Tenis
SPORTOVI
Tenis
TO NEVJEROJATNO FINALE

VIDEO Najbolji meč u kojem je Roger Federer nastupio onaj je u kojem je doživio jedan od najbolnijih poraza

Ne možemo poslati Rogera Federera u zasluženu mirovinu bez da se prisjetimo čudesnog finala Wimbledona 2008. godine.

Roger Federer 2008. (Foto: Afp)

Pokušate li u svima nam drago Google upisati pretragu najboljeg teniskog meča svih vremena, pronaći ćete više različitih lista. Ono što je svakoj zajedničko je jedan meč, koji se tog većina nalazi na prvom mjestu. To je finale Wimbledona 2008. godine između Rogera Federera i Rafaela Nadala

Federer je do finala na svom najdražem turniru došao kao osvajač prethodnih pet izdanja, tijekom koji je posljednja dva puta u finalu savladao Nadala. Ovo je dakle bilo njihovo treće finale Wimbledona u nizu. 

Koji će prvi prekinuti uvjerljivu vladavinu ovog drugog?

Ono što je Federer radio Nadalu u Londonu, Nadal je njemu na Roland Garrosu i bilo je pitanje koji će prvi pokleknuti na svom turniru. Realno, Nadal je bio favorit za to jer bliže je on bio skidanja Rogera na travi nego što je Švicarac bio blizu tome da upozna kako je to najvećeg zemljaša u povijesti pobijediti na crvenoj "šljaci".

Ti koji su to pretpostavljali bili su u pravu. Nadal je uzeo Wimbledon 2008. godine, ali nakon meča koji je teško opisati, meča u kojem su obojica išli do svojih krajnjih granica. 

Bio je to pravi wimbledonski meč, budući da niti stara prijateljica kiša nije nedostajala. Prvo je za pola sata odgodila početak meča, a onda se još par puta uključivala. Najvažnije pri vodstvu Nadala 2:0 u setovima (6:4, 6:4), pri 5:4 za Federera u trećem. Sat i pol vremena bila je pauza prije nego su se igrači vratili na teren.

Posljednja kiša u finalu Wimbledona

A onda je zapravo tek krenuo pravi spektakl. Federer je uzeo iduća dva seta u tie breaku, a onaj iz četvrtog seta od mnogih je proglašen najboljim tie breakom ikad. Federer je spašavao čuda prije nego je uzeo tu 13. igru i odveo meč u peti set.

Pred kraj šestog sata od početka meča došla je još jedna pauza zbog kiše, ali igrači su se još jednom vratili. Meč je otišao duboke u večernje sate, ali ipak ne i u idući dan, poput još jednog legendarnog finala, onog iz 2001. godine.

Bila je to posljednja finalna odgoda u povijesti finala Wimbledona, jer je iduće godine na središnji teren došao pomični krov kojeg su Englezi iz tradicijskih razloga godinama odbijali.

Roger nije nadmašio Borga

Fantastični set završio je pobjedom Nadala 9:7, uz pregršt drame i fantastičnih poena. Federeru je poraz teško pao jer nije uspio nadmašiti Bjorna Borga, koji je meč pratio s tribina. Obojica su ostali na pet Wimbledona u nizu.

Roger je iduće godine osvojio svoj jedini Roland Garros, no nije to napravio preko svog velikog rivala. Rafa je tada eliminiran u četvrtom kolu od Robina Soderlinga, kojem se onda Federer za to zahvalio metlom u finalu.

Sve najbolje poene ovog veličanstvenog meča, u jednom fantastičnom polusatnom videu kakav isti zaslužuje, možete pogledati OVDJE.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider