Tenis
SPORTOVI
Tenis
naklonio se i federer

Sa svega 15 godina postavila nove standarde za ženski, ali i muški tenis: "Želim biti najveća svih vremena"

Cori "Coco" Gauff je nadolazeća zvijezda ženskog tenisa, a tek joj je 15 godina!

Galerija Cori Gauff (Foto: AFP) Cori Gauff (Foto: AFP) Cori Gauff (Foto: AFP) +2 Cori Gauff (Foto: AFP)

Petnaestogodišnja američka tenisačica Cori Gauff najveća je senzacija ovogodišnjeg izdanja Wimbledona i teško da će to netko do kraja turnira zasjeniti. Djevojčica je u svega tjedan dana ispisala novu stranicu teniske povijesti, kako za ženski, tako i za muški spol.

Ispisala povijest i prije početka glavnog turnira

Gauff je nastupila u kvalifikacijama Wimbledona zahvaljujući pozivnici koju je dobila, a potom se potrudila da ju maksimalno iskoristi. S tri uzastopne pobjede izborila je glavni turnir i postala najmlađa igračica u povijesti grand slamova koja je kroz kvalifikacije izborila nastup u glavnom ždrijebu.

Cori Gauff (Foto: AFP) Senzacija: 15-godišnjakinja i 313. igračica svijeta izbacila peterostruku pobjednicu Wimbledona divider

Istovremeno je postala najmlađa, uključujući muškarce i žene, koja se probila kroz kvalifikacije Wimbledona i izborila nastup u glavnom turniru. Dakle nitko nikada u povijesti najvećeg teniskog Grand Slam turnira nije ovako mlad prošao kvalifikacije i izborio nastup u glavnom ždrijebu!

Ovo nije bilo njezino prvo pojavljivanje na WTA sceni. Dogodilo se to na Premier Mandatory turniru u Miamiju, za koji je dobila pozivnicu organizatora. U prvom je kolu slavila protiv svoje "vječite" suparnice po juniorskim turnirima, Catherine Mcnally, a potom je zaustavljena od Darije Kasatkine. Prethodno tom nastupu zaigrala je i u finalu ITF turnira, gdje ju je pobijedila Bugarka Sesil Karatančeva.

Cori Gauff (Foto: AFP) Petnaestogodišnja senzacija nastavlja ispisivati povijest u Wimbledonu! divider

Dolazi iz atletske obitelji, Federerov sponzor uzeo je pod svoje

Gauff je rođena 13. ožujka 2004. godine, a tenisom se počela baviti sa sedam godina. Dolazi iz sportske obitelji u kojoj joj se otac bacio košarkom, a majka je bila atletičarka. To se jako dobro vidi po njezinoj startnoj brzini, ali i brzini općenito po terenu, kao i motorici. Iako se bavio košarkom, njezin otac je glavni teniski trener.

Da je riječ o nadolazećoj zvijezdi prepoznali su brojni sponzori, među kojima vrijedi istaknuti New Balance i talijansku kompaniju hrane - Barilla. Potonja suradnja je posebno zanimljiva, jer ista kompanija sponzorira i radi reklame s najvećim tenisačem svih vremena - Rogerom Federerom. Upravo je veliki Švicarac iznenadio Gauff kada ju je prepoznao "na ulici", te joj čestitao za uspjeh protiv Venus Williams.

Novak Đoković slavi pobjedu (Foto: AFP) Šokantna ponuda s tribina Novaku Đokoviću usred meča: "Što si rekao?" divider

Prepoznao je Genijalac iz Basela i čestitao joj

"Oh, evo je. Čestitam ti na sjajnoj igri", rekao je između ostalog Federer u kratkom razgovoru s Gauff, nakon kojeg je ostala vidno šokirana:

"Jeste li uhvatili ovo na kameri?", upitala je mlada Amerikanka kamermana iza sebe.

Podsjetimo, Gauff je u prva dva kola, u dva relativno lagana seta, sredila peterostruku pobjednicu Wimbledona Venus Williams i bivšu polufinalistkinju te igračicu koja obožava igrati na travi - Magdalenu Rybarikovu.

Petra Martić udara backhand (Foto: AFP) Petra Martić preokretom izborila 3. kolo Wimbledona divider

S 14 osvojila juniorski Grand Slam

Amerikanka je veliki dio povijesti ispisala još kao 13-godišnjakinja, kada je igrala finale juniorskog US Opena (2017. godine) i postala najmlađa kojoj je to uspjelo na tom turniru. Izgubila je u finalu od Amande Anisimove, senzacionalne polufinalistice ovogodišnjeg Roland Garrosa.

Ni godinu dana kasnije osvojila je juniorski Roland Garros, te kao 14-godišnjakinja postala druga najmlađa kojoj je to uspjelo. Najmlađa juniorska Grand Slam pobjednica i dalje je Martina Hingis, koja je 1993. godine, kao 12-godišnjakinja osvojila Roland Garros.

Gauff je nakon pobjede protiv Rybarikove izjavila da ima osjećaj da može pobjediti bilo koga s druge strane mreže i da nikada neće biti u potpunosti zadovoljna sa svojim tenisom.

Ivo Karlović zaustavljen u Wimbledonu (Foto: AFP) Div sa Šalate zaustavljen u Wimbledonu: Omaleni Talijan izludio Karlovića divider

Već sada razmišlja kao prava šampionka

"Želim osvajati grand slam titule i biti najveća tenisačica u povijesti", rekla je 15-godišnjakinja.

Upitana od novinara što se promijenilo u posljednjih nekoliko mjeseci i kako je došlo do transformacije da je odjednom postala toliko dobra da djeluje nezaustavljivo, Gauff je odgovorila:

"Mislim da se moj tenis nije promijenio, već moj stav u glavi. Moj način razmišljanja, odnosno promjena istog je unaprijedio moj tenis. Još uvijek nemam apsolutnu vjeru u svoje mogućnosti, ali vjerujem da mogu pobijediti svakoga", kazala je Amerikanka.

Njezina iduća suparnica bit će Slovenka Polona Hercog, štićenica izbornika Davis Cup reprezentacije Željka Krajana.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider