Tenis
SPORTOVI
Tenis
idemo marine

Ako je zdrav, Čilić može do još jednog Grand Slam finala: Sve mu se "otvorilo"

U ponedjeljak započinje posljednji Grand Slam turnir sezone, US Open, u koji naš najbolji tenisač Marin Čilić ulazi kao jedan od velikih favorita.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Marin Čilić još nije odigrao nijedan meč od finala Wimbledona kada ga je u tri seta porazio Roger Federer. Bio je to meč u kojem naš tenisač nije mogao parirati legendarnom Švicarcu zbog velikog žulja na stopalu, ali i problema s ozljedom aduktora. Stoga je teško pretpostaviti u kakvom je stanju Međugorac ususret posljednjem Grand Slam turniru sezone US Openu, na kojem mu se otvara prilika za novi veliki rezultat.

Redom zbog zdravstvenih problema u New Yorku neće biti: Novak Đoković, Stan Wawrinka, Kei Nishikori, Miloš Raonić i Andy Murray. Wawrinka je lanjski pobjednik, Đoković finalist, a Nishikori polufinalist! Da stvar bude bolja, nastup na US Openu otkazao je i donedavno prvi tenisač svijeta Andy Murray, pobjednik US Opena iz 2012. Britanac je morao otkazati zbog ozljede kuka.

Ako je zdrav, Čilić može do još jednog Grand Slam finala

Zbog otkaza Murrayja Čilić je uskočio na njegovo mjesto drugog nositelja i sada mu predstoji nešto lakši put kroz prvi tjedan, ali i jednostavniji suparnik u eventualnoj osmini finala (trebao biti John Isner). Umjesto četvrtine ždrijeba u kojoj bi mu potencijalni suparnik u četvrtfinalu bio 19-godišnji Nijemac Alexander Zverev, najbolji hrvatski tenisač je sada u četvrtini u kojoj je najbolje rangirani tenisač nakon njega Francuz Jo-Wilfried Tsonga, dok na Zvereva ne može prije polufinala.

Čilić na otvaranju ima mladog Amerikanca Tennysa Sandgrena, 104. igrača svijeta. Do sada se nisu susretali, ponajviše iz razloga jer Sandgren najviše igra turnire Challenger kategorije, dok je Čilić Top 10 igrač i igra isključivo najjače najjače turnire svijeta. No ne treba Amerikanca olako shvatiti, jer je ovog ljeta pokazao da je riječ o sasvim solidnom igraču. U Washingtonu je protiv kasnijeg pobjednika Alexandera Zvereva izgubio sa 7:5, 7:5.

Ako prođe, a ne vidimo nijedan razloga da se to ne dogodi, Čilić će igrati protiv pobjednika dvoboja između Brazilca Rogerija Dutra Silve i Nijemca Floriana Mayera. Kolo nakon toga bi mu donijelo vrlo vjerojatno Thanasisa Kokkinakisa ili Diega Schwartzmana, što također ne bi trebao biti preveliki zaloga za našeg najboljeg tenisača.

Osmina finala vjerojatno bi donijela nekog od nositelja, Lucas Pouille ili David Ferrer, a onda bi u četvrtfinalu uslijedio veći ispit protiv vrlo vjerojatno Tsonge, Denisa Shapovalova, Kylea Edmunda ili Robina Haasea.

U polufinalu bi ga vjerojatno dočekao Alexander Zverev, koji je osvojio dva turnira na američkom betonu ovoga ljeta, ili recimo John Isner, Kevin Anderon, Gilles Muller, Sam Querrey... Četiri spomenuta tenisača pravi su bombarderi kada je servis u pitanju i zanimljivo je da su se svi našli u istoj četvrtini. Možda senzaciju priredi naš Borna Ćorić, koji najprije mora proći Čeha Jirija Veselog, da bi dobio priliku igrati protiv Zvereva u 2. kolu.

U gornjoj polovici ždrijeba za finale će se potući Rafael Nadal i Roger Federer, a u tome će ih pokušati spriječiti Nick Kyrgios, Juan Martin del Potro, Dominic Thiem, Tomaš Berdych ili recimo Grigor Dimitrov. Planove će možda pokvariti i naš Ivo Karlović, koji US Opena otvara protiv Amerikanca Bjorna Fratangela, a zatim igra (ako prođe) s pobjednikom dvoboja Adrian Mannarino - Ricardas Bernakis. Kada bi prošao u treće kolo uslijedio bi vrlo vjerojatno okršaj protiv Dominica Thiema.

Tenisačice nisu imale toliko sreće u ždrijebu

Ždrijeb prema hrvatskim predstavnicama nije imao milosti. Petra Martić u 1. kolu igra protiv 10. nositeljice Agnieszke Radwanske, bivše 2. igračice s WTA ljestvice. Kada bi prošla igrala bi s pobjednicom Ruskinje Žuk i Kazahstanke Putinceve, što je itekako prolazno. Dva su puta do sada igrale Radwanska i Martić i oba je puta uvjerljivo slavila poljska predstavnica.

Mirjana Lučić-Baroni igra u 1. kolu protiv olimpijske pobjednice iz Rio de Janeira Monice Puig. Do sada su međusobno odradile dva meča i u oba je kao pobjednica izašla Portorikanka. Naša je tenisačica sveukupno sakupila sedam gemova. Kada bi izbacila Puig, Lučić-Baroni bi igrača s pobjednicom dvoboja Suarez Navarro - Soylu.

Ana Konjuh postavljena je za 21. nositeljicu, ali je od nepostavljenih igračica dobila jednu od najtežih suparnica - Australku Asleigh Barty. Bit će to prvi međusobni ogled ove dvije igračice. Kada bi prošla, Konjuh bi u 2. kolu imala daleko lakšu zadaću (Sasnović ili Boserup), a onda bi u 3. za suparnicu imala Sloane Stephens, Robertu Vinci ili Dominiku Cibulkovu.

Najbolje je zapravo prošla Donna Vekić, koja će u 1. kolu igrati protiv Brazilke Haddad Maie. Kada bi to prošla, suparnica u idućem kolu vjerojatno bi bila neugodna, ali prolazna Kineskinja Shuai Peng. Vekić se zapravo nalazi u vrlo dobroj četvrtini ždrijeba, te bi ukoliko ponovi igru iz Wimbledona mogla barem do osmine finala i ogleda protiv Rumunjske Simone Halep, ako ona prođe prvu prepreku koja joj donosi bivši broj 1 - Mariju Šarapovu!

U muškoj konkurenciji najveći favorit uoči početka turnira je Roger Federer, a nakon njega i Rafael Nadal. Njih dvojica mogu se naći tek u polufinalu. Ukoliko Federer osvoji US Open, ponovno će postati prvi tenisač svijeta, mjesto koje trenutno drži Nadal.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider