Tenis
SPORTOVI
Tenis
SVE SAMO NE LAGAN POSAO

Marin Čilić finale traži protiv deset godina mlađeg zemljaša kojeg još nije pobijedio

Casper Ruud tenisač je koji konstantno napreduje i ostvaruje sve bolje rezultate.

Casper Ruud (Foto: Afp)

Samo jedna stanica preostala je Marinu Čiliću do finala Ronald Garrosa. Današnji meč protiv Caspera Ruuda, 23-godišnjeg norveškog tenisača koji je ovim polufinalom ostvario uvjerljivo najbolji rezultat svoje dosadašnje karijere.

To naravno ne znači da je Ruud tenisač koji kvalitetom nema svoje mjesto u takvom meču. Radi se o osmom igraču ATP ljestvice, stoga je svakako bilo realno vidjeti ga ovdje, posebno uz ždrijeb kakav mu se otvorio. No, dobro je malo bolje predstaviti ovog tenisača.

Pozicija prvog juniora svijeta malo je "nategnuta"

Uz Ruuda vrlo često vidimo podatak kako se radi o bivšem prvom juniora svijeta, što je pozicija s kakvom je on ušao u 2016. godinu. Malo detaljniji pogled na njegov juniorski staž ipak otvara par upitnika, budući da na juniorskom Grand slamu nikad nije otišao dalje od trećeg kola niti je bio postavljen bolje od desete nositeljske pozicije.

Marin Čilić i Ivan Dodig Hrvatska bi mogla imati čak pet predstavnika u finalu Roland Garrosa divider

Jedan dio odgovora nalazimo u tome da se ITF juniorski bodovi zbrajaju od nastupa u konkurenciji singla i parova, dok je drugi u tome što je Ruud na taj način odradio čak 33 turnira u 2015. godini, dok je većina konkurencije ostala ispod 20. Tako je 2015. završio kao drugi, a u 2016. ušao kao prvi jer je Taylor Fritz izašao iz juniora.

Nakon juniorskog staža dosta se dugo tražio. Nije mu najbolje prošao prijelaz u seniorski tenis te je 2016., 2017. i 2018. godinu proveo većinom na Futuresima i Challengerima, bez ulaska u Top 100. 

2019. počinje pružati prve ozbiljne partije, 2021. eksplodirao

2019. bila mu je prva prava seniorska godina na ATP Touru, tijekom koje je došao do trećeg kola Roland Garrosa, svog prvog ATP 250 finala te 54. mjesta na kraju iste, uz perspektivu prema dodatnom napretku u 2020. godini. Vrlo brzo se to i potvrdilo. Dva ATP 250 finala, od čega je u jednom došao do svog prvog turnira i 34. mjesto na ljestvici. I onda naravno COVID stanka. Povratak je također odradio dobro, završivši godinu na 27. mjestu ATP ljestvice.

2021. zapravo je njegova godina, tijekom koje je osvojio pet ATP 250 turnira te došao do svoja prva dva Masters 1000 polufinala. Kao osmi igrač svijeta dolazi na završnicu sezone gdje biva zaustavljen u polufinalu. 

Konstantan napredak i u ovoj sezoni

Ove sezone došao je do dvije 250 titule te prvog Masters 1000 finala, ali je i dalje imao nezavidan status Top 10 igrača koji nikad nije dogurao među najboljih osam na nekom Grand slam turniru, pa čak niti u juniorskoj konkurenciji. 

Holger Rune VIDEO Borio se za meč protiv Čilića pa potjerao mamu s tribina, teniski svijet ga napada divider

To je na Roland Garrosu ispravio, došavši čak jednu stepenicu dalje, s težnjom da se nađe i u finalu. Eliminirao je Tsongu u njegovom posljednjem meču, zatim  Ruusuvuoria te 32. nositelja Sonega. U četvrtom kolu pao je 12. nositelj Hurkacz, a onda i Holger Rune. Ždrijeb mu se uistinu dobro otvorio, jer najviše rangirani igrač kojeg je izbacio je ipak puno bolji na bržim i tvrđim podlogama, za razliku od njega, koji je klasični zemljaš.

Čilić ne voli protivnike njegovog stila igre

I upravo taj posljednji podatak ono je što bi moglo stvarati probleme Čiliću, koji ne voli igrati protiv specijalista za najsporiju podlogu. Iako je Ruud relativno ofenzivniji od većine takvih, što se vidi po broju njegovih winner poena, on posjeduje ono što je Čiliću kroz prošlost bio najveći problem, strpljenje. Iako, na ovom turniru to za sada nismo primijetil, činjenica je da je Marinova glava u pravom stanju.

Sedam od osam do sada osvojenih turnira uzeo je Ruud na zemljanoj podlozi.

Svakako vrijedi spomenuti kako su Ruud i Čilić do sada odigrali dva meča te je Norvežanin oba puta slavio. 2020. na rimskoj zemlji 6:2 i 7:6 te prošle godine na tvrdoj podlozi u Kanadi, 6:3, 3:6, 6:3. Svakako ne toliko lijep podatak, no sjetimo je i kako je u meč protiv Medvedeva Marin ušao s 0:3 u međusobnim ogledima te protiv Rubljova s 2:4. Savladao je, zapravo s terena pomeo, i veterana Simona, protiv koga je u meč ušao s 1:6, tako da na ovom Roland Garrosu to Marinu ne predstavlja puno. 

Ruud bi u meč svakako mogao ući kao opušteniji igrač, znajući da vrijeme igra za njega, no nema sumnje maksimalno motiviran. Takav će biti i Marin, koji na ovom turniru podsjeća na svoje najbolje dane i trebao bi ponijeti status favorita, iako je trenutno rangiran 15 mjesta ispod svog deset godina mlađeg protivnika.

Pogledat ćemo još i Ruudov omjer protiv drugih elitnih igrača, da bismo shvatili kako je veći uspjeh za sada postigao tek u dva meča protiv Marina, jedinog elitnog igrača s kojim je u plusu. Može se još pohvaliti kako je 1:1 s Tsitsipasom, dok je od Medvedeva i Đokovića izgubio sva tri puta kad su se susreli, jednom također od Federera, kao i od Thiema. S Rubljovim je na 1-4, a sa Zverevim na 1-3.

Činjenica je da se Ruud još uvijek razvija kao igrač te kako tek traži igru za savladati one najbolje. A Marin u ovogodišnjem Ronald Garros izdanju svakako spada među takve. Nema sumnje kako ga čeka sve samo ne lak posao, no finale nikad nije bilo bliže, a i Ruud ipak nije Đoković ili Nadal, kakvi bi ga gotovo u pravilu u ovoj fazi natjecanja čekali. 

Veselimo se sjajnom meču.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider