Tenis
SPORTOVI
Tenis
Uspjeh karijere

Nevjerojatna priča hrvatskog tenisača o kojem bruji cijeli svijet: Rođeni Beograđanin šokirao Ameriku

Čovjek o kojem ovih dana bruji teniski svijet jest Hrvat Matija Pecotić. 784. tenisač svijeta ovog je tjedna došao do uspjeha karijere i upisao svoju prvu pobjedu na ATP touru. Ništa neobično, no poseban začin priči daje činjenica da je Pecotić uspješan biznismen, a tenisom se bavi gotovo pa rekreativno. Evo njegove priče.

Matija Pecotić, 33-godišnji Hrvat s američkom adresom, došao je do svoje prve ATP pobjede u karijeri na turniru Delray Beach Openu.

"Ustvari, ostao sam bez teksta! A to se ne događa baš često. Bio je ovo nevjerojatan meč, gubio sam 4:0, ali bio sam blizu u ta dva gema koja sam izgubio. Kada sam vidio svoj prvi osvojeni gem na semaforu, pomislio sam - danas ću igrati dobar tenis."

Matija, inače direktor u kompaniji koja upravlja portfeljem nekretnina, tenisom se bavi poluprofesionalno, a na turnir se prijavio kao zamjena i upao u kvalifikacije.

Matija Pecotić šokirao Ameriku

"Kad sam izlazio na meč prvog kola kvalifikacija protiv Kozlova, najavili su me kao igrača koji je ustvari trebao nastupiti, pa su rekli "Kozlov protiv Watanukija!" Ali igrao sam ustvari ja."

Prošao je Kozlova, pa i dvostrukog četvrtfinalista Australian Opena Tennysa Sandgrena. U prvom je kolu u tri seta riješio nekadašnjeg TOP 10 igrača Jacka Socka i sinoć ipak izgubio od 55. igrača svijeta Marcosa Girona. S obzirom na to da radi za megakompaniju vrijednu 4 milijarde dolara, Pecotić je od šefa morao tražiti slobodne dane.

"To je moj posao na kojem radim puno radno vrijeme, uglavnom od 9 do 18 sati. Nastojim ugurati malo tenisa prije posla svakog dana. Nekada treniram sa svojim šefom, koji ima 70 godina! Ovaj tjedan sam trenirao s čovjekom koji je u kasnim pedesetima!"

U najmanju ruku, prilično nevjerojatno za nekoga tko je upisao pobjedu na ATP touru. Jednako je nevjerojatna i Matijina priča - još kao dijete, za vrijeme rata, s obitelji se iz rodnog Beograda preselio na Maltu.

Radi za megakompaniju 

Zaljubljen u tenis, DVD svojih nastupa poslao je na koledže u SAD. Primijećen je na Princetonu, gdje je dobio i stipendiju. Karijera je išla svojim tokom, a taman kada je trebao napraviti iskorak, uoči Australije 2016., operirao je abdomen i pokupio bakteriju koja ga je udaljila od tenisa na osam mjeseci.

"To je promijenilo putanju mog teniskog puta i karijere. Odlučio sam se prijaviti na još jednu poslovnu školu bez ikakvih očekivanja i na kraju sam završio na Harvardu. Nakon što sam diplomirao, rekao sam sam sebi - imam diplomu, ekonomija dobro stoji, pa zašto ne dati tenisu još jednu priliku - 12 mjeseci, potpuni angažman. Došao sam do TOP 320 u 6 mjeseci i igrao sam tenis života, ali onda je došao COVID, tour je prekinut, ja sam imao 32 godine i eto... Sada igram kada mogu, izvan radnog vremena i to je to."

Priča kakvoj Amerikanci redovito daju radni naslov - Cinderella story. S 33 godine za Matiju Pecotića možda neće uslijediti velika karijera, ali taj biznismen s reketom zasigurno će biti inspiracija mnogima koji dolaze.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider