federer, koji je u siječnju, s 36 godina na leđima, osvojio Australian Open, svoj 20. Grand Slam turnir. Još jedan velikan svjetskog tenisa Rafa Nadal je u svibnju osvojio nestvarni 11. Roland Garros i stigao do brojke 17. Grand Slam naslova u karijeri.

Mladi lavovi najavili smjenu generacije

Njih trojica su 2018. završili na prvoj, drugoj, odnosno trećoj poziciji, a odmah iza njih smjestio se vjerojatno budući broj 1, koji je osvojio završni ATP Finals u Londonu i to uvjerljivom pobjedom protiv Đokovića u finalu - Alexander Zverev.

Mladi 21-godišnji Nijemac je imao godinu za pamćenje, koju je obilježio s četiri ATP titule. Osim njega, svoj napad na sami vrh u bliskoj budućnosti najavili su Karen Kačanov, 22-godišnji Rus, naš Ćorić, Grk Stefanos Tsitsipas i još jedan Rus Danil Medvedev.

Serena i dalje u lovu na rekordni Grand Slam

Kod tenisačica smo vidjeli povratak Serene Williams nakon rođenja kćeri. Zaigrala je u finalu Wimbledona i US Opena u potrazi za 24. Grand Slam naslovom, no u oba je slučaja gubila mečeve. U Wimbledonu je bolja bila Njemica Angelique Kerber, koja je postala prva nakon Steffi Graff koja je osvojila Wimbledon, dok je u New Yorku slavila Japanka Naomi Osaka i to u kontroverznoj završnici koju je kreirala sama Serena.

Početak godine obilježila je Dankinja Caroline Wozniacki, koja je nakon čak 43 pokušaja uspjela osvojiti svoj premijerni Grand Slam naslov slavivši na Australian Openu. Simona Halep također je osvojila svoj prvi Grand Slam naslov u karijeri (Roland Garros), te je drugu godinu zaredom završila na broju 1 WTA ljestvice.

Što očekivati u novoj sezoni?

Kerber je u Wimbledonu osvojila svoj treći Grand Slam naslov, dok je Osaka u New Yorku uzela premijerni i najavila pohod na sami tron. Treba spomenuti i Elinu Svitolinu koja je godinu završila na 4. mjestu WTA ljestvice, iako ni na jednom Grand Slam turniru nije prošla dalje od četvrtfinala, no osvojila je četiri titule, uključujući WTA završnicu u Singapuru.

Završnica godina u muškoj i ženskoj konkurenciji bila je poput završnice predzadnje sezone neke super popularne serije i sada jedva čekamo novu godinu da krenu novi nastavci.

Hoćemo li u 2019. godini vidjeti dvojicu Hrvata u Top 10? Možda Hrvaticu barem blizu Topa 10? Hoće li Đoković nastaviti dominaciju, Federer i dalje držati korak s mladim lavovima i može li Serena do rekordnog 24. Grand Slam naslova? Odgovori na sva pitanja dolaze vrlo brzo...

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider