Tenis
SPORTOVI
Tenis
do kada?

Teniska sramota: Je li zaslužio doživotni izgon iz bijelog sporta?

Krajnje nesportsko ponašanje viđeno je u srijedu na teniskom ATP turniru u Delray Beachu

Australski tenisač hrvatskih korijena Bernard Tomic jedan je od onih igrača koji više plijene pažnju medija zbog svog ponašanja, a ne dobrih igara. Iako je itekako talentiran, Australac to sve baca u vjetar svojim ponašanjem na i izvan terena.

U utorak je igrao u 1. kolu turnira u Delray Beachu gdje ga je sa 6:3, 1:6, 4:6 porazio Belgijanac Steve Darcis. Tomic je dobro odigrao prvi set i početak odlučujuće dionice, a sve ostalo je bilo u najmanju ruku sramotno! Pogotovo drugi set koji je tankirao, a uz to se prenemagao po terenu.

Sramota za tenis

Nije mu se igralo! Kada bi Darcis puknuo loptu u otvoreniji dio terena (ne u kut) Tomic bi napravio prvi korak i naglas rekao "too good" (predobro). Dakle osim što je sramotio sebe njegovo ponašanje prema suparniku i navijačima koji su platili ulaznicu bilo je neprihvatljivo u svakom pogledu.

Ako je već smatrao da je izgubio drugi set i želio se pripremiti za treći, nije se morao ponašati krajnje bezobrazno prema svima nazočnima. Mogao je to odraditi "bolje".

Kada znate da mu to nije prvo ovakvo ponašanje i da je imao problema sa zakonom u nekoliko navrata (bježanje od policije, opiranje uhićenju...) nevjerojatno zvuči da je ovdje riječ o 32. igraču svijeta koji je dosada u karijeri zaradio gotovo pet milijuna dolara.

Bježao od policije, tulumario s maloljetnicama...

Sve je krenulo 2012. godine na Masters 1000 turniru u Miamiju kada je od glavnog suca meča tražio da udalji njegovog oca s tribina "jer ga nervira". Iste je godine bježao od policije i pritom se zaključao u vlastitu kuću. Godinu kasnije je tulumario vrlo često i viđan je po zabavama srednjoškolaca, iako već godinama ne ide u školu.

Smirio se na otprilike dvije godine, a onda ga je opet uhvatilo ludilo. Ponovno se opirao uhićenju zbog čega je krajem godine završio na sudu gdje su iz nekog razloga odbačene sve tužbe. Na Wimbledoneu je otvoreno kritizirao i vrijeđao Australski teniski savez, zbog čega je udaljen iz Davis Cup reprezentacije.

Lani je pažnju na sebe privukao u Madridu kada je drškom reketom pokušao vratiti servis Fabija Fogninija. Na US Openu je pak verbalno napao jednog od navijača kojem se nije svidjelo njegovo bezobrazno ponašanje na terenu.

Bio je i pod istragom policije zbog sumnje u namještanje mečeva u 2012., 2014., i 2016. godini. Podsjetimo samo na njegov meč s Jarkkom Nieminenom koji je trajao 28 minuta, a u kojem je Tomic osvojio jedan gem.

Takvima nema mjesta u tenisu

Malo je tužno vidjeti da ovakvi likovi žive od tenisa i to jako dobro, a istovremeno bacaju ljagu na taj isti sport. Mnogo je primjera tenisača koji nisu bili toliko sretni da imaju sve uvjete za rad od malih nogu i da im nastup na jednom ovakvom turniru ne znači ama baš ništa. Za primjer ćemo uzeti 36-godišnjeg Dominikanca Victora Estrellu Burgosa.

Do 26. godine nije imao priliku putovati po turnirima, s 34 godine postao je najstariji debitant na Grand Slam turniru te je s isto toliko godina postao najstariji tenisač koji je po prvi put u karijeri osvojio ATP naslov.

"Ljudi su mi govorili da je prekasno za mene, ali nikada nije kasno", govorio je nakon prvog naslova Estrella Burgos.

On je 2014. godine igrao 2. kolo US Opena protiv našeg Borne Ćorića i slavio. Poraz nas je malo zatekao jer je bila riječ o prilično nepoznatom igraču. Međutim način na koji je Estrella Burgos odigrao taj meč bio je fascinantan. Svaki je poen igrao kao da mu život ovisi o njemu. Nije bilo predaje ni tankiranja u nijednom trenutku njegove karijere. To je bio pravi primjer sportaša kakve želimo gledati na sportskim borilištima.

Tomic je još jednom prije svega osramotio sebe i dok ne sazrije u glavi, popravi ponašanje, ATP bi trebao razmisliti da njemu i sličnima izrekne suspenziju. Ovako ispada da se može ponašati kako god želi, mimo svih pravila. A to jednostavno ne bi trebalo biti tako.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider