Tenis
SPORTOVI
Tenis
"sazrio je kao igrač"

Može li Čilić biti prvi igrač svijeta? Stručnjaci i kolege se slažu - ima sve potrebno

Marin Čilić je treći igrač svijeta, ali tu ne planira stati - njegov je cilj doći do samog vrha.

Marin Čilić i Roger Federer (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Drugo grand slam finale u samo šest mjeseci definitivno je potvrdilo da je Marin Čilić dosegao punu tenisku zrelost. Treći tenisač svijeta nakon meča poslao je jasnu poruku.

 "Moj krajnji cilj je biti broj 1. To je moj cilj. To je ono za što radim", rekao je Čilić nakon finala Australian Opena u kojem je bolji bio veliki Roger Federer.

U posljednjih 14 godina broj 1 rezerviran je samo za veliku četvorku. Može li Čilić biti prvi od "ostatka teniskog svijeta" koji će zasjesti na vrh?

"Ja mislim da Marin ima sve potrebno da bude broj 1. To je pitanje sigurno i samopouzdanja, sad ga sigurno ima. Kad se igra finale jednog velikog turnira kao što je Australian Open sigurno da počneš misliti 'ja mogu dobiti svakoga kad igram dobro'. I on ima igru da može dobiti svakoga", smatra proslavljeni hrvatski tenisač Nikola Pilić.

"Apsolutno da. Mislim da je pokazao sad pogotovo u ovom zadnjem meču da dečko stvarno ima tu kvalitetu i da se to može. Naravno, neće biti lagano i to je jedan jako dugačak put, ali mislim da je on isto još uvijek mlad relativno - ako vidimo da Federer ima 36, on sad ima 29 - tako da mislim da može. Sad na njemu je koliko će to biti i treba, naravno, i malo sreće", rekao je Borna Ćorić, 47. igrač svijeta.

U današnjem teniskom svijetu Čilićevih 29 doista se može smatrati zlatnim godinama. Uostalom, Marin je jedini tenisač mlađi od 30 godina koji je na nekom od posljednjih 5 grand slam turnira igrao finale. Koliko se dobna granica pomaknula dovoljno je vidjeti na dva primjera. 

Prvi je usporedba Rogera Federera i Petea Samprasa. Veliki Amerikanac karijeru je završio već s 31 godinom osvajanjem US Opena, jedinog Grand Slam naslova osvojenog u 30-ima. Federer se, s druge strane, nije umorio ni u 37. godini.

O tome koliko su tenisači danas dugovječniji vidi se i iz usporedbe najvećih hrvatskih reketa. Goran Ivanišević čak 16 od svoja 22 naslova osvojio je prije 25. godine, a s 26 posljednji je put bio član elitnog kluba top 10.

"U posljednjih godinu ili dvije napredak koji sam ostvario je velik. Prošle godine napredovao sam mnogo u različitim područjima. U posljednjih nekoliko mjeseci, napredovao sam još više. Tako da mi to daje veliko samopouzdanje'', rekao je Čilić.

Velikan hrvatskog i svjetskog tenisa Nikola Pilić smatra da je Čilić najviše napredovao u smislu konstante igre.

''Može imati loš dan, ali jako loše ne može igrati, jer jednostavno sazrio je kao igrač, mentalno, fizički, zna kad igra dobro da može dobiti svakoga na svijetu", smatra Ćorić.

"Puno je popravio servis, stvarno servira odlično. I ja sam igrao protiv njega par puta i uvijek sam se mučio s tim servisom i mislim da igra bliže crti i da je dosta agresivniji'', dodaje.

U sljedeće dvije do tri godine Marin Čilić imat će priliku ostvariti svoj san. Jedno je sigurno. Ne bi bilo prvi put da odlučno demantira one koji su s nepovjerenjem gledali na njegovu karijeru.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider