Tenis
SPORTOVI
Tenis
Legendaran poster iz 70-ih

Kako je nastala najpoznatija golišava fotografija u teniskoj povijesti: Od nje su zaradili svi osim modela

Tadašnja studentica umjetnosti Fiona Butler, danas Walker, pozirala je svojem bivšem dečku. On je fotografiju prodao, ali je zadržao autorska prava, od kojih je zaradio, procjenjuje se, četvrt milijuna funti. Ona nije dobila ništa.

Fiona Walker (Foto: Profimedia)

Tadašnja 18-godišnja studentica Fiona Butler pozirala je za legendarnu golišavu tenisku fotografiju, koja je kasnije stekla kultni status, završila na kalendarima i posterima koji su krasili sobe većine mladića 70-ih i 80-ih godina, od nje su se obogatili mnogi, ali zvijezda fotografije od nje nije zaradila ni eura.

Pozirala tadašnjem dečku

Priznala je to nedavno danas gospođa Fiona Walker, koja je tad imala 18 godina i studirala je umjetnost. Nevino je pristala pozirati svojem tadašnjem dečku, ambicioznom fotografu Martinu Eliottu, i otišla u tenisku povijest u posuđenoj haljinici i reketu te očevim bijelim tenisicama, iako sama nije bila pretjerano dobra tenisačica.

"Nisam baš imala dobru motoriku", priznaje danas, gotovo pola stoljeća kasnije žena s najpoznatije teniske i općenito sportske fotografije iz 70-ih.

Snimljena na terenima sveučilišta Birmingham

Snimljena je na danas više nepostojećim terenima sveučilišta Birmingham u Edgbastonu jednog maglovitog rujanskog poslijepodneva 1976. godine. Terenom su bile rasute izgrižene teniske loptice za koje se pobrinuo njezin pas, a Fiona na fotografiji drži reket u jednoj ruci, dok drugom prekriva obnaženu pozadinu.

Njezin bivši prodao je prava na fotografiju Atheni, ali je zadržao autorska prava i na njoj je zaradio oko četvrt milijuna funti jer je kasnije preprodana više od dva milijuna puta.

Gospođa Walker, danas majka troje djece i udana za uspješnog poduzetnika, nije od fotografije zaradila ništa, ali kaže kako je ponosna na to što je bila dio povijesti.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider