Tenis
SPORTOVI
Tenis
Bivši broj jedan

Legendarni tenisač Lleyton Hewitt samo za Dnevnik Nove TV o rivalstvu s Federerom, Ivaniševiću, ali i utrci za najvećeg u povijesti!

Saša Lugonjić popričao je s Lleytonom Hewittom koji je došao na egzibicijski turnir u Puli.

Legendarni australski tenisač Lleyton Hewitt sinoć je u Puli odigrao svoj prvi meč na turniru legendi. Tim povodom dao je ekskluzivni intervju za Dnevnik Nove TV, a u razgovoru sa Sašom Lugonjićem osvrnuo se na rivalstvo s Rogerom Federerom ali i na utrku velike trojke za status najvećeg tenisača u povijesti.

''Bilo je doista posebno igrati u takvoj Areni. To nije slika koju viđate kao tenisač, nemate prilike igrati na takvom mjestu. Kada su mi prvi put izložili tu ideju, bio sam vrlo uzbuđen da ću to moći učiniti, igrati u toliko različitom ambijentu. Bilo je doista posebno. Nisam znao kako će izgledati po noći, s obzirom na svijetla, ali pozadina je bila spektakularna. I kada razmišljate o tradiciji i povijesti, što se tamo ranije događalo, prije dvije tisuće godina ako se ne varam, doista je jedinstvena prilika da naš sport sada može biti dio toga.'', rekao je Hewitt.

Hewitt je prije dva tjedna primljen u Kuću slavnih, a ovo mu je i prvi nastup otkad je doživio tu čast.

''Bila je to velika čast. To je jedna od najvećih časti koje možete doživjeti u tenisu. Uvrštenje u međunarodnu Kuću slavnih nije nešto o čemu razmišljate kao dječak, čak ni za vrijeme igračke karijere. Razmišljate o turnirima, o tome kako unaprijediti svoju igru, o posebnim turnirima koje želite osvojiti jednog dana, a i tek pet godina nakon završetka igračke karijere možete biti nominirani. Za mene je to doista posebno, jer dolazim iz Australije, zemlje koja je imala toliko velikih tenisača prije mene. Bilo je toliko igrača kojima sam se divio i bili su mi uzori, a za mene je doista nešto posebno da moje ime sada stoji uz njihova imena.'', kaže legendarni tenisač.

Naš najveći tenisaš u povijesti Goran Ivanišević, lani je također postao član Kuće slavnih. Hewitt je bio njegov nasljednik kao pobjednika Wimbeldona. Hewitt je također pobijedio Ivaniševića u posljednjem meču karijera također u Wimbeldonu. Meč je to koji nije zaboravio.

''Da, sjećam se. Uvijek je bilo posebno igrati protiv Gorana. On je bio jedinstvena pojava, kao i njegov stil igre. Sviđa mi se kako je uvijek nosio srce na rukavu svaki put kad bi izašao na teren. Nije skrivao svoje emocije i uvijek sam se dobro slagao s Goranom. Naravno, bilo mi je teško kad je pobijedio Raftera, mog sunarodnjaka i nekog kome sam se divio. Bilo je to epsko finale. Ali, mislim da je cijelom teniskom svijetu bilo drago kad je Goran konačno osvojio Wimbledon, jer moglo se je vidjeti koliko mu je to značilo nakon što je nekoliko puta došao tako blizu. Iako sam ja bio onaj koji ga je pobijedio u posljednjem meču na Wimbledonu bilo je to doista posebno. Igrati protiv još jednog vimbldonskog pobjednika, na središnjem terenu. I kad smo razgovarali na mreži nakon meča, uz poštovanje koje smo imali jedan prema drugome, bilo je lijepo.'', govori Hewitt.

Lleyton Hewitt imao je izuzetnu karijeru. Najmlađi je broj 1 u povijesti, osvojio je dva Grand Slam naslova, Davis Cup naslove. No kako kaže teško je izdvojiti što mu je od svega najviše značilo.

''Da budem iskren, ne mogu izabrati samo jedno. Dok odrastate, kao klinac, maštate možda o osvajanju jednog Grand Slama, pokušavate dotaknuti broj 1, a Davis Cup je za mene koji dolazim iz Australije značio sve. Uspio sam ostvariti sve tri stvari, tako da se osjećam vrlo sretno. Nema jedne stvari. Jasno je da se Wimbledon uvijek gledao kao najveći turnir. I držati taj trofej je posebno. Pogotovo kad uzmete u obzir koliko je dominantna bila velika četvorka posljednjih 15 godina, nije mnogo ljudi imalo priliku osvojiti taj turnir. I to je nešto što čuvam vrlo duboko u svom srcu.'', rekao je Hewitt.

Na pitanje reportera Dnevnika Nove TV, Saše Lugonjića tko mu je bio najteži protivnik, odgovara: ''Izgubio sam mnogo mečeva od Rogera Federera u središnjem dijelu svoje karijere kada je on bio toliko dominantan. Gubio bi samo tri ili četiri meča godišnje na svim podlogama. Protiv njega je bilo jako teško igrati u cijelom tom periodu, ali mislim da je najteži izazov u tenisu igrati protiv Rafe na Roland Garrosu. Imao sam priliku igrati nekoliko puta protiv njega na središnjem terenu French Opena i ako pogledate samo jedan meč koji je apsolutno najteži za dobiti mislim da je to taj meč. Mislim da je njegov rekord na tom turniru to najbolje govori.''

Hewitt je rođen 1981., iste godine kao i Federer. Prvi međusobni meč odigrali su s 15 godina..

Na pitanje kad je shvatio da će Federer postati velikan i vjerojatno najpopularniji tenisač u povijesti Hewitt kaže:

''Oduvijek smo znali da je nevjerojatan talent, sjajan udarač, ali mislim da mu je trebalo više vremena da izgradi svoj stil igre, jer je imao toliko različitih udaraca na raspolaganju koje je mogao koristiti. Mislim da je postao tjelesno bolji, mentalno jači i to je tako dobro zadržao kroz cijelu karijeru. Ali, mislim da se to nije vidjelo vjerojatno do pobjede protiv Petea (Samprasa) na Wimbledonu, čini mi se da je to bilo 2001. u 4. kolu. Tada smo vidjeli da stvari sjedaju na svoje mjesto. Trebala mu je još koja godina nakon toga, ali mogli ste vidjeti ogroman potencijal koji ima na velikoj pozornici i to mu je vjerojatno dalo vjeru da tamo pripada.''

Pitanje oko utrke za najvećeg tenisača u povijesti apsolutno je pitanje nad pitanjima u tenisu danas. Hewitt je imao priliku igrati protiv sve trojice, a na pitanje kako gleda tu utrku između Federera, Nadala i Đokovića kaže:

''Ovisi o tome po kojem kriteriju gledate. Prije nekoliko godina morali biste reći Roger Federer, jer brojke koje je ostvarivao i količina Grand Slam turnira i velikih turnira koje je bio u stanju osvajati bili su brutalni. Nikad nešto slično nismo vidjeli prije toga. Muški tenis je toliko kompetitivan ovih dana i nije lako raditi ovo što ti momci rade. Ali, onda se Rafa pojavio i sad je preskočio Rogera po broju Grand Slamova, a ima i bolji međusobni skor protiv Rogera. Vjerojatno bi Rafu trenutačno stavili na vrh, da budem iskren, ali čini se da će Novak sa svojim tijelom moći igrati duže od ostalih i dobre su šanse da bi Novak mogao završiti s nekoliko Grand Slamova prednosti. Ukoliko nastavi igrati i ukoliko mu bude dopušteno nastupati na turnirima.''

Što bi trebao biti odlučujući faktor, samo Grand Slam naslovi?

''Teško je reći. To je ono za što mi igramo, to je vrhunac našeg sporta. Tako da mislim da će na kraju to biti odlučujući faktor. Teško je kad ljudima nije bilo dopušteno da nastupe na određenim turnirima, što je i sada slučaj. Bit će teško. Ja jasno poznajem Rogera i Rafu osobno mnogo bolje od Novaka, ali sva trojica su nevjerojatni za naš sport. I to što dan za danom rade za tenis je sjajno. Mislim da smo sretni da ih imamo kao ambasadore našeg sporta.'', zaključio je Hewitt.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider