Tenis
SPORTOVI
Tenis
VELIKO ČETVRTFINALE U PARIZU

Nadal i Đoković ovakav meč nisu igrali sedam godina, a Rafa bi tog najradije zauvijek izbrisao

Ždrijeb je htio da se svojevrsno finale prije finala igra već sredinom drugog tjedna Roland Garrosa.

Novak Đoković i Rafael Nadal (2015.) (Foto: Afp)

Novak Đoković i Rafael Nadal već večeras izaći će zajedno na teren  Philippe Chatrier, minimalno tri do pet dana prije nego što smo to navikli ili jednostavno očekivali. Naime, svojevrsno finale prije finala te u izostanku Rogera Federera svakako najveći meč turnira na rasporedu je već u četvrtfinalu.

Dogodilo se to zbog toga što je Rafael Nadal zbog stanja na ATP ljestvici postavljen kao peti nositelj. Kao takav imao je 25% šanse da na Đokovića ide već u ovoj fazi turnira i upravo to se putem ždrijeba dogodilo. 35-godišnji Španjolac u lovu na svoj 14. trofej Roland Garrosa mora već u ovoj fazi savladati prvog igrača svijeta.

Sedam godina bez susreta prije polufinala

Zapravo, u ovoj fazi natjecanja gotovo da ih nikad nismo gledali međusobno. Do sada su odigrali 58 mečeva, u kojima je 30 puta slavio Đoković, a 28 puta Nadal. Točno pola susreta, njih 29, odigrali su u finalnim mečevima, od toga devet puta je to bilo finale Grand slama, uz pet pobjeda za Nadala.

Marin Čilić Čilić je pobjedom protiv Medvedeva ostvario nešto čime se mogu pohvaliti samo članovi velike četvorke divider

Na terenima Roland Garros kompleksa zaigrali su devet puta, a Nadal je slavio u njih sedam, od čega tri puta u finalu. 

Ovim putem ipak ćemo se prisjetiti susreta iz 2015. godine. To je ujedno posljednji put da se ovaj dvojac na Grand slamu susreo prije polufinala. I u tih sedam godina su se prije te faze natjecanja susreli samo jednom, 2016. u Rimu. Ukratko, šest godina nisu Rafa i Nole odmjerili snage u četvrtfinalu, odnosno sedam na nekom od četiri najveća turnira.

Meč iz 2015. obojica jako dobro pamte

Taj susret iz 2015. godine ipak je nešto što bez sumnje obojica jako dobro pamte. Rafa je do tada na turniru nastupio deset puta, a devet puta ga je osvojio. Ukupan omjer bio mu je 66-1. 39 posljednjih mečeva je pobijedio, uz gubitak tek 11 setova. Vrijedi spomenuti da mu je pet od tih 11 uzeo upravo Novak Đoković.

Srbin je ušao u meč kao prvi igrač svijeta, ali bez titule na turniru. Do tada je imao dva finala i četiri polufinala, no do kraja nije došao. Čak šest puta zaustavio ga je upravo Rafa. Kao što je spomenuto. Dva puta u finalu, tri u polufinalu te davne 2006. u istoj fazi, četvrtfinalu, što im je bio prvi međusobni ogled uopće.

Đoković je poveo 4:0 i imao servis, no Rafa se fantastično vraća na 4:4. Ipak, Đoković uzima set 7:5, a onda odigrava nešto što nitko nije očekivao. U iduća dva seta dozvolio je Nadalu tek četiri gema. 7:5, 6:3, 6:1 bio je rezultat meča koji je Đoković dobio, a čije najbolje trenutke možete pogledati OVDJE.

gol expired Ivan Dodig u polufinalu Roland Garrosa nakon pet spašanih meč lopti divider

Rafa je tada po prvi put nakon deset godina ispao iz Top 10 poretka, a Đoković je krenuo prema svojoj prvoj tituli u Parizu. U pet setova riješio je Murraya i preostao mu je samo Wawrinka. No, Švicarac je odigrao fantastičan meč te slavio 3:1 u setovima. Nole je titulu Roland Garrosa morao čekati do iduće godine, kad je turnir napokon uzeo. Naredao je onda Rafa još četiri komada, da bi Nole ponovno slavio prošle godine, nakon polufinalnog slavlja u međusobnom ogledu.

Najveći mogući meč u ovom trenutku

Kad u večernjim satima izađu na teren, bit će svima jasno kako je to trenutno najveći meč koji se može dogoditi. Susret osvajača 11 od posljednjih 12 izdanja ovog turnira, odnosno 15 od posljednjih 17.

Rafa je samo tri puta izgubio na ovim terenima, dva puta upravo od Đokovića i jednom od Robina Soderlinga. Slavio je čak 105 puta. Đoković je na omjeru 81-15, ali ipak će on biti favorit.

Pobjednike imamo već u startu, a to su svi ljubitelji tenisa. Nažalost, između njih dvojice u polufinale će samo jedan. Znak je to kako stiže neko novo doba tenisa i neki novi top igrači, ali bez brige, neće se stara garda još predati, možda ćemo ih samo češće gledati ranije nego što smo navikli.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider