Tenis
SPORTOVI
Tenis
konačna odluka

Novak Đoković deportiran iz Australije, pojavile se prve fotografije iz zračne luke

Novak Đoković izgubio je bitku na sudu u slučaju ukidanja vize i slijedi mu deportacija.

Novak Đoković (Foto: Nine News/The Age/GOL.hr)

Nakon desetak dana pravne bitke za ostanak u Australiji, Federalni sud je donio konačnu odluku u nedjelju poslijepodne po lokalnom vremenu. Novak Đoković izgubio je bitku i njegova žalba na ministrove odluku je odbijena.

Odluka trojice sudaca donesena je jednoglasno i Novak Đoković će biti deportiran iz Australije te će morati i platiti troškove suda. Sudac je najavio kako je odluku zbog interesa obiju strana objavio bez obrazloženja, a da će razloge objaviti u narednim danima.

Đoković se ubrzo nakon sudske odluke oglasio na društvenim mrežama i poručio kako će surađivati s vlastima iako je jako razočaran.

U ždrijebu Australian Opena Đokovića će zamijeniti Salvatore Caruso, sretnik gubitnik iz kvalifikacija.

gol expired Oglasio se Novak Đoković: Evo što je rekao poslije odluke suda o deportaciji iz Australije divider

Đokoviću presudio ministar, sud samo odbacio žalbu

Đoković tako žalbom nije uspio poništiti odluku ministra za imigraciju, Alexa Hawkea koji je u petak donio odluku o ukidanju vize za najboljeg svjetskog tenisača.

Ministar je, podsjetimo, odluku o ukidanju vize donio zbog, kako je naveo, interesa zdravlja i dobrog reda, to jest, u interesu australske javnosti koja se digla na noge zbog dolaska najboljeg tenisača svijeta koji se odbijao cijepiti protiv Covida.

Ono što je glavni sudac naglasio je da sud nije odlučivao o tome je li ministrova odluka o ukidanju vize pravedna nego je li ona legalna, što su osporavali Đokovićevi odvjetnici.

Posljednje u nizu saslušanja u slučaju ukidanja vize Novaka Đokovića, a koje smo prethodnih dana pratili na sudu u Melbourneu, završeno je nešto prije pet sati ujutro po našem vremenu. 

Na saslušanju se bitka vodila oko jedne teme

Što se tiče izlaganja obje strane na ovom saslušanju, sve se vrtjelo oko toga je li Novak Đoković ili nije ikona protivnika cijepljenja u Australiji i je li zbog toga prijetnja zdravstvenoj situaciji u toj zemlji.

Đokovićevi odvjetnici su tvrdili kako to nije istina te da on čak nije nikad rekao da se protivi cijepljenju. Tvrde da ministar nema nikakvih dokaza da bi Đokovićev ostanak u zemlji potaknuo okupljanja antivaksera ili njihovo agresivno ponašanje.

Čak tvrde kako je ministar svoj stav o tome je li Đoković protiv cijepljenja zasnivao na jednom jedinom članku BBC-a od prije dvije godine. 

Podržavate li odluku o deportaciji Đokovića?

Ukupno glasova:

Pravni tim koji brani odluku ministra imigracija oko ukidanja vize kaže kako je Đokovićev stav o cijepljenju svima dobro poznat te kako je on heroj zajednice koja se protivi cijepljenju te kao takav može potaknuti druge na slično razmišljanje u zemlji u kojoj je cijepljeno preko 90 posto stanovnika starijih od 12 godina.

Također, mnogi smatraju kako je komentar sudaca po kojem ministar ne mora pružiti doslovno dokaz da je Đoković uistinu protivnik cijepljenja, već se to može zaključiti na temelju vlastitog razuma, bio težak udarac za Đokovićevu obranu.

Đoković se dosad nije cijepio, a sudu je svoje stavove mogao objasniti na saslušanju, ali je to odbio. To je za neke bilo možda važno kod donošenja odluke sudaca.

Tijek događaja:

13:50 Australski ministar za imigraciju Alex Hawke koji je ukinuo vizu Novaku Đokoviću zahvalio se Federalnom sudu jer su potvrdili njegovu odluku i deportirali srpskog tenisača iz Australije.

12:45 Uz petnaestak minuta zakašnjenja Novak Đoković je poletio iz Melbournea za Dubai.

11:58 Pojavile su se prve fotografije Novaka Đokovića koji u zračnoj luci čeka let iz Melbournea za Dubai. 

11:00 Poznato je kad će Novak Đoković napustiti Australiju. Australski The Age javlja kako u 12:30 polijeće iz Melbournea za Dubai. Ondje bi trebao presjesti na let za Europu, ali nije poznato koja će destinacija biti završna. Hoće li to biti Beograd, španjolska Marbella ili nešto treće, tek ćemo saznati.

7:55 Novak Đoković izgubio u žalbenom postupku i bit će deportiran!

7:40 Upravo je objavljeno kako bi se odluka suda trebala objaviti u sljedećih 15-ak minuta!

6:30 Australian Open je u međuvremenu objavio raspored mečeva za ponedjeljak. Uvršten je i Novak Đoković čiji je meč sa sunarodnjakom Kecmanovićev zakazan za 21 sat po lokalnom vremenu. Ukoliko Đoković neće moći igrati zamijenit će ga neki sretnik iz kvalifikacija koji će upasti na turnir.

4:45 ''Nadamo se kako ćemo danas poslijepodne imati svoj prijedlog kako bi se ovaj slučaj trebao razriješiti. Vratit ćemo se poslijepodne ili sutra ujutro kako bi riješili ovu stvar najbolje što možemo'', poručio je glavni sudac Allsop.

4:40 Saslušanje je konačno završilo, a suci su se povukli kako bi donijeli konačnu odluku. Nije do kraja jasno koliko će se ona točno čekati.

4:30 Recimo i kako prvi dan Australian Opena još uvijek nema službenu satnicu zbog ovog slučaja što je naživciralo većinu tenisača koji su već trebali saznati kada igraju u ponedjeljak.

4:25 Još će jednom priliku dobiti Đokovićev odvjetnik u ovom slučaju kako bi replicirao na izlaganje vladinih predstavnika. Traži se puštanje Đokovića na slobodu odmah ukoliko sud prihvati njiohvu žalbu na odluku o ukidanju vize.

4:15 Cijelo izlaganje vladinih odvjetnika vrti se oko toga da je Đoković svojevrsan simbol protivnika cijepljenja i da kao takav predstavlja prijetnju za zdravlje australske nacije.

3:30 Nastavljeno je izlaganje odvjetnika Lloyda. Nažalost, sve se još jednom odužilo i odluku bi mogli čekati do prijepodnevnih sati.

2:30 U tijeku je pauza nakon koje će odvjetnik vlade nastaviti svoje izlaganje.

2:15 Sudac je konstatirao, prekinuvši izlaganje odvjetnika vlade, kako bi ukidanje vize u jednakoj mjeri uzrokovalo moguća okupljanja i proteste antivaksera kao što tvrdi ministar da bi se dogodilo ukoliko dopuste da Đoković ostane u zemlji.

2:05 Kaže kako Đoković nije ponudio nikakav razlog za medicinsko izuzeće zbog kojeg se nije mogao cijepiti prošle godine.

1:50 ''Đoković je imao priliku pred sudom reći što doista misli o cijepljenju, ali to nije htio učiniti'', poentirao je odvjetnik Lloyd na argumente Novakovih odvjetnika.

1:40 U tijeku je izlaganje pravnog tima koji predstavlja vladu. Oni su najavili da će biti kratki jer je većina toga rečena.

1:00 Cijelo vrijeme odvjetnik Wood pokušava osporiti navode prema kojima je Đoković protivnik cijepljenja te da bi njegov slučaj mogao raspiriti agresivno antivaksersko ponašanje ljudi u Australiji.

0:35 ''Ministar svih ovih dana nije pitao što Novak Đoković misli o cijepljenju protiv Covida'', argumentira odvjetnik Wood aludiravši na to da je ministar Hawke u donošenju odluke o ukidanju vize imao predrasude o srpskom tenisaču zbog medijskih napisa da je protivnik cijepljenja.

0:15 Novakov pravni tim tvrdi kako imaju i potvrde iz vlade da njihov klijent ne predstavlja gotovo nikakvu opasnost za Australce, što zbog činjenice da je nedavno prebolio Covid što zbog sigurnosnih protokola na Australian Openu.

0:05 Đokovićevi odvjetnici su krenuli s izlaganjem i tvrde kako je minstrova procjena po kojoj bi Đokovićev ostanak u zemlji potaknuo anti-vakserske nemire diljem zemlje potpuno pogrešna.

Odvjetnik Wood tvrdi kako bi se takav scenarij mogao dogoditi upravo ako Novaka deportiraju. 

Podsjetimo, ministar Hawke je u obrazloženju svoje odluke upravo to spomenuo kao argument njenog donošenja, da je Novak postao simbol anti-vaksera koji mogu narušiti zakon i red u Australiji.

23:20 Glavni od tri suca, James Allsop najavio je kako će se saslušanje završiti možda već u ''doba ručka'' po lokalnom vremenu te kako na odluku suda neće biti prava na žalbu!

''Zbog svega što je naveo ministar, ovu stvar moramo završiti što prije, ali i zbog događaja zbog kojeg se sve ovo i događa'', rekao je sudac misleći na javno zdravlje te na Australian Open kojeg bi Đoković trebao započeti u ponedjeljak.

23:20 Zanimljivo, sva tri suca koja će danas odlučivati o ovom slučaju će to napraviti odvojeno. James Allsop,  Anthony Besanko i David O’Callaghan načaze se u Sydneyju, Adelaideu i Melbourneu.

23:00 Novak Đoković stigao je iz imigracijskog pritvora na Federalni sud.

 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider