Tenis
SPORTOVI
breaking news !: Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"
Tenis
ovaj put se izvukao...

Kako je Federer pobijedio Čilića i koji su bili ključni detalji za osvajanje 20. Grand Slama

Roger Federer spriječio je Marina Čilića u osvajanju drugog Grand Slam naslova u karijeri.

Roger Federer (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Marin Čilić nije uspio u svojem trećem nastupu u Grand Slam finalu doći do svoje druge titule. Bolji je od njega u finalu Australian Opena bio najbolji tenisač u povijesti "bijelog sporta" - Roger Federer. Bilo je 6:2, 6:7, 6:3, 3:6, 6:1 za 36-godišnjeg Švicarca.

Uoči meča smo bili pisali kako je ključno za Čilića da bude dominantniji na servisu od Federera, te da dobro reternira. Međutim Švicarac je uspio u obje stvari nadjačati našeg tenisača i uspio je primjeniti svoj stil "brzopoteznog" tenisa.

Ključni su bili poeni od 0-4 udarca

Federer je dominirao u kratkim izmjenama. U meču je bilo 212 poena od 0-4 udarca, a Federer ih je dobio čak 120, odnosno 28 više od Čilića! Naš je tenisač bio dominantniji u poenima između 5 i 8 udaraca i u poenima s 9+ udaraca. No tih poena bilo je svega 24 posto u cijelom meču, nedovoljno da bi se slomio veliki Švicarac.

Čilić je do finala stigao s čak 107 as-servisa pored svog imena, dok ih je Federer imao svega 71. No u finalu potpuno druga slika. Švicarac je ispalio 24 asa, a Čilić čak osam manje.

Roger Federer (Foto: AFP) Roger Federer (Foto: AFP) (Foto: Afp)

No i kada nije odservirao as, Federer je iskusno i vješto koristio svoje prve servise na van. U polje izjednačenja najviše je ispalio "slice" servisa (26), dok je u polje prednosti također išao češće prema van i izbacivao Marina iz terena. Čilić je vratio svega 38 posto "slice servisa" u teren, dok je na backhandu bio daleko uspješniji s preko 50 posto vraćenih prvih servisa.

Federer dodatno podigao igru za finale

Ukupno je u meču Federer imao 48 nevraćenih servisa, a Čilić sedam manje. I te su brojke bile na Čilićevoj strani prije samog finala, ali kada je stigao meč za titulu, Švicarac je još jednom podigao razinu svoje igre i zaustavio suparnika u segmentima u kojima on dominira.

Federerova taktika već godinama je dominacija od početka poena, bilo to na servisu ili na reternu. To je jedini način da se uspostavi dominacija u meču modernog tenisa, a u tome je trenutno 36-godišnjak i dalje najbolji.

No Čilić nije bio daleko. Trenutak dva u padu koncentracije. Pogreška dvije u krivom trenutku i ode servis, set te u konačnici i meč. No osim one pobjede na US Openu kada je odigrao savršen meč i iskoristio iscrpljenost Federera nakon maratona protiv Monfilsa, Čilić je odigrao možda i najbolji meč protiv švicarskog maestra. Uvjereni smo da bi dobio meč da je iskoristio break-loptu na otvaranju petog seta. Uostalom, sam je Federer priznao da nije vjerovao u tom trenutku da će pobijediti. To najbolje govori o tome koliko je Marin bio blizu.

Dva Grand Slam finala u posljednja tri nastupa na turnirima najviše kategorije... Nije loše. Federer je u pobjedničkom govoru dao Čiliću najbolji savjet: "Nastavi raditi to što radiš i uskoro ćeš ih osvajati". Nova prilika za veliki rezultat dolazi u ožujku kada su na rasporedu dva turnira iz serije Masters 1000 - Indian Wells i Miami.

Marin Čilić i Roger Federer (Foto: AFP) Marin Čilić i Roger Federer (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider