Tenis
SPORTOVI
Tenis
"ti si lažov i kradljivac"

Kontroverza obilježila finale US Opena: Japanka razbila Serenu i ispisala povijest!

Trebalo je to biti sprektakularno finale između Serene Williams i po mnogima njezine nasljednice Naomi Osake, no na kraju je sve okončano zvižducima publike.

Serena u raspravi sa sucem (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Organizatori US Opena nisu mogli poželjeti gori završetak ženskog dijela posljednjeg Grand Slam turnira sezone. Naomi Osaka pobijedila je Serenu Williams 6:2, 6:4 i svojila svoj prvi Grand Slam naslov, no susret je okončan na vrlo kontroverzan način.

Nakon što je Japanka projurila kroz prvi set, početkom drugog sudac Carlos Ramos dao je opomenu Sereni zbog navodnog "coachinga", odnosno sugeriranja njezinog trenera s tribina što treba raditi. Serena je već tu izgubila živce, prišla Ramosu i rekla:

"Ja ne varam. Radije bi izgubila nego da varam. Ako mi trener pokazuje palce prema gore, to nije varanje, to je znak potpore".

Williams je povela 3:1, no 15-ak minuta kasnije Osaka je vodila 4:3, a Serena u pauzi između gemova napala suca Ramosa.

"Duguješ mi ispriku. Ništa nisam napravila. Kada ćeš mi se ispričati?".

Serena u raspravi sa sucem (Foto: AFP) Serena u raspravi sa sucem (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Nakon što je odslušao cijeli Serenin "repertoar", Ramos je odlučio označiti novu opomenu Sereni, što je značilo oduzimanje jednog poena. Williams je tu izgubila živce i nazvala ga "kradljivcem", na što se sudac našao povrijeđen i izrekao treću opomenu, koja je značila oduzimanje gema, te 5:3 vodstvo Osake.

Uslijedila je stanka od pet minuta, pozivanje glavnog suca turnira, Serenine suze...

"Muškarci govore daleko gore stvari sucima. Ovo nije pošteno. Radi mi ovo samo zato što sam žena. Nije pošteno. Ne možete mi to raditi", govorila je Serena kroz suze.

Zadržala je idući servis gem, natjerala Japanku da servira za meč, no povratka u meč više nije bilo.

Osaka s trofejem US Opena (Foto: AFP) Osaka s trofejem US Opena (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Na proglašenju pobjednice publika je negodovala, Osaka se rasplakala jer nije zamišljala da će u ovakvim uvjetima osvojiti svoj prvi Grand Slam naslov, a Serena je kao prava sportašica pokušala utješiti svoju suparnicu, te smiriti strasti.

Na koncu je Osaka zaradila ovacije Arthur Ashe stadiona zbog svoje nevjerojatne izvedbe, ali i nevjerojatno dobrog karaktera.

Ovime je 20-godišnja Osaka postala prva japanska igračica koja je osvojila Grand Slam naslov u povijesti, a prije US Opena niti na jednom turniru najviše kategorije nije igrala niti u četvrtfinalu.

Williams tješi Osaku (Foto: AFP) Williams tješi Osaku (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Legendarna Serena Williams, koja će za 18 dana napuniti 37 godina, tako je ostala na 23 osvojena Grand Slam naslova u pojedinačnoj konkurenciji, jednim manje od Australke Margaret Court.

Williams je posljednji naslov osvojila u Melbourneu prošle godine nakon čega je uzela pauzu zbog rođenja kćerke. Na posljednja dva Grand Slama je igrala u finalu, ali u Wimbledonu je bolja bila Njemica Angelique Kerber, a u New Yorku Osaka.

US Open, finale:

Naomi Osaka (Jap/20) - Serena Williams (SAD/17) 6-2, 6-4
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider