Tenis
SPORTOVI
Tenis
podržite ih!

Ostavit će srce na terenu: Ne boje se ni moćne Španjolske!

Prema mišljenju kladionica susret Hrvatske i Španjolske u Davis Cupu bit će jednosmjerna ulica. No mi ne vjerujemo u to...

Hrvatska reprezentacija koja će se pod vodstvom izbornika Željka Krajana suprotstaviti Španjolskoj u Osijeku u dvoboju 1. kola Svjetske skupine, sastavljena je od jednog debitanta i trojice tenisača s malo iskustva na najvećim natjecanjima pa bi eventualna pobjeda predstavljala jedno od najvećih iznenađenja u 117-godišnjoj povijesti Davis Cupa.

Davis Cup je natjecanje koje vrlo često priređuje najveća iznenađenja u teniskoj sezoni. To je natjecanje u kojem domaći teren i navijači igraju veliku ulogu te situaciju u kojoj inače ne toliko dobri igrači vrlo često odigraju mečeve svojih života.

Nema Marina Čilića, nema Borne Ćorića i Ivana Dodiga, ali to ne znači da nema igrača koji će se hrabro suprotstaviti Španjolcima! Dobro je rekao Ante Pavić prije samo koji dan: "Pa nismo mi pali s Marsa". Škugor, Pavić, Mektić i Draganja su igrači koji su itekako sposobni napraviti probleme Španjolcima. Mogu ih učiti nervoznima i natjerati da daju svoj maksimum u svakom od pet mečeva.

Svi govore o nedostacima koje ima naša reprezentacija na startu ovog dvoboja, no nitko ne spominje i veliku prednost: mi nemamo što za izgubiti. Dečki mogu odigrati maksimalno opušteno, bez pritiska. Mogu slobodno udarati i pritiskati Španjolce. Da izgube 5:0, nitko im ništa neće prigovoriti. To je naša prednost.

Škugor i Pavić su jako dobri serveri i vrlo se solidno snalaze u dvoranskim uvjetima. Zašto barem jedan od njih dvojice ne bi prvoga dana stvorio probleme Bautisti Agutu, koji se nedavno vratio iz Australije, ili Carrenu Busti? Itekako je to moguće. Samo treba vjerovati u momke!

Osijek se kao grad nakon silnih otkaza najboljih tenisača obiju reprezentacija osjeća izigranim. S pravom! No sada kada se više ništa ne može napraviti po tom pitanju Osijek treba maksimalno podržati momke koje je okupio Željko Krajan i svojim navijanjem izvući njihov maksimum. Ako u tome uspiju, bit će zanimljivo vidjeti koji će rezultat u konačnici stajati na semaforu...

Dobri tenisači, ali s jako malo iskustva

Šibenčanin Franko Škugor koji će u rujnu proslaviti 30. rođendan najstariji je i najiskusniji tenisač ove reprezentacije, ali i njegovi nastupi u Davis Cupu mogu se nabrojati na prste jedne ruke. Četiri puta je bio nominiran i odigrao samo jedan pojedinačni meč, kao debitant 2015. na gostovanju u Srbiji, kad je u rezultatski nevažnom meču poražen od Filipa Krajinovića. U tri nastupa u parovima, ostvario je važne pobjede s Ivanom Dodigom u Brazilu 2015. i u Belgiji prošle godine, a poražen s Marinom Draganjom u Kraljevu protiv Srbije.

Škugor u pojedinačnoj konkurenciji ima dva meča na tri dobivena seta iz Wimbledona 2016. godine. U posljednjem kolu kvalifikacija u četiri seta je svladao Austrijanca Geralda Melzera, a u prvom kolu glavnog turnira u pet setova (8-10 peti set) izgubio od Francuza Benoita Pairea.

Godinu dana mlađi Zagrepčaninu Nikoli Mektiću ovo je tek treća nominacija, a svoj jedini nastup imao je 2011. godine u Južnoafričkoj Republici, gdje je u rezultatski nevažnom meču svladao Ravena Klaasena. Bio je u sastavu reprezentacije koja je 2013. poražena od Italije u Torinu, ali nije igrao. Mektić je u karijeri odigrao samo jedan pojedinačni meč na tri dobivena seta, 2011. godine u posljednjem kvalifikacijskom kolu za nastup u Wimbledonu, ali ga je izgubio u tri seta od Irca Conora Nilanda.

Najviše iskustva u pojedinačnim mečevima na tri dobivena seta (2-2) ima 27-godišnji Ogulinac Ante Pavić koji će u Osijeku imati debitantski Davis Cup nastup. Pavić se 2014. godine prvo kvalificirao za nastup na Roland Garrosu, gdje ga je u 1. kolu glavnog turnira u tri seta svladao Francuz Gilles Simon. Samo tri tjedna poslije, Pavić je prošao iz kvalifikacija do drugog kola u Wimbledonu. U posljednjem kolu kvalifikacija u četiri seta pobijedio je Francuza Marca Giquela. U 1. kolu glavnog turnira svladao je Kolumbijca Alejandra Fallu u tri seta, da bi na isti način bio poražen u 2. kolu od Španjolca Feliciana Lopeza.

Marin Draganja iskustvo igranja pet setova u parovima ima iz Davis Cupa i s turnira u Wimbledonu. Iz pet mečeva ima samo jednu pobjedu, u kombinaciji s Marinom Čilićem na gostovanju u Nizozemskoj, gdje je 2014. godine Hrvatska izborila povratak u Svjetsku skupinu.

I bez Nadala Španjolci djeluju moćno

Takvoj hrvatskoj reprezentaciji suprotstavit će se reprezentacija u kojoj su trojica tenisača rangirana među 35 najboljih u pojedinačnoj konkurenciji (Bautista Agut - 16, Carreno Busta - 26, F. Lopez - 33.) te trojica među 20 najboljih u parovima (M. Lopez - 10, F. Lopez - 12, Carreno Busta - 17.).

Roberto Bautista Agut gotovo redovito dolazi do osmine finala na najvećim natjecanjima, što je na nedavno završenom Australian Openu učinio po peti put na posljednjih sedam Grand Slam turnira. Pablo Carreno Busta je nakon plasmana u 3. kolo prošlogodišnjeg US Opena isti rezultat ostvario i u Melbourneu.

Feliciano Lopez je u pojedinačnoj konkurenciji bivši četverostruki četvrtfinalist na Grand Slam turnirima, a u paru s Marcom Lopezom je aktualni pobjednik Roland Garrosa. Pablo Carreno Busta je je također dobra opcija za parove, jer je na prošlogodišnjem US Openu stigao do finala sa sunarodnjakom Guillermom Garcijom Lopezom, a na ovogodišnjem Australian Openu je ista kombinacija dogurala do polufinala.

Dvoboj Hrvatske i Španjolske bit će treće uzastopno domaćinstvo naših tenisača u Davis Cupu, što im je drugi najduži domaći niz nakon serije od osam mečeva odigranih u Hrvatskoj u razdoblju od travnja 2008. do ožujka 2011. godine. Bit će to ujedno i 15. nastup hrvatske reprezentacije u Svjetskoj skupini Davis Cupa u kojem će naši tenisači tražiti put prema devetom četvrtfinalu Svjetske skupine.

Španjolcima će dvoboj u Osijeku biti sedmo uzastopno gostovanje, a povratak u Svjetsku skupinu izborili su prošlogodišnjim pobjedama u Rumunjskoj (4-1) i Indiji (5-0). U Rumunjskoj su pobjedu donijeli Roberto Bautista Agut, Pablo Carreno Busta, Feliciano Lopez i Marc Lopez, identičan sastav koji Conchita Martinez ima na raspolaganju u Osijeku, dok su u Indiji uz Feliciana i Marca Lopeza u sastavu bili Rafael Nadal i David Ferrer. Nadal je trebao predvoditi Španjolsku i u Osijeku, ali je nakon proboja u finale Australian Opena odustao od nastupa, a zamijenio ga je Feliciano Lopez.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider